Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #181
RE: Transceiver OVI40
Witam,
V.2.9.22 na mcHF (Eagle) działa zgodnie z oczekiwaniami i bez zarzutu...

73 Staszek SP2GNB
06-04-2018 10:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #182
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:53 przez SP3OSJ.)
13-04-2018 14:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #183
RE: Transceiver OVI40
(13-04-2018 14:32)SP3OSJ napisał(a):  Sławek zwracał jednak uwagę ze sa to dwa rożne tory - to, co na LCD i to, co w głośniku.
z tych samych danych bo przetwornik jest jeden (podwójny).
Jeśli nie masz oscyloskopu, to spróbuj zamienić sygnały IQ, ciekawe jaki będzie efekt.
W innym przypadku przydał by się ktoś kto składał Twoją płytkę i jest w stanie pomierzyć co się dzieje oscyloskopem i generatorem.

73 Sławek
13-04-2018 15:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #184
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:53 przez SP3OSJ.)
13-04-2018 16:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #185
RE: Transceiver OVI40
wystarczy że odlutujesz kondensatory przed przetwornikiem i zrobisz na pająka przeplotkę (sygnał dla wejścia L podasz na wejście R z tym samym kondensatorem w szereg, sygnał dla wejścia R podajesz na wejście L). Możesz też zamienić je przy przejściu z jednej płytki na drugą płytkę jeśli jesteś pewien że do przetwornika dochodzi to co trzeba. Zakładam że próby robiłeś na tym samym pakiecie RF.

Sygnały IQ są tworzone w mieszaczu z próbkowania z przesunięciem fazowym 90 stopni, przetwornik je tylko wprowadza bez przesunięcia fazowego do procesora, a ten z kolei wie na którym wejściu dostaje I a na którym Q i na tej podstawie robi demodulację.
(13-04-2018 16:12)SP3OSJ napisał(a):  ja "dotykam" przez kondensatory wyprowadzen ukladu konwertera A/D ktore wisza w powietrzu.

tą próbe mogę wieczorem przeprowadzić bo mam działający UI OVI40 od Andreasa.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2018 16:25 przez SP9BSL.)
13-04-2018 16:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #186
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:53 przez SP3OSJ.)
13-04-2018 16:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #187
RE: Transceiver OVI40
Tak powinno być, mało tego, powinna Ci się odbić skala wokół osi Y, czyli zwiększając częstotliwość widmo powinno przesuwać się w prawo, reakcja na "dotykanie" powinna być taka sama. Podejrzewam błąd na PCB. Trochę ludzi na tych płytkach pracuje i jeśli byłby taki problem to ktoś by to wykrył dosyć szybko.

73 Sławek
13-04-2018 16:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #188
RE: Transceiver OVI40
Mam kompletne i uruchomione PCB UI Andreasa i PCB UI Artura. Po porównaniu nie stwierdzam żadnych różnic - obydwa sterowniki pracują identycznie, dając na ucho identyczne efekty dźwiękowe na wejściach I i Q.

73 Staszek SP2GNB
13-04-2018 18:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #189
RE: Transceiver OVI40
No to wygląda na to że nie ma błędu na PCB, a gdzieś w montażu.

73 Sławek
13-04-2018 18:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #190
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:54 przez SP3OSJ.)
13-04-2018 19:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości