Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 307
Dołączył: 18-11-2010
Post: #481
RE: Transceiver OVI40
Witku,
Gratuluje pomysłu. Czy soft modyfikowałeś na potrzeby "przeszczepu" do Husarka DSP?
Ja myślałem o połączeniu UI Sparrowa z Husarkiem DSP, tylko dlatego, że Si570 jest na płycie UI.
Mam nadzieję, że Artur zaprojektuje przejściówkę Wink.

Pozdrawiam
Grzegorz
08-10-2018 20:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3JDZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 15-03-2014
Post: #482
RE: Transceiver OVI40
(08-10-2018 20:19)GREG napisał(a):  Witku,
Gratuluje pomysłu. Czy soft modyfikowałeś na potrzeby "przeszczepu" do Husarka DSP?
Ja myślałem o połączeniu UI Sparrowa z Husarkiem DSP, tylko dlatego, że Si570 jest na płycie UI.
Mam nadzieję, że Artur zaprojektuje przejściówkę Wink.

Pozdrawiam
Grzegorz

Soft musiałem zmodyfikować. Gdybym tego nie zrobił, to tylko by mi Si570 działał i nic poza tym. No i właśnie dla softu nie ma znaczenia, czy Si50 jest w części radiowej czy na UI - sterowanie idzie po magistrali I2C. UI Sparrow będzie tak samo działał aczkolwiek płytka już nie będzie pasować :-(.
Uruchomiłem w międzyczasie nadajnik.
Schemat adaptera:


.pdf  adapter_OVI40_UI.pdf (Rozmiar: 108.24 KB / Pobrań: 689)

pozdrawiam
Witek.

http://witec.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-10-2018 20:41 przez SP3JDZ.)
08-10-2018 20:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #483
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:40 przez SP3OSJ.)
08-10-2018 20:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3JDZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 15-03-2014
Post: #484
RE: Transceiver OVI40
(08-10-2018 20:58)SP3OSJ napisał(a):  Myślałem że błąd zrobiłeś pisząc o tym, bo prawdopodobnie zaraz przy następnym upgreadzie miałbyć sterowanie PCF8574 zamknięte. Tak było, jak Chińczycy zrobili modyfikacje płytki RF od mcHF (zamienili SI570 na SI5351+TCXO). Jednak jeżeli modyfikacje firmware robisz sam, wszystko jest w najlepszym porządku.
Nie wiem tylko czy tym wpisem nie otworzyłeś "puszki z pandorą". Bo to oznacza, że bazując na Twoim oprogramowaniu można nie tylko zaadoptować Husarka do kontrolera OVI40 ale zrobić nowy transceiver, taki nad jakim pracują teraz inni.
Jednak mnie ciekawi inna sprawa. Jak sterujesz fizycznie ATT i LNA. Czy załączenie tych funkcji jest sygnalizowane na LCD, i czy jest to sprzężone z s-metrem jeżeli chodzi o odczyty s-metra.

Puszka była już otwarta - ja tylko skorzystałem z zawartości. Nowy transceiver można zrobić, ale to jest dużo pracy. Dlatego skorzystałem z Husarka, żeby było szybciej i żeby móc przetestować UI. Pierwotną przyczyną budowy adaptera i podłączenia UI OVI40 jest brak możliwości modyfikacji oprogramowania Husarka DSP. Zacząłem pisać takie oprogramowanie od zera i doszedłem do etapu, że już miałem praktycznie całe podstawowe sterowanie po I2C działające (pasma, ATT itd.), działające VFO, ale jak spojrzałem na DSP to mi szczęka opadła i nie widziałem jak się do tego zabrać i postanowiłem wykorzystać coś co już jest.
ATT i LNA w Husarku DSP są włączane po magistrali I2C (sterowanie z wyjść PCF8574 znajdującego się w module radiowym) i ja też tak robię. Bo inaczej musiałbym przerabiać moduł radiowy. Magistrala ta sama co Si570. Drugą magistralę chcę wykorzystać do sterowania wzmacniaczem większej mocy (zewnętrznym - pasma i ewentualnie tłumik na wejściu i ewentualnie skrzynka antenowa). Sygnalizację tymczasowo zrobiłem na diodach :-) (co się oczywiście dubluje i gryzie w przypadku zielonej i czerwonej diody). Sprzężenie z S-metrem mam w planach, bo uważam, że włączenie/wyłączenie ATT i/lub LNA nie powinno mieć wpływu na wskazania S-metra, bo w końcu S-metr ma pokazywać poziom sygnału z anteny, a ten się przecież nie zmienia.
Aha: obsługę PCF8574 dołożyłem ja (bo nie było wcale), choć zrobiłem to niezwykle nieudolnie :-).

pozdrawiam
Witek.


(12-09-2018 12:53)SP3JDZ napisał(a):  Mam problem z tune: na CW mam około cztery razy mniejszą moc niż na SSB. Przejrzałem wszelkie ustawienia w menu, ale nic nie znalazłem, coby rozróżniało poziom pomiędzy CW i SSB. Mam wersję 2.9.50.

pozdrawiam
Witek.

Okazało się, że miałem zamienione sygnały I i Q w torze nadawczym. Moce się wyrównały no i strojenie na SSB jest na tej częstotliwości, którą słucham a nie 2 razy Xlate + 750Hz.

Ale przy okazji okazało się, że dla CW jest rozbieżność pomiędzy wskazywaną częstotliwością a nadawaną (750Hz).

pozdrawiam
Witek.

http://witec.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-10-2018 16:14 przez SP3JDZ.)
09-10-2018 7:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #485
RE: Transceiver OVI40
Hej,

(08-10-2018 14:39)SP3OSJ napisał(a):  OK rozumiem. Nie masz sondy w.cz. by to sprawdzić? Wydaje mi się że jak wymienisz rezystory będzie wszystko OK.

Mam sondę w.cz, ale nie selektywną - jej jest bez różnicy 20 MHz czy 2 GHz. Jeśli masz taką o której piszesz daj linka.
Rezystory od początku, zgodnie z dokumentacją, mają 100R.

A teraz do czego doszedłem w temacie niezrównoważenia mieszacza TX o różnym poziomie na różnych płytkach. Przygotowałem 3 zestawy:
1. OVI40 + RF czerwona płytka wg SP3OSJ,
2. OVI40 + RF M0NKA v.06 oryginał,
3. Eagle.

Aby móc ocenić poziom niezrównoważenia mieszaczy doprowadziłem do wyrównania wzmocnienia stopni od mieszacza do anteny (sztucznego obciążenia) badanych zestawów z zachowaniem przyzwoitej jakości sygnału (15 W):
ad 1. Aby doprowadzić moc TXa do przyjętej w założeniu mocy wylutowałem predriver oraz sprzężenia zwrotna w PA, które nieco ograniczały moc, poprawiały liniowość, ale były również przyczyną zdecydowanie większego prądu zasilania ( do 2 A) co było zaprzeczeniem słowa "portable" w opisie radia.
ad 2. Moc osiągnąłem poprzez wlutowanie MMICa jako predrivera zgodnie z dokumentacją.
ad 3. Nic do poprawy - moc na spodziewanym poziomie.

Wyniki pomiarów wypromieniowanej mocy wynikającej z niezrównoważenia mieszacza TX min-max (PTT, Mic=2):
ad 1. 0,5 - 25 mW
ad 2. 0,9 - 3 mW
ad 3. 0,3 - 3 mW. W paśmie 10m wyraźne niezrównoważenie (8 mW). Będę optymalizował zwłaszcza, że Artur przewidział taką możliwość...

Wnioski:
1. Nie wiem co jest przyczyną większego niezrównoważenia zestawu nr 1 (zostały wymienione wszystkie elementy, a dzielnik/4 zamieniony na 74AC74 (5 V)),
2. Widzę trzy drogi postępowania:
a.) zrównoważenie poprzez rozbudowę miksera do pełnego 4-bitowego pierścieniowego licznika Johnsona,
b.) zrównoważenie za pomocą patentu Artura, które działa dobrze dla jednego pasma, ale daje się metodą prób i błędów w miarę optymalnie spłaszczyć,
c.) nic nie robić i czekać na innych Kolegów...

To tyle co udało mi się zrobić w temacie.

73 Staszek SP2GNB
13-10-2018 22:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #486
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:40 przez SP3OSJ.)
14-10-2018 1:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #487
RE: Transceiver OVI40
Witaj Artur,

We wskazanym przez Ciebie miejscu pomiarowym panuje straszny bałagan, nie da się tego zinterpretować, może analizatorem... Dlatego używałem PA, żeby cokolwiek zobaczyć...Co do czerwonej płytki - wcale nie mówię, że na Twoim wzorcowym egzemplarzu jest tak samo - diabeł tkwi w szczegółach, a mieszacz daje się jako tako zrównoważyć.
Stosowałem dwa OVI40 i na żadnym nie mam beepu - czekam na Sławka...

73 Staszek SP2GNB
14-10-2018 8:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #488
RE: Transceiver OVI40
Hej,

Wyjaśniłem sprawę beepu. W OVI jest wyjście stereo i beep jest przypięty programowo do jednego kanału. Zgłosiłem problem i mam zapewnienie, że niebawem będzie beep stereo...

73 Staszek SP2GNB
18-10-2018 15:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 307
Dołączył: 18-11-2010
Post: #489
RE: Transceiver OVI40
Witam,
Sparrow: Czy dla transformatora antenowego wymagane jest,aby rdzenie były ze sobą sklejone?

Pozdrawiam
G
30-10-2018 13:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #490
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:40 przez SP3OSJ.)
31-10-2018 10:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości