Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #351
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:45 przez SP3OSJ.)
16-08-2018 13:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #352
RE: Transceiver OVI40
(16-08-2018 13:07)SP2GNB napisał(a):  Dzięki Sławku za wyjaśnienie wątpliwości.
Czy przypadkiem nie miałeś na myśli 3V3 pisząc 5V?
Oczywiście, masz rację! Przepraszam, popatrzyłem sobie na ustawienie innego kanału na oscyloskopie Smile Tyle że teraz napięcie zasilania mikrofonu to około 2.5V... Może być za mało dla niektórych mikrofonów...

(16-08-2018 13:36)SP3OSJ napisał(a):  Chyba odwrotnie (pomijam wartosc napiecia), T3 to tranzystor PNP.
On pracuje jako klucz, wcześniej napisałem że BIAS jest podawany z wyprowadzenia #17 IC1. T3 jest na stałe załączony i równie dobrze mogłoby go nie być (w tedy potrzebna zworka pomiędzy jego emiterem i kolektorem).

73 Sławek
16-08-2018 14:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #353
RE: Transceiver OVI40
(16-08-2018 14:41)SP9BSL napisał(a):  Tyle że teraz napięcie zasilania mikrofonu to około 2.5V...

Potwierdzam - u mnie jest 2,31 V....
Hej,

Wykonałem pomiar:
1. Zamiast mikrofonu podłączyłem odseparowany generator m.cz. 1,20 kHz i napięciem regulowanym (sinus) od 0 mV do kilkudziesięciu mV.
2. Podłączyłem sztuczne obciążenie via Power Meter.
3. W opcji PA=5 W dokładnie ustawiłem moc w menu.
4. Ustawiłem wzmocnienie mikrofonu na 50.
5. Pomiar zrobiłem w warunkach statycznych.
6. Po wciśnięciu PTT zwiększyłem napięcie wyjściowe generatora do momentu, aż linijka Audio dojdzie do końca białej linii.

Wyniki:
1. Moc wyjściowa wynosiła 5 W (z generatora).
2. Poziom ALC zależał nieco od głębokości kompresji i wynosił 100% przy kompresji 05.
3. Moc wyjściowa mowy bez przesterowania audio wyniosła 1,8 W wg miernika mocy i bez gwizdania. I to mnie niepokoi.

Wnioski:
1. Wszystkie wyniki zgodne z teorią (taką jaką ja znam). UI OVI40 (oryginał) pracuje bez zastrzeżeń, wyłączając pracę miernika.
2. Linijka P przy próbach jedno- i dwutonowej stoi w bezruchu (2u2 po diodach SWR).

Ale:
1. Podczas nadawania wskaźnik mocy, audio i ALC są IMHO zbyt nerwowe.

Pytanie:
1. Czy można by było zrealizować pomiar wartości szczytowej z podtrzymaniem, a nie chwilowej? W sumie byłoby więcej informacji, bo teraz wygląda to mizernie.

Może nie wszystko rozumiem, wyjaśnijcie, proszę...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-08-2018 21:11 przez SP2GNB.)
17-08-2018 9:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #354
RE: Transceiver OVI40
Hej,

Czy któryś z Kolegów podłączył UI OVI40 z jakąkolwiek wersją RF mcHF?
Czy uruchomił tor nadawczy? Jeśli tak, to z jakimi rezultatami?

Podłączyłem RF mcHF, czerwoną wersję RF, do odbiornika nie mam zastrzeżeń, natomiast po naciśnięciu PTT pojawia się sygnał F-12 kHz, który:
1. ma moc 50 mW, czyli bardzo dużo, na niektórych pasmach nieco mniej
2. nie zmienia mocy mimo regulacji PA, trochę na BIAS PA, ale to normalne,
3. nie podlega regulacji I/Q,
4. na nic nie reaguje.
Na widmie sygnału stoi niewzruszony prążek, na każdym paśmie...
Sygnał na oscyloskopie jest zmodulowany jak niżej:

İmage

Pytam, bo nie znam genezy takiego sygnału i nie wiem gdzie szukać, na oryginalnej UI OVI40, czy gdzie indziej... i nie jest to błąd programu, bo np. w Eagle Artura tego zjawiska nie ma...

Pomiaru części audio trwają...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2018 8:59 przez SP2GNB.)
20-08-2018 8:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #355
RE: Transceiver OVI40
Witaj Staszku,
zabawne bo w kwesti mocy wyjściowej i jej stosunku przy strojeniu do używania z mikrofonem, mieliśmy w klubie we czwartek dyskusję Smile
Może ten obrazek nieco rozjaśni to zjawisko.

Odnośnie -12kHz, domyślam się że korzystasz z translacji +12kHz, poczytaj sobie ten wątek. W szczególności zrzuty z mojego analizatora w poście #15. Jest to problem tłumienia wstęgi bocznej. Akurat moje pomiary były z v0.4 oryginalnej płytki RF od Chrisa.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2018 10:12 przez SP9BSL.)
20-08-2018 10:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #356
RE: Transceiver OVI40
(20-08-2018 10:12)SP9BSL napisał(a):  Witaj Staszku,
zabawne bo w kwesti mocy wyjściowej i jej stosunku przy strojeniu do używania z mikrofonem, mieliśmy w klubie we czwartek dyskusję Smile
Może ten obrazek nieco rozjaśni to zjawisko.

Zjawisko to jest mi znane od czasu zbudowania pierwszego nadajnika SSB na początku lat 70 ubiegłego wieku... Moje wątpliwości wynikały z tego, że byłem zdziwiony pracą miernika mocy SDR, co wynikało z przyzwyczajenia do faktu prezentowania mowy na poziomie 85-95% Pmax fabrycznych TRXów.
Teraz, po rekonfiguracji stanowiska wiem, że:
- przy nastawie 5 W moc w szczycie osiąga +- 4,8 W
- skuteczność mojej mowy to góra 35% przy kompresji 05.
I wracając do do wskazań TRXów fabrycznych sądzę, że one pokazują moc szczytową w modus operandi: szybko do góry, powoli na dół.
Fajnie by było, gdyby OVI miało tak samo...

Cytat:Odnośnie -12kHz, domyślam się że korzystasz z translacji +12kHz, poczytaj sobie ten wątek. W szczególności zrzuty z mojego analizatora w poście #15. Jest to problem tłumienia wstęgi bocznej. Akurat moje pomiary były z v0.4 oryginalnej płytki RF od Chrisa.

Zabieram się do czytania - dziękuję Sławku.

BTW:
İmage

Edit:
Translację mam -12kHz i prążek jest poniżej F, dla translacji +12 kHz powyżej F i nie zależy od ustawionej wstęgi.

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2018 11:26 przez SP2GNB.)
20-08-2018 11:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #357
RE: Transceiver OVI40
(20-08-2018 11:16)SP2GNB napisał(a):  Fajnie by było, gdyby OVI miało tak samo...

Mam delikatnie mówiąc dość tego co jest teraz. Mam taki plan żeby zrobić od nowa miernik sygnału na wzór tego co jest w IC7300. Prosty ale funkcjonalny. Może jeszcze w tym roku...

73 Sławek
20-08-2018 11:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #358
RE: Transceiver OVI40
Taki wskazówkowy?! Jestem ZA!!!

(20-08-2018 10:12)SP9BSL napisał(a):  Odnośnie -12kHz, domyślam się że korzystasz z translacji +12kHz,

Sławku,
Sprawdziłem wielokrotnie, łącznie z Twoim postem #15:
dla xlate -12 kHz prążek jest poniżej F
dla xlate +12 kHz - powyżej F.
Mógłbyś potwierdzić?

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2018 14:45 przez SP2GNB.)
20-08-2018 11:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #359
RE: Transceiver OVI40
Staszku,
jeśli masz Xlate RX -12kHz (odbiór z prawej strony widma) to jeśli wspomniany prążek jest na środku to jest to słabo stłumiona nośna (lub prawie 0 Hz), jeśli wspomniany prążek jest odbiciem względem środka (o 12kHz) to jest to słabo stłumiona wstęga boczna, jeśli coś pomiędzy -12kHz a zerem to masz jakąś intermodulację. Nie mam pojęcia skąd się to bierze, mcHF 0.4 z oryginalną płytka 0.4 tego nie ma, OVI40 + ta sama płytka także. Myślę że natrafiłeś na problem który opisują na grupie Yahoo, a Andreas opisał wczoraj w nowym wątku u siebie. Nie próbowałem tego rozwiązać bo nigdy nie miałem takiego problemu.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2018 23:05 przez SP9BSL.)
20-08-2018 23:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #360
RE: Transceiver OVI40
Sławku,
Andreas pisze o prążkach słyszanych podczas przestrajania w trakcie odbioru. U mnie stoi jeden i tylko jeden prążek podczas nadawania. Dokładnie jak u Ciebie na analizatorze pierwszy prążek w lewo od fali nośnej, tylko dużo silniejszy, jakieś -25 dB...
Jutro przyjrzę się dokładniej...
Infekcja, no nie mogę wyjść ze stanu zdumienia...
Witam,

Spędziłem praktycznie cały dzień na pomiarach. Oto co ustaliłem (ustalenia jak najbardziej subiektywne):
1. Przyczyną moich kłopotów na pewno nie jest UI OVI40 Andreasa, chociaż zaskoczony przeczytałem z uwagą jego świetny post o infekcji - mojej płytki to nie dotyczy.
2. Puściłem się kurczowo trzymanego pasma 14 MHz i obserwowałem sygnały na wszystkich pasmach.
3. Niepokojące zjawisko było najsilniejsze na 14 MHz, najsłabsze na 1,8 MHz i 28,5 MHz.
4. Przyjrzałem się zjawisku modulacji, o którym pisałem w poście #553. Modulacja taka mogła nastąpić prawie na pewno dla sygnału większego lub mniejszego o 12 kHZ od częstotliwości wyjściowej. Ponieważ wszystkie obserwacje prowadziłem przy xlate -12 kHz sprawa modulacji okazała się prosta (że też wcześniej na to nie wpadłem!):
np. ustawiamy enkoderem częstotliwość pracy na 14200 kHz. VFO (Si570) pracuje (po podzieleniu przez 4) na częstotliwości 14200-12 kHz czyli 14188 kHz. Jeżeli tor TX "słyszy" VFO, to rezultat nie może być inny.
I tyle w temacie. W następnym kroku poszukam którędy "cieknie"... Obawiam się, że ostre ekranowanie mnie nie minie...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2018 20:45 przez SP2GNB.)
20-08-2018 23:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 13 gości