Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 779
Dołączył: 20-10-2015
Post: #141
RE: Transceiver OVI40
Staszku, masz gdzieś zwarcie. Niestety to jest główne napięcie zasilania procesora. Musisz poszukać Czy już wlutowałeś procesor? Ja zawsze uruchamiam zasilanie a dopiero potem lutuje procesor/kodeki i inne bardziej wartościowe rzeczy.

Artur, wszystko dobrze jeśli nie przekroczysz 60mA (strona 3 tego wątku)

73 Sławek
09-02-2018 15:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #142
RE: Transceiver OVI40
Tak Sławku - to ewidentne zwarcie, którego absolutnie nie widzę. Podniosłem wyjście stabilizatora i wylutowałem tantala tuż koło niego. Teraz usunę wszystkie (5) kondensatory blokujące 0.1u. Potem przetnę delikatnie ścieżkę za procesorem i zobaczymy... Procesora nie jestem w stanie podnieść...

73 Staszek SP2GNB
09-02-2018 15:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 779
Dołączył: 20-10-2015
Post: #143
RE: Transceiver OVI40
Ja mam inną metodę, przeważnie się sprawdza. Podłącz do tego obwodu zasilacz z ograniczeniem prądu na powiedzmy 50 mA i napięciem do 1V. Szukając spadku napięcia na ścieżce wykryjesz gdzie masz zwarcie (gdzie płynący prąd powoduje spadek napięcia), zakres miernika oczywiście miliwoltowy.

73 Sławek
09-02-2018 15:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #144
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:55 przez SP3OSJ.)
09-02-2018 16:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #145
RE: Transceiver OVI40
Przecięcie ścieżek dało wynik. Zgodnie z obowiązującym prawem Murphy'ego zwarcie było na końcu linii 3V3. Przy plusie tantala C120, podczas lutowania starłem maskę na krawędzi masy i tam zrobiłem zwarcie. Sorry za zamieszanie...

73 Staszek SP2GNB
09-02-2018 16:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #146
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:55 przez SP3OSJ.)
09-02-2018 22:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 779
Dołączył: 20-10-2015
Post: #147
RE: Transceiver OVI40
Tak, jest tutaj. To jest generowane automatycznie z kodu razem z opisami każdej pozycji.

73 Sławek
09-02-2018 22:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #148
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:55 przez SP3OSJ.)
12-02-2018 18:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 779
Dołączył: 20-10-2015
Post: #149
RE: Transceiver OVI40
(12-02-2018 18:31)SP3OSJ napisał(a):  Czy juz wiadomo co bedzie pod szostym przyciskiem podekranowym? Czy tume bedzie ostatni a piaty klawisz bedzie niespodzianka?
Jeśli ktoś znajdzie zastosowanie to pewnie zostanie użyty, na razie nie wiadomo. Moim zdaniem powinno to być przełączanie kolejnej grupy przycisków lub wejscie do obsługi karty SD
(12-02-2018 18:31)SP3OSJ napisał(a):  Mi brakuje dwoch rzeczy rozciaganie widma (mam big wiec nie mam tej funkcji w dotyku),
?? chyba nie rozumiem? masz możliwość płynnej zmiany stosunku widmo/wodospad przecież (miesiąc temu poprawiłem nawet instrukcję działania dotyku)
(12-02-2018 18:31)SP3OSJ napisał(a):  i wybor emisji cyfrowej między freeDV, RTTY, psk (to jest w dotyku ale bez pałeczki nie da rady).
Miejsce może nie jest najszczęśliwsze bo blisko krawędzi gdzie dotyk traci czułość, tu masz rację - coś z tym trzeba będzie zrobić.
(12-02-2018 18:31)SP3OSJ napisał(a):  Dziwne rzeczy jakie dostrzegam (mcHF/OVI40)to przy mniejszych predkosciach wodospad skacze (brak płynności) i przy wyciagnietej antenie gdy S'metr ustawia sie na poziom "1" spektrum nie schodzi do horyzontu tylko nie wiadomo czemu sie podnosi (AGC?, ARW?)
Znalazlem chyba blad (foto) Jezeli prawda jest ze ten filtr to BPF od 1,7KHz do 2,3KHz to podswietlenie (jasny kolor na displayu) zle pokazuje dolna czestotliwośc (1,7KHz), jest to za blisko znacznika "0" stwierdzam to na podstawie LPF 1,8KHz
Tutaj wielka prośba bo nie każdy z programistów zajmuje się wszystkim, jeśli zauważyłeś błąd to zgłoś go w oficjalnym repozytorium lub przynajmniej na forum Sulingen tam zapewne dostaniesz konkretną i szybką odpowiedź.

Artur, apropos wspomnianego forum - koledzy próbują się z tobą skontaktować bo są zaciekawieni nowym radiem które pokazałeś (SParrow), odezwij się tam bo zaczynają się tworzyć teorie spiskowe dla czego nie odpowiadasz na maile, Thomas zapewne potwierdzi Smile

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2018 19:08 przez SP9BSL.)
12-02-2018 19:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #150
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:56 przez SP3OSJ.)
12-02-2018 20:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości