Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 300
Dołączył: 27-11-2009
Post: #411
RE: Transceiver OVI40
My respect, Thomas, you only asked questions!

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2018 9:25 przez SP4EBI.)
03-09-2018 9:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 300
Dołączył: 27-11-2009
Post: #412
RE: Transceiver OVI40
After his malicious publication, I see that he did not understand much.
He mocked all of his colleagues on the forum.
Everyone who has the audacity to ask is bad.
It's sad.

Pozdrawiam
Wojtek
03-09-2018 9:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #413
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:42 przez SP3OSJ.)
03-09-2018 9:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #414
RE: Transceiver OVI40
(03-09-2018 9:56)SP3OSJ napisał(a):  Staszek czy w ramach ham spirytu weźmiesz się za przerysowanie tego schematu?
Ja opublikowałem projekt PCB, Ty narysujesz schemat, wtedy będzie można go do PCB dołączyć, by tą dokumentację dopełnić.
Zrób to w sPlan7.0 wtedy będzie można wprowadzać zmiany nie przerysowując całości.

Eh Artur, akurat ten schemat jest narysowany wzorcowo... I możesz go polecić bez żadnych zmian do Twojego PCB. Ale już tak narysowanego SParrowa nie masz...
Z zasady, celem uniknięcia błędów, nie stosuję badziewnych programów w rodzaju LAY6, czy sPlan, chyba że dostanę taki projekt ...
Program do projektowania musi zawierać edytor schematów i związany z nim kompatybilny edytor płytek plus biblioteki. Takim programem jest Altium DXP, który znam, jak mi się wydaje, nieźle. I mam do niego całkiem fajne biblioteki i sporo przykładów... Przynajmniej jak narysuję schemat, czy takowy dostanę, to powstanie płytka dokładnie odpowiadająca schematowi. Do zaprojektowania dobrego PCB jest potrzebna wiedza i znajomość EMC... Nie korzystam z autorouterów - konfiguruję prawidłowo Rules...Żaden autorouter nie zaprojektuje dobrego PCB, przynajmniej na dziś... Może kiedyś...

EDIT: Jak w LAY6 podświetlić całą ścieżkę biegnącą po obu stronach płytki?

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2018 10:24 przez SP2GNB.)
03-09-2018 10:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9AWP Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 96
Dołączył: 22-10-2015
Post: #415
RE: Transceiver OVI40
Może nie zakpił, ale najwyraźniej przerósł go temat od strony organizacyjnej i logistycznej, zabrakło czasu na kończenie projektu. Ja już nie czekam, wystawiam na sprzedaż to co kupiłem, czyli płytkę z częściami (tylko przylutowany procesor) i LCD.

73 Wojtek
05-09-2018 12:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #416
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:42 przez SP3OSJ.)
05-09-2018 17:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 779
Dołączył: 20-10-2015
Post: #417
RE: Transceiver OVI40
Witajcie,
(05-09-2018 17:49)SP3OSJ napisał(a):  Mi w tym wszystkim brakuje przyznanie się autora, że temat go przerósł i bez pomocy innych, nic z tego nie będzie.
Dla tego zaproponowałem pomoc i Andreas się zgodził, więc jest to w pewnym sensie prawda.
(05-09-2018 17:49)SP3OSJ napisał(a):  Jeżeli Sławek nie pociągnie projektu, to ja Wam mówię, że w tym roku tej części TRX nie zobaczymy (termin jest zagrożony).
Myślę że tak - jest zagrożony ze mną czy bezemnie, od piątku poprawiłem schemat zasilacza i jestem gotowy do robienia druku (wszystkow KiCad'zie). Przy okazji, KiCad jest bardzo prosty i sporo brakuje mu do Altiuma, jednak nie nazwał bym go badziewnym bo da się pracować w miarę wygodnie. W Altiumie nie mógłbym tego robić bo to nie jest darmowy program (ja mam legalną licencję ale nikt poza mną kto uczestniczy w projekcie).
(05-09-2018 17:49)SP3OSJ napisał(a):  Z tego co ja zrozumiałem projekt jest na "pajączkach" częściowo rozmontowany by pozyskiwać elementy do następnych "pajączków" projektu.
Andreas może być wyśmienitym elektronikiem i programistą, ale jak nie ma doświadczenia w projektowaniu to on sam tego nie zrobi, zwłaszcza na tak skomplikowanym układzie jakim jest TRX.
Zgadza się, dla tego mówiłem Staszkowi że nie jestem w stanie sam tego zrobić. A co do pająków to zawsze robi się coś "na pająka" jednak nie wszystko da się w ten sposób zrobić, np. PA.
(05-09-2018 17:49)SP3OSJ napisał(a):  Najpierw trzeba robić proste projekty jakimi są np trackery do balonów - uczyć się, a potem porywać się na całe TRX-y.
Widać że chce to zrobić sam by nie dzielić się zyskami, po tym jak w projekt zainwestował już ponad trzycyfrową liczbę Euro, szkoda że nie wspomina ile już z tego projektu wyciągnął, chyba że sprzedaje to po kosztach - wtedy jest to problem.
Artur, z tymi pieniążkami to każdy z nas ma chęć na jakiś zysk nieprawdaż? Wink
Nie mam nic przeciw zaradności, Thomas ma rację z tym sklepem, tyle że zawsze jest problem interpretacji licencji (ew. nadinterpretacji), nie chcę już w to wchodzić.

@Wojtek: jeśli nie masz w tej chwili radia (nie wiem czy pozbyłeś się mcHF) to RF 0.6 od Chrisa jest słusznym wyborem. Ja też używam akurat 0.4 bo innej nie mam.

Już to pisałem że jak na coś czekamy to czas się dłuży, jak coś robimy to biegnie nieubłaganie, mam to na codzień bo mam szefa Wink Andreas napompował "balon" obietnicami, ja może troszkę też - za to muszę przeprosić, mam nauczkę na przyszłość żeby nie kłapać zanadto dziobem.

Obudowa: to jest integralna część urządzenia i już zacząłem ją rysować,i tak jak Chris zaproponował obudowę drukowaną, bo to w tedy tylko tyle mógł (może aż tyle), tak ja także zaproponuje jak będą skończone druki. Od dobrych paru lat robię model 3D i z niego programuje maszyny. Obudowa będzie w całości metalowa (alu+stal malowana proszkowo), może jakieś dodatki drukowane, ale w środku jako elementy konstrukcyjne, np. wsporniki, łączniki bo na zewnątrz to nie wygląda ładnie (Artur wspomniał kiedyś o jakości wydruku i ja się z tym zgadzam). Nie będzie to obudowa a'la FT817/857 bo to odlew ciśnieniowy ale postaram się żeby było schludnie.
Czy projekt wyjdzie drogo? Hmm, na pewno drożej niż mcHF bo i komplikacja jest nieporównywalnie większa: 2xPA, moc na poziomie co najmniej 50W (zobaczymy ile się uda), bardziej skomplikowany mikser RX oraz TX (więcej układów towarzyszących takich jak przełączniki RF, wzmacniacze pomiarowe/tłumiki itd..). Poza tym to nie będzie produkcja wielkoseryjna gdzie można zejść z ceną. Ale nie biędzie to >40kzł Smile Zaleta jest taka że każdy (!) będzie sobie mógł zrobić dany moduł jeśli uzna że ma lepszy pomysł lub kupić tylko te które go interesują. Uniwersalność zawsze kosztuje, ale patrząc na starsze urządzenia, a jestem szczęśliwym posiadaczem analizatora widmowego HP8591E, widząc jego środek wykonany właśnie modułowo, jestem fanem takich rozwiązań. Można coś dodać, coś wymienić, łatwiej naprawić itp...

Postaram się informować co jakiś czas o stanie prac tutaj lub Andreas to zrobi u siebie. W poniedziałek skończyłem poprawiać schemat zasilacza, teraz czekam na ukończenie druku PA (Andreas go kończy) bo to największa część radia i to ona "rządzi" a w tedy przejdziemy do robienia płyty bazowej i kolejnych modułów. W tzw miedzyczasie robię testy radiatorów bo to krytyczna sprawa.

73 Sławek
05-09-2018 20:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 300
Dołączył: 27-11-2009
Post: #418
RE: Transceiver OVI40
Ciesze się, że jednak się coś dzieje. Dziwi mnie jednak fakt, że zamiast rzeczowej informacji o stanie zaawansowania prac, wszystko było trzymane w ogromnej tajemnicy. Bardzo dziwna polityka!

Sławku, ja mam ver. 0,4 na chodzie, ale do czasu ukazania się czegokolwiek do zbudowania złoże ver. RF 0.6, którą też mam.

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2018 21:45 przez SP4EBI.)
05-09-2018 21:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 300
Dołączył: 27-11-2009
Post: #419
RE: Transceiver OVI40
Witaj Thomas.
Takie wstępne założenia to on już w zeszłym roku podawał.
Dopóki nie będą pokazane jakieś konkrety to są to tylko słowa bez pokrycia. (bla, bla, bla)
Ja dopiero uwierzę jak zobaczę na własne oczy coś co działa.

Pozdrawiam
Wojtek
06-09-2018 12:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #420
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:42 przez SP3OSJ.)
06-09-2018 13:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości