Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 456
Dołączył: 13-01-2015
Post: #171
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Przetestowany, zmodyfikowany program z bibliotekami do generatora wzorcowego mogę wysłać na maila, proszę o kontakt prv. Nie jestem jego autorem, więc nie umieszczam w necie, ale mam zgodę autora na udostępnianie. Prosiłem Andrzeja o jeszcze dwie drobne korekty, więc będzie prawdopodobnie kolejna wersja. Na jego stronie jest pdf. z wzorem ścieżek. Ja metodą żelazową zrobiłem płytkę testową - generator działa. Mamy przygotowany layout do nieco zmodyfikowanej PCB, jest plan zamówienia w najbliższych dniach 10 szt w płytkarni.
Na koniec roku przesyłki z drugiego końca świata opóźniają się zawsze.
W tym roku mi nie doszła tylko yagi na 2,4 Ghz, ale ponowienie zamówienia okazało się udane.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
17-12-2019 9:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9UOA Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 19-03-2010
Post: #172
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
(16-12-2019 19:28)SQ6ILB napisał(a):  Możliwe, że przyszedł czas na stabilizację RX z LNB.
[...]
Panowie, macie jakieś rozwiązania? Mogą być gotowce.

Dodatkowo jeszcze dochodzi temat doprowadzenia sygnału do twin LNB nie przeznaczając jednego gniazda F na doprowadzenie sygnału z GPS.

Nic ciekawego w necie nie znalazłem.

Popatrz jeszcze tutaj: https://www.sp-qrp.pl/modules.php?name=C...age&pid=65 - bardzo fajny projekt kolegi Janusza SP8MCE z forum SP QRP.

Grzegorz
18-12-2019 14:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #173
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
(18-12-2019 14:26)SP9UOA napisał(a):  
(16-12-2019 19:28)SQ6ILB napisał(a):  Możliwe, że przyszedł czas na stabilizację RX z LNB.
[...]
Panowie, macie jakieś rozwiązania? Mogą być gotowce.

Dodatkowo jeszcze dochodzi temat doprowadzenia sygnału do twin LNB nie przeznaczając jednego gniazda F na doprowadzenie sygnału z GPS.

Nic ciekawego w necie nie znalazłem.

Popatrz jeszcze tutaj: https://www.sp-qrp.pl/modules.php?name=C...age&pid=65 - bardzo fajny projekt kolegi Janusza SP8MCE z forum SP QRP.

Grzegorz
Dzięki Grzegorzu, ale Piotr już podał mi to co jest potrzebne i w sumie pójdę tą drogą, w przeciwieństwie do Saby. Wink
18-12-2019 18:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6GAS Offline
Marek
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 09-08-2012
Post: #174
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
W firmie sprzedającej elektronikę z demobilu nabyłem wzmacniacz w celu późniejszego zastosowania go w moim zestawie do QO-100. Teraz okazało się, ze wzmacniacz jest uszkodzony. Przed sprzedażą nikt go nie badał, bo wtedy mógłby stwierdzić, że wcale nie pobiera prądu. Ponieważ nabyłem go wiele miesięcy temu, nawet nie zawracam sobie głowy reklamowaniem go. Wiem jednak, że nie jestem jedyną osobą, która była konfrontowana z tym problemem. Dlatego przyszłym nabywcom doradzam sprawdzenie wzmacniacza po nabyciu.
Chciałbym jednocześnie uprzedzić, że naprawianie go leży poza granicami naszych możliwości. Ja jednak naiwnie łudziłem się, że może da się „coś zrobić” i zeszlifowałem obudowę aby dostać się do środka. Po otwarciu ukazał się taki obraz jak na fotce. Zamieszczam jako ciekawostkę.
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2020 16:30 przez SP6GAS.)
09-01-2020 16:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
***

Liczba postów: 107
Dołączył: 24-01-2014
Post: #175
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Używałem przez długi czas AVANTEKów z TDMu, bez problemów, natomiast teraz przeszedłem na tqp3m9009.
i ten układ jest świetny.

https://www.qorvo.com/products/p/TQP3M9009

To 30zł z przesyłką z Ali..
09-01-2020 20:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6GAS Offline
Marek
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 09-08-2012
Post: #176
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Tomku, serdecznie dziękuje za informację. Jest dla mnie cenna.

A tym, którzy wciąż rozważają budowę anteny helikalnej, chciałbym zasugerować odwiedzenie na qrz.com strony DO8PAT. Przekazuje na niej informacje, które w moim odczuciu są ciekawe.

Moje życie mocno się „skurczyło”. Mam na myśli czas, którym dysponuję, tudzież inne możliwości. Dlatego fajnie by było gdybym mój zestaw do Q0100 mógł poskładać z gotowych elementów. Brakuje mi jeszcze wzmacniacza, który będzie pracował pomiędzy up-konverterem, a wzmacniaczem z SG-Labs. Na wyjściu konvertera mam około 30 mW, a na wejście wzmacniacza końcowego potrzebuję około 500 mW. Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2020 21:27 przez SP6GAS.)
09-01-2020 22:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
***

Liczba postów: 107
Dołączył: 24-01-2014
Post: #177
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Rzuć fotkę co to za wzmacniacz. To że wzmacniacz jest liniowy oznacza, że jak dasz zamiast 500mW połowę z tego to na wyjściu bedzie też połowa, znaczy 3db mniej.
Jeśli nie nadajesz telewizji to łatwo to skompensować wielkością talerza.
Z ciekawości może jutro spróbuję ponadawać z samego upconvertera i talerza 1.8m.
11-01-2020 1:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #178
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
(09-01-2020 22:43)SP6GAS napisał(a):  Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.
Prawdopodobnie mam sprawny powyższy. Opisywałem tu moje problemy z pierwszym BU500 i jak mi się wydaje, to z przeprowadzonych testów sam wzmacniacz pracował, więc jest duża szansa. Teraz chyba nie mam na czym go sprawdzić, bo nic powyżej 70cm na i pod biurkiem nie leży. Chyba, że jakaś podpowiedź. Kupiłem go na "wszelaki słuczaj", ale chyba nie będzie mi potrzebny przy mocy wyjściowej z BU500 na poziomie 1,8 W.

W razie czego, jak jesteś zainteresowany to PW.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2020 9:44 przez SQ6ILB.)
11-01-2020 9:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6GAS Offline
Marek
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 09-08-2012
Post: #179
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Tak jak już wspomniałem mój upkonwerter daje 30 mW na wyjściu. Czyli to nie będzie nawet jedna dziesiąta z tego co przewiduje się podać na wejście wzmacniacza mocy, aby on dawał z siebie pełna moc. A to co można uzyskać ze wzmacniacza TQP3M9009, podpinając go za konwerterem, to też jeszcze nie wystarczy. Niestety wielkością talerza też nie mogę niczego rekompensować bo zbudowałem antenę helikalną (post zamieściłem 09 grudnia). Innymi słowy, jakiś wzmacniacz liniowy, który na wyjściu daje około 500 mW byłby optymalny.
A ten wzmacniacz końcowy wygląda tak. https://www.sg-lab.com/AMP2400/amp2400.html
11-01-2020 19:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 456
Dołączył: 13-01-2015
Post: #180
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Wzmacniacze sterujące się z poziomu do 40 mW oferuje Czesław SQ9MTS, parametry wzmacniacza: Pinp max = 16 dBm, wzmocnienie 30 dB, czyli zapas mocy wystarczający,..... w racie potrzeby można dać tłumiki na wejściu wzmacniacza.
Info jest na jego blogu http://sq9mts.blogspot.com/
Ja korzystam obecnie z takiego wzmacniacza.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2020 14:27 przez SP9LVZ.)
14-01-2020 14:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości