Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #111
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:56 przez SP3OSJ.)
16-01-2018 1:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #112
RE: Transceiver OVI40
Cześć Artur,
sprawa polega na tym że kostki ADS7846 oraz TSC2046 mają jakiś problem gdy ich wyjście SDO jest dołączone do wyjścia SDO wyświetlacza. Takiego problemu nie ma jeśli użyjesz chińskiego klona XPT2046. Wg pdf od kontrolera lcd, jego wyjście (SDO) powinno być trójstanowe, widocznie ILI9486 w tych wyswietlaczach (też chiński klon) ma coś co powoduje blokowanie tej linii tak że touch panel nie jest wykrywany dla kostek Texas Instruments. Będę dociekać jak dostanę wyświetlacze (miały być w tym tygodniu, ale sezon świąteczny...).
Problem wziął się stąd że na początku Andreas dostał ode mnie płytki ze zworkami, ale doszliśmy do wniosku że tych zworek jest za dużo a na domiar złego akurat miał XPT2046 i wyszło że można zewrzeć wyjścia. Niestety nie chciał użyć XPT a oryginalnych kostek (zamówił ADS7846E w Digikey). No cóż mamy naukę. Przez weekend planuję przerobić druk tak aby kolizji nie było (dodatkowy multiplexer). W tej chwili trzeba odciąć wyprowadzenie 14 złącza FPC. Plan na początku był taki że ten wyświetlacz będzie pracował w trybie równoległym, a dodatkowo będzie miał możliwość przełączenia w tryb SPI do wykorzystania w mcHF (gdy jest wprowadzony mod RTC). Wymaga to jeszcze dopisania fragmentu kodu obsługującego ILI9486 w trybie SPI (inny interface niż dla wyswietlacza od maliny).

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2018 9:20 przez SP9BSL.)
16-01-2018 8:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #113
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:56 przez SP3OSJ.)
16-01-2018 12:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #114
RE: Transceiver OVI40
Kostki montowane na HY28B mają takie same wyprowadzenia jak układy TI. Kupiłem na Aliexpress XPT2046 i też miały wyprowadzenia wg pdf'a. Jedynie kostki montowane na wyświetlaczach od raspberry pi mają pomieszane wyprowadzenia.
Wojtek: jest pytanie na forum Andreasa gdzie kupiłeś wyświetlacz 4", możesz podać link?

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2018 9:29 przez SP9BSL.)
16-01-2018 12:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #115
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:56 przez SP3OSJ.)
24-01-2018 19:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #116
RE: Transceiver OVI40
Tak, w wersji 1.8 nie ma możliwości podpięcia kwarcu. Musisz dać TCXO.

73 Sławek
24-01-2018 23:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #117
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:56 przez SP3OSJ.)
25-01-2018 2:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #118
RE: Transceiver OVI40
(25-01-2018 2:03)SP3OSJ napisał(a):  Ten generator musi byc z kompensacją temperatury?

A tak się przyzwyczaiłem że lubie precyzję Smile Pamiętaj że bazą do PLLa dla I2S (kodeki) jest właśnie częstotliwość tego generatora. Używam generatorów 2ppm a to przynajmniej o rząd lepiej niż zwykły kwarc. Czy zakłócają bardziej? Nie wiem bo i tak źródłem zakłóceń jest procesor (w środku jest kilka PLL'i) i wyświetlacz.

73 Sławek
25-01-2018 9:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #119
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:57 przez SP3OSJ.)
25-01-2018 16:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #120
RE: Transceiver OVI40
I znowu wyjdzie że jestem mądralą Big Grin
PLL dla kodeków chodzi na częstotliwości umożliwiającej pracę modulatora sigma-delta czyli 256FS co daje 256x48kHz=12.288MHz. Przebieg o tej częstotliwości jest podawany do kodeków audio jako Masterclock (25 wyprowadzenie WM8731) do tego inne częstotliwości wynikające z podziału właśnie MCLK. Dokładność (jakość) przetwarzania tych układów zależy od jakości zegara MCLK (i jego pochodnych z podziału czyli choćby 48kHz dla rozróżnienia kanału - tzw word clock - 5 wyprowadzenie WM8731). Na tą jakość ma wpływ jitter/szum fazowy, w tym przypadku jakość kwarcu 16MHz (i generatora będącego w strukturze STM który jest stabilizowany właśnie kwarcem zewnętrznym) lub generatora zewnętrznego. Niestety szum fazowy potrafi skutecznie zepsuć dynamikę przetwornika. Przyzwoity TCXO ma niższy szum fazowy niż generator w STM stabilizowany kwarcem. Ot dla czego je stosuje.
Od wersji 2.7.69 można zmieniać wysokość widma/wodospadu

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2018 1:29 przez SP9BSL.)
25-01-2018 23:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości