Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Z najlepszymi życzeniami - Mój prezent gwiazdkowy
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #81
RE: Z najlepszymi życzeniami - Mój prezent gwiazdkowy
Piotr,coś jest nie halo z Twoim wyliczeniem.
Dam przykład z M0nka.
Napięcie na R50om na wyjściu jest 80Vpp i to jest 16W na 2xRD16.
Według Twojego wzoru to jest 64Watt.To jest nie dorzeczne.
M0nka jest na 10Watt.Ja mam ustawione 10W to jest około 64Vpp.
Ja tu kończę bo zaczyna się zaśmiecanie.
Przechodzę na wątek "PA na D1028UK"

Andrzej
25-02-2020 10:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 934
Dołączył: 26-09-2012
Post: #82
RE: Z najlepszymi życzeniami - Mój prezent gwiazdkowy
Panowie i Panie!!! Nie mylcie napięcia, napięcia skutecznego i napięcia p-p!!

http://www.rfcafe.com/references/electri...2volts.htm
Stoi tam wyraźnie: "Gdzie Vpk to napięcie szczytowe (a nie między szczytowe pk-pk)"

150Vp-p to 75Vp czyli 112W

EDIT: Kajam się, ponieważ schrzaniłem dzielenie (podzieliłem tylko przez 50).
Tak, powinno być 56,25W :|

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2020 15:19 przez SQ5KVS.)
25-02-2020 11:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #83
RE: Z najlepszymi życzeniami - Mój prezent gwiazdkowy
Karol,proszę wylicz jeszcze raz. Vpk x Vpk x 1000/2 x 50=75*75*10=56250mW=56,25W
W załączniku
İmage

Andrzej
25-02-2020 14:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 14-11-2016
Post: #84
RE: Z najlepszymi życzeniami - Mój prezent gwiazdkowy
Te 50 czy 56W, które wynikają ze zmierzonych 150 Vpp na 50 omach, podane przez SP6AUO, to przecież właściwa wartość.

żeby wyliczyć moc wystarczy napięcie skuteczne do kwadratu podzielić przez rezystancje obciążenia

dla sinusa i 50ohm na obciążeniu jest fajny wzór uproszczony gdzie napięcie szczytowe do kwadratu wystarczy podzielić przez 100 aby otrzymać moc

pozdrawiam
Darek
25-02-2020 15:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 150
Dołączył: 30-06-2009
Post: #85
RE: Z najlepszymi życzeniami - Mój prezent gwiazdkowy
Reasumując, do podanego wzoru należy podstawić Vpp/2 czyli Vp i wszystko zagra.
Zapomniałem, że mierząc napięcie na 50ohm przez sondę wcz dokonuję pomiaru Vp.
Andrzej, przepraszam za kwestionowanie Twojego wyniku, kolegą dziękuję za włączenie się do dyskusji.
Bogdana SP4LVC za niepotrzebne rozdmuchanie wątku OT.

Vy 73 Piotr
25-02-2020 19:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 754
Dołączył: 10-07-2009
Post: #86
RE: Z najlepszymi życzeniami - Mój prezent gwiazdkowy
Trochę bałaganu się narobiło, ale nie szkodzi. U mnie 200W na 3,5 Mhz i 200W na 28 MHz. Andrzeju proponuję skupić się na dopasowaniu wejścia wzmacniacza do bramek tranzystora D1028UK. Tam nie bez kozery siedzą dławiki szeregowe 20nH i kondensator 250pF równoległy do wyjścia transformatora wejściowego - piszę o swoim wzmacniaczu. Za materiały ferromagnetyczne nie biorę odpowiedzialności. U mnie trafo wejściowe jest 2:1 na rdzeniu BN43-202 (ze starych zapasów) i oryginalny transformator wyjściowy nieodżałowanej pamięci Olka SP6RYP, który uzwoiłem 3 zwojami drutu 1 mm w teflonie. Chcę tylko przypomnieć, że swój wzmacniacz liczyłem dla napięcia zasilania 24 V. Z tego co czytam Ty dojechałeś już do 31 V. Przecież przy takiej różnicy napięć zasilających zmieniają się parametry dynamiczne tranzystora. Być może przełożenia impedancji transformatorów już nie są prawidłowe, a szczególnie wyjściowego. Mam wrażenie, że masz jakieś swoje ścieżki dedukcji i podążasz nimi mnożąc sobie problemy. Zaufaj ludziom!

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2020 23:41 przez SP4LVC.)
25-02-2020 23:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #87
RE: Z najlepszymi życzeniami - Mój prezent gwiazdkowy
Bogdan,jest jak jest.
Już dawno prosiłem o zrobienie jakiś zrzutów przebiegów.
Nie wyobrażam sobie,że można zbudować PA bez oscyloskopu.Proszę wysteruj swój Pa na 200Watt
i podepnij oscyloskop chociaż na wyjściu a jeszcze lepiej na dren oczywiście obciążając PA 50om.
Ten widok wszystko wyjaśni.
31V zasilania to tylko testy.Ten tranzystor można zasilić nawet do 34V.
Sprawdziłem.31V zasilania i 340Vpp na wyjściu (około 300Watt) na 80m.
Wracam na 24V.Tu już jest inna rzeczywistość. 80m 206Vpp(około 100Wat) i 10m-222Vpp (123W)
Do jutra.
Jutro mam otrzymać do testów oryginalną zmontowaną pcb 200Watt.
Mam nadzieję zobaczyć owe 200W.

Andrzej
26-02-2020 10:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #88
RE: Z najlepszymi życzeniami - Mój prezent gwiazdkowy
Czy ktoś z kolegów, którzy złożyli LPF do PA200 (w/g podanej dokumentacji) może pomierzyć sam LPF analizatorem EU1KY i podać parametry SWR i S11 dla wyjścia obciążonego 50ohm (np.terminator BNC 50 ohm) dla każdego pasma.
Pozdrawiam wszystkich budujących PA200 !

Ryszard 73
27-02-2020 11:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #89
RE: Z najlepszymi życzeniami - Mój prezent gwiazdkowy
Tak wygląda test na pcb od Bogdana.
Pasmo 80m:
Napięcie zasilania 24V
Amplituda sterujące 40Vpp
Amplituda na drenie 39.2Vpp (w załączniku)
Amplituda wyjściowa 256Vpp = 163W (w załączniku)
Prąd spoczynkowy 2x500mA (możliwe ,że za mały)
Prąd zasilania 17.8A (za duży jak na mój gust)
İmage , İmage

Andrzej
28-02-2020 0:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 754
Dołączył: 10-07-2009
Post: #90
RE: Z najlepszymi życzeniami - Mój prezent gwiazdkowy
Andrzeju prąd spoczynkowy ma być ustawiony na 2 x 1 A dla obu połówek tranzystora. Dla kolegów, którzy zamówili obudowę do PA mam informację, że na tylnej płycie jest przewidziany otwór na gniazdo XT60 do podłączenia zewnętrznego zasilacza. Dokładnie takie: https://allegro.pl/oferta/zlacze-xt60-pr...8621269725

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-02-2020 10:04 przez SP4LVC.)
29-02-2020 10:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości