Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranceiver SDR Avala
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,345
Dołączył: 29-01-2010
Post: #11
RE: Tranceiver SDR Avala
W artykule o układzie si570 wszystko jest łącznie z tym gdzie można go kupić, linkami do hex-a i ustawieniami fusebitów.
17-03-2010 9:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
QRP73 Offline
Marek
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 19-06-2009
Post: #12
RE: Tranceiver SDR Avala
Z bardzo obszernej i ciekawej dokumentacji z budowy AVALI zamieszczonej na stronie Piotra SP2DMB wynika, że na druku jest kilka błędów.
Mam pytanie, czy to jest wersja druku wykonana na podstawie pliku LayOut zamieszczonego na cqham.ru ?
27-03-2010 14:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TG50 Offline
Józef
***

Liczba postów: 178
Dołączył: 20-11-2009
Post: #13
RE: Tranceiver SDR Avala
Opisy płytek widoczne na zdjęciach są inne niż w projekcie ze strony cqham.ru. W projekcie obudowy tranzystorów są OK, kilka innych błędów się powtarza (dioda, elektrolit, PR). Szkoda, że na opisie druku brakuje oznaczeń elementów wg schematu, reszta wygląda w miarę poprawnie.
AVALA na cqham.ru
28-03-2010 0:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2DMB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 16-03-2010
Post: #14
RE: Tranceiver SDR Avala
Witam po przerwie !
Moja AVALA-01 właśnie ostatnio przeszła chrzest bojowy. Wystartowałem w zawodach EDC w niedzielę 9 maja 2010 roku. Wynik nie taki zły. Głównie chodziło mi o to jak będzie się sprawowała i jak IRF510 to wytrzyma. Wytrzymał. Rzeczywiście robi się "bardzo ciepły". Frajda pracy na tym urządzeniu jest taka, że widzi się całe pasmo (96kHz próbkowanie karty dźwiękowej), na którym są zawody. Nie trzeba pytać czy wolna częstotliwość, bo to widać. Brakuje mi w GSDR opcji logowania i zawodów.
Przydałby się taki zaimplementowany"DQR" - dobrze się na nim pracuje.
Na formum dawno nie byłem, ale za dużo na raz. Cały czas staram się uzupełniać moją stronę www, a jednocześnie rozwiązywać niejasności z AVALą. Teraz już mogę powiedzieć, że działa i to dobrze. Pomiary dokonam jak będzie już w pudełku wraz z filtrami pasmowymi.
Zapraszam na stronę www. Pozdrawiam - Piotrek SP2DMB
13-05-2010 21:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2DMB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 16-03-2010
Post: #15
RE: Tranceiver SDR Avala
Witam ! Wczoraj "wrzuciłem" na moją stronę wyniki strojenia filtrów BPF. Znajdują się w zakładce AVALA-01 - podstrona 13. Teraz będę składał już całość do pudełka. Pozdrawiam - Piotrek
14-10-2010 10:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2DMB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 16-03-2010
Post: #16
RE: Tranceiver SDR Avala
14 listopada uruchomiłem AVALę-01. W obudowie z płytą podstawową znajduje się: generator na SI570, przedwzmacniacz mikrofonowy, klucz telegraficzny, 9-cio pasmowy BPF, pomiar SWR z wyświetlaczem LED, skrzynka antenowa. Sygnał SSB nie budzi zastrzeżeń. Następnie dokonałem konfiguracji oprogramowania GSDR z programami cyfrowymi. Kilka łączności PSK potwierdziło bardzo dobrą współpracę obu programów. Niewątpliwą zaletą jest też to, że silne sygnały nie powodują "zaciemniena" waterfall w programach do emisji cyfrowych, co jest częste przy pracy za pomocą radia fabrycznego. Zapraszam na moją stronę: http://www.sp2dmb.cba.pl
73 - Piotrek SP2DMB
15-11-2010 11:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #17
RE: Tranceiver SDR Avala
(15-11-2010 11:33)sp2dmb napisał(a):  14 listopada uruchomiłem AVALę-01. W obudowie z płytą podstawową znajduje się: generator na SI570, przedwzmacniacz mikrofonowy, klucz telegraficzny, 9-cio pasmowy BPF, pomiar SWR z wyświetlaczem LED, skrzynka antenowa. Sygnał SSB nie budzi zastrzeżeń. Następnie dokonałem konfiguracji oprogramowania GSDR z programami cyfrowymi. Kilka łączności PSK potwierdziło bardzo dobrą współpracę obu programów. Niewątpliwą zaletą jest też to, że silne sygnały nie powodują "zaciemniena" waterfall w programach do emisji cyfrowych, co jest częste przy pracy za pomocą radia fabrycznego. Zapraszam na moją stronę: http://www.sp2dmb.cba.pl
73 - Piotrek SP2DMB

Czesc Piotrek.
A moja Avala z pcb od Ciebie w fazie klejenia.. -> tak to jest jak sie rozpoczyna nieskonczona ilosc projektow KF/UKFSmile) .Na dzien dzisiejszy skonczony i uruchomiony mam SDR UR4QBP z dedykowana synteza .
25-11-2010 0:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2DMB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 16-03-2010
Post: #18
RE: Tranceiver SDR Avala
Czołem Koledzy !

To prawda Robercie. Chyba każdy z nas to przerabiał. Coś zaczynamy, po drodze ktoś coś podpowiada, zmieniamy koncepcję, potem sami nie wiemy co bardzo chcemy i któregoś dnia wpada nam w ręce jakieś nowe opracowanie. A stare, no cóż już stare i do kartonu z innymi niedokończonymi. Z wiekiem udaje mi się dokończyć.... urządzenie.
Wracając do AVALi-01 Jestem po próbach z PA opartym na układzie DL2EWN. POLECAM ten układ. Z tym, że zamiast tranzystora KT użyłem 2 stopnie na 2N3866. Mam również (ze starych konstrukcji) mały wzmacniacz na dwóch BFR96. Trafo na wejściu i wyjściu. Układ skopiowany ze wzmacniacza TV do kablówki. Układ szerokopasmowy i to jest też to co szukamy. Wzmacniacz, który pracuje w szerokim zakresie.
Te dwa stopnie na 3866 i RD16HHF1 oddają moc od 8 do 5W w paśmie od 160 do 2m !!!. 70MHz tuż tuż.
73 - Piotrek
19-03-2011 20:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 184
Dołączył: 08-03-2010
Post: #19
RE: Tranceiver SDR Avala
Zaczynam składać TRX AVALA. PCB kupione na ebayu. Różnica, lepszy opis, nadruk, za to gorsze ścieżki. Nie ma pomyłek na opisie PCB, ale za to trzeba sprawdzać, czy nie ma zwarć między ścieżkami.
Część elementów już wlutowane, reszta zamówione. Uruchomienie jak dobrze pójdzie może maj hi.

http://sq8aqx.blogspot.com/
19-03-2011 23:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2DMB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 16-03-2010
Post: #20
RE: Tranceiver SDR Avala
Witaj Robert !
Jeśli będziesz korzystał ze schematu na stronie Tasy, to jest tam błąd w stopniu CONTROL. Dodatkowe gniazdko ( z tyłu płytki ) PTT. Masa gniazdka jest połączona z pinem 4. Wszystko jest dobrze do momentu włożenia do pudełka. Przestaje działać CW !!!
73 - Piotrek
20-03-2011 0:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości