Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 754
Dołączył: 10-07-2009
Post: #71
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
U mnie taka kompozycja wyświetlacza.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2019 23:56 przez SP4LVC.)
01-05-2019 19:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 450
Dołączył: 13-01-2015
Post: #72
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Doszły dziś rezonatory z Omigu 25,76 Mhz do przeróbek konwerterów odbiorczych z 10,7 GHz, wszyscy zainteresowani, którzy się zgłosili do wspólnego zakupu dostali prywatne wiadomości lub maile... Wszystkie rezonatory zostały rozdysponowane.
Dla grupy zainteresowanych, informuję iż wlutowałem rezonator do konwertera MCTV 668 i generuje na częstotliwości 25,781 czyli prawie zgodnie z założeniami. Odbiór sygnału z satelity Oscar 100 będzie zatem w okolicy 435 MHz, czyli w środku zakresu odbiornika na 430 Mhz.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2019 22:30 przez SP9LVZ.)
02-05-2019 22:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #73
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
U mnie górny beacon wyszedł na 435,110 MHz.

Pytanie, czy da się przestawić skalę w naprowadzaniu częstotliwości na beacon? Teraz "główna" jest 435,110 MHz, ale na oknie beacona pozostała dalej 10,489GHz.

A tak w ogóle to coś mam kopnięte w tej konsoli. Teraz mam częstotliwość odbioru 435 MHz pomimo, że wpisałem w "down converter" 10046400.

Jak ustawię odbiór na 10489700 to nic nie ma. Tak jakby nie przyjmował ustawienia czy jest podana częstotliwość do przesunięcia.

Przeinstalowanie programu nic nie dało.

Rzecz w tym, że mam podwójny LNB i jeden kanał chce zostawić tak jak jest, a drugi zmienić na nowy kwarc. A ta konsola robi sobie jaja.

Jakieś pomysły Panowie?

Zdjęcie jak wygląda konsola. Widać, że jest ustawiona częstotliwość konwertera 100464, a odbiór pokazuje na 435.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2019 15:20 przez SQ6ILB.)
11-05-2019 15:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 450
Dołączył: 13-01-2015
Post: #74
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Ja nie wiem jak w tym programie, używam HDSDR. Jednak z rezonatorem z Omigu mi zależy na słuchaniu na transceiverze a nie na SDR. Odbieram na FT857, który ma też możliwość ustawienia funkcji Xverter czyli odczyt na jakiej częstotliwości odbieram lub na jakiej mam nadawać w paśmie 2,4 Ghz - co dla mnie jest ciekawsze (jak opisane #70).

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2019 16:08 przez SP9LVZ.)
11-05-2019 16:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #75
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Mając dwa wyjścia z LNB można zawsze "eksperymenta w nasłuchu" poczynić. Wink Także chętnie sobie zrobię do posłuchania i na TRX i na SDR.

Dziwne, ale po zmianie rezonatora sygnał słabszy o ok. S1, ale także poziom tła niższy.

Kanał nieprzerobiony upper beacon S8, tło S3,5. Kanał przerobiony S6, tło S2.

BU-500 już do mnie jedzie. Smile
11-05-2019 18:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 450
Dołączył: 13-01-2015
Post: #76
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Na różnice sygnałów chyba wpływa przemiana bo są różne częstotliwości. Który stosunek sygnał-szum jest lepszy?
Ja odbieram na 59+ https://www.youtube.com/watch?v=vGBRp3ZHZQ4 może programy pokazują różne poziomy?

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
11-05-2019 18:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #77
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Lepiej jest na oryginalnym kanale.

Wskazania wiadomo, mogą się różnić między nami, ale u mnie teoretycznie na tym samym okablowaniu, kompie, konsoli i donglu różnic nie powinno być.

Ale nie jest źle. Na razie do odbioru mam starą miskę z Polsatu, coś ok. 75cm. Zapewne dam ją zwrotnie do tv, a w jej miejsce będzie 95cm.
11-05-2019 19:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 450
Dołączył: 13-01-2015
Post: #78
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Ja odbieram na 80cm, na FT857 jest lepiej niż na SDR radio. Konwerter Sharp i MCTV nie widzę różnicy czy na nie przerobionym czy na przerobionym w jednym i drugim przypadku idzie na 59+.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
11-05-2019 20:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #79
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
(11-05-2019 20:45)SP9LVZ napisał(a):  Ja odbieram na 80cm, na FT857 jest lepiej niż na SDR radio. Konwerter Sharp i MCTV nie widzę różnicy czy na nie przerobionym czy na przerobionym w jednym i drugim przypadku idzie na 59+.
Tak, ale ja na razie podaję co się dzieje w przypadku SDR.
Jutro sprawdzę jeden kanał na IC706, a drugi na kompie i wtedy zobaczymy jaka różnica.
11-05-2019 21:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 450
Dołączył: 13-01-2015
Post: #80
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Na SDR też jest na 59+ jak na filmie #76 nie wiem czemu u ciebie są takie różnice

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
11-05-2019 22:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości