Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #131
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Uruchomiłem ponownie stronę nadawczą, ale tylko na samym konwerterze, bo czekam na nowy wzmacniacz i na oświetlaczu od Piotra SP5MG. Sygnał na poziomie S6 z mojego LNB i DSR, więc przy mocy ok. 1W z samego konwertera chyba jest ok. Musiałem trochę skrócić wysięgnik, bo te nowe miski to do niczego są. İmage
10-08-2019 16:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #132
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
(21-05-2019 14:41)SP9LVZ napisał(a):  Jak wyszło w wersji wypełnienia pianką pomiędzy plastikową obudową a obudową konwertera? Zastanawiam się czy to by wystarczyło bez tego styropianu na około?
Po zmontowaniu "pełnej" obudowy styro i wypełnieniu pianką dalej płynie ok. 5kHz na jakieś 3-4 godziny. Podejrzewam, że zmiana temperatury następuje przodem konwertera.

Jak u was Panowie po przeróbkach "kwarcowych" z płynięciem częstoty?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2019 21:58 przez SQ6ILB.)
21-08-2019 21:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 456
Dołączył: 13-01-2015
Post: #133
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Być może, że konwerter ciągnie temperaturę od przodu przez odlew aluminiowy, jeśli konwerter ma pracować z oddzielnym odbiornikiem niż nadajnik (nie w wersji transceiverowej) to nie chodzi o stabilność długoterminową tylko o krótkoterminową - na czas łączności czyli kilka minut, a ta u mnie jest zadowalającą, ja docelowo chcę generator wzorcowy zabudować poza konwerterem w stabilnych warunkach termicznych i z zewnątrz doprowadzić sygnał do konwertera...

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2019 10:38 przez SP9LVZ.)
22-08-2019 10:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #134
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Próbowałem na donglu odebrać SSTV. Męczarnia z dostajaniem się do sygnału. Praca w trybie transceiverowym niestety. Jak sama kilkuminutowa łączność jest ok, to brak "podglądu" gdzie znajduje się odbiornik jest pewnym utrudnieniem.
22-08-2019 13:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #135
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Czy może ktoś eksperymentował z anteną dualband?

Lub z tego linku?

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2019 20:34 przez SP9BSL.)
22-08-2019 20:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #136
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
(22-08-2019 10:36)SP9LVZ napisał(a):  Być może, że konwerter ciągnie temperaturę od przodu przez odlew aluminiowy,...
Tak też myślałem, ale chyba to jednak jest inna przyczyna. Sprawdziłem dwa kanały pracujące równolegle, jeden na TRX, drugi na niebieskiego dongla. Po ustabilizowaniu się temperatury " pod pierzynką", na kanale nieprzerobionym o 15:30 dla dolnego beacona byłem na 10,489602 GHz. Na przerobionym miałem częstotliwość 434,551 MHz. O 22:00 kolejno 10,489549 GHz i 434,543 MHz. Widać, że kanał nieprzerobiony "pojechał" raptem 3 kHz, a przerobiony jakieś 7 kHz (dokładnie 6,3 kHz). Obawiam się, że to jest sprawka kwarcu, bo tylko to jest podmienione.


Jakieś inne pomysły lub sugestie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2019 22:21 przez SQ6ILB.)
23-08-2019 22:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 456
Dołączył: 13-01-2015
Post: #137
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Jeśli jest to kwestia temperatury, to równolegle do rezonatora można dać kondensator o przeciwnym współczynniku termicznym lub druga opcja o której pisałem podać sygnał wzorca częstotliwości z zewnatrz ze stabilnego generatora.
Dryft rezonatora jest u ciebie ok. 16,15 Hz (6300Hz/390)

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
24-08-2019 17:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #138
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Dzięki Piotrze za posta. W sumie to po zamontowaniu styro i wypełnieniu pianką chyba już tak zostawię na jakiś czas.

Zrobiłem już przejście na przekaźniku pomiędzy dwoma antenami aby doprowadzić jednym kablem do TRX, to jutro chyba powieszę miskę nadawczą i wieczorem spróbuję coś "napluć" do sitka. Wink

Może tak w okolicy .720?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-08-2019 21:32 przez SQ6ILB.)
24-08-2019 21:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 456
Dołączył: 13-01-2015
Post: #139
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Ja robię nowe mocowania anten "na stałe", na razie anteny mam zdemontowane, będę gotowy dopiero na koniec przyszłego tygodnia.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
25-08-2019 9:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #140
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Po zmontowaniu wszystkiego do kupy nagle kanał przerobiony w LNB pojechał mi ok. 17 kHz w dół. i tak sobie tam stoi. zamiast na 434 550 przy dolnym beaconie, jestem teraz na 434 533. Jakieś jajca. Zmieniłem zasilanie z zasilacza wtyczkowego na zasilacz który zasila TRX.
25-08-2019 19:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości