Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SWR-Power Meter
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #11
RE: SWR-Power Meter
Witam

Po kilku miesiacach zabralem sie za skladanie tego miernika. To co mi brakuje to wsadu do PIC16F873A , moze ktorys z kolegow takowy posiada? Jesli tak to prosze o przeslanie badz podanie adresu do strony gdzie go moge zanalesc

Pozdrawiam

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2019 2:35 przez EC4AGT.)
04-03-2019 2:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCH Offline
Mariusz

Liczba postów: 6
Dołączył: 04-09-2012
Post: #12
RE: SWR-Power Meter
Cześć Wojtku

Popatrz tu czy to ten sam projekt ... klasik SWR metreler 0 – 50 MHZ _ 5 ile 120 Watt wg IW3EGT ve IK3OIL

http://www.tb5x.com/2011/11/21/pic-16f87...e-projesi/

Niżej na stronie :

Hex Dosyasını da ekliyorum. HEX : Download

Pozdrawiam
Mario

Serdecznie pozdrawiam.
04-03-2019 18:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #13
RE: SWR-Power Meter
Ten miernik już kiedyś zrobiłem i nie działał. Soft dostałem bezpośrednio od Włocha. Pokazywał źle moc i swr. Dlatego też zakupiłem płytki do w/w układu i teraz brakuje mi wsadu do pica

Wojtek

Toledo

Hiszpania
04-03-2019 21:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #14
RE: SWR-Power Meter
Witam ponownie

Z tego co sie doczytalem , nalezy nawinac po 18 zwoi w kazdym oknie. Ale tego co nie znalzalem to srednica drutu nawojowego. Jaki ma byc ? 0.4 mm tak jak w innych tego typu ukladach czy moze byc inna ? Ja mam szpulke z drutem o srednicy 0.5 mm , moge taki zastosowac ?

Pozdrawiam

Wojtek

Toledo

Hiszpania
04-04-2019 19:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #15
RE: SWR-Power Meter
Możesz.

Linuks Twoim przyjacielem!
04-04-2019 20:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #16
RE: SWR-Power Meter
Ok dzięki

Wojtek

Toledo

Hiszpania
04-04-2019 21:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
U.L. Offline
Wacław
*

Liczba postów: 49
Dołączył: 13-02-2019
Post: #17
RE: SWR-Power Meter
Myślę, że warto zwrócić uwagę również na to rozwiązanie: https://sites.google.com/site/lofturj/po...-swr-meter
05-04-2019 9:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 150
Dołączył: 30-06-2009
Post: #18
RE: SWR-Power Meter
Moje wykonanie wskaźnika z autonomicznym zasilaniem.

Vy 73 Piotr

İmage İmage İmage İmage
03-04-2020 11:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3LX Offline
Krzysiek
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 09-09-2009
Post: #19
RE: SWR-Power Meter
(03-04-2020 11:11)SP9SNC napisał(a):  Moje wykonanie wskaźnika z autonomicznym zasilaniem.

Vy 73 Piotr
Wygląda elegancko Smile

Również mam ten miernik sprawuje się bez zarzutu ze sprzegaczem na 144 Mhz.
Z chęcią kupiłbym jeszcze jedną PCB do tego miernika.

73! SQ2LX
03-04-2020 20:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #20
RE: SWR-Power Meter
Witam
Powracam do tematu tego miernika bo nie za bardzo zgadza mi się opis na płytce z tym co jest na schemacie.
Miernik ten to taki sam jak na stronie eb104.ru ale tak jak piszę napisy na płytce nie zgadzają się że schematem.
I tak na schemacie są kondensatory C1 i C2 jako 33pF i na płytce ja mam 56pF. Na schemacie R7 jest 2k7 zaś na płytce 471 czyli 470 ohm . Poza tym nóżka 1 na płytce zaznaczone jest 00 czyli to jest zworka i później idzie do masy ( tam gdzie są opornik 6M8 ) tutaj mi się wydaje że ma być kondensator 10nF jako C4 , tak jak jest na schemacie. I na koniec nóżki 2 i 3 idą na przełącznik. Jak widać na zdjęciu zaznaczyłem kółkiem i strzałką że są pola do przylutowania jakiegoś elementu. Czy to może są C6 i C7 ? Jeśli tak to brakuje połączenia z masą od góry.
İmage

Wojtek

Toledo

Hiszpania
16-05-2020 19:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości