Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #51
RE: Transceiver OVI40
Ta górka na środku to pozostałość po DC na wejściu. To jest początek fft i od dołu zawsze to tak wygląda. Kwestia filtrów fir na wejściu przetwornika. Kwadraturowe przetwarzanie fft (complex fft, na liczbach zespolonych) działa tak że masz częstotliwość "dodatnią" i "ujemną" a na środku jest DC.
Co do pokazywania tx na wyjściu DACa to jeszcze tego nie ma. Będzie na dniach, także dla mcHF.
Osobiście używam Wolfsona (teraz to też Cirrus Logic zresztą) i na środku nie mam żadnej górki. Oczywiście nie sprawdzałem odłączonego ADC.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2017 11:59 przez SP9BSL.)
18-12-2017 11:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 300
Dołączył: 27-11-2009
Post: #52
RE: Transceiver OVI40
Dotarła do mnie dzisiaj płytka UI Andreasa.
W sumie jest niezła chociaż cena wraz z przesyłką jest lekko przyduszająca.Sad
Trochę badziewiarska jest sprawa rożnej wielkości elementów smd ( 0603/0805)
Artur,
teraz dopiero doczytałem Twoje pytanie.
Nie, nie widać panoramy nadajnika przy nadawaniu.
W czasie nadawania obraz na lcd tylko zamiera i tyle.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2017 3:22 przez SP4EBI.)
19-12-2017 19:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #53
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:58 przez SP3OSJ.)
20-12-2017 12:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 300
Dołączył: 27-11-2009
Post: #54
RE: Transceiver OVI40
Wydaje mi się że jest jakby lepsza dynamika odbioru, ale nie wiem czy to tylko takie odczucie czy rzeczywiście tak jest.
Jednak od pierwszego załączenia tak mi się zdaje.
Tak, Twoja lepsza Artur.
Pomimo zastosowania tylko większych elementów Twoja płytka jest bardziej przejrzysta i do tego opisanie
elementów wartościami a nie numerami kolejnymi, zmuszającymi do szukania wartości jaką chcesz wlutować na schemacie lub w BOM
znakomicie ułatwia i skraca czas montażu.
Do tego trzeba jeszcze mieć różne wielkości elementów.

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2017 1:06 przez SP4EBI.)
20-12-2017 13:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #55
RE: Transceiver OVI40
Witam kolegów,
osobiście wolę oznaczenia numeru elementu a nie jego wartość, bo co będzie jak się taki element zmieni? Poza tym, jak odszukać element na schemacie po wartości? Wyjściem jest umieszczenie numeru elementu i jego wartości - ale tu może być problem ze zmieszczeniem w przypadku elementów SMD.
Co do dwóch kodeków to jest sens bo sygnał nie przechodzi przez badziewie typu 4066. Gdyby Chris zastosował przynajmniej jakieś przyzwoite klucze np. DG411/412/451 to jeszcze można nie narzekać ale zwykły CMOS? Popieram 2 kodeki.

Wojtek: masz awizo w skrzynce Wink

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2017 10:18 przez SP9BSL.)
21-12-2017 9:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #56
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:58 przez SP3OSJ.)
21-12-2017 10:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #57
RE: Transceiver OVI40
Artur, wyraziłem tylko swoje zdanie Wink Tak się to przyjęło w firmach w których pracowałem i zawsze każdy producent elektroniki umieszcza oznaczenia elementów a nie ich wartości. Zgadzam się że jeśli projekt jest zamknięty i nie będą wprowadzane żadne zmiany to jest to ułatwienie (używanie wartości zamiast oznaczeń), natomiast w przypadku serwisu takiego urządzenia to jest dramat. Tak samo element może mieć jedną wartość a być zupełnie inny (np. kondensatory NP0/X7R, lub elektrolity - temat rzeka). Takie jest moje zdanie oczywiście. Wiem że do Twojej płytki UI podałeś numery elementów na zdjęciu i to jest bardzo ok.

73 Sławek
21-12-2017 10:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 300
Dołączył: 27-11-2009
Post: #58
RE: Transceiver OVI40
Witam Szanownych Kolegów,

Jeżeli chodzi o num. elem. czy ich nazwy to uważam tak jak Artur, umieszczenie na płytce wartości naprawdę znacznie ułatwia i przyśpiesza montaż.
Właśnie zacząłem lutowanie płytki Andreasa i co chwila muszę szukać wartości elementu. Sławku, gdyby płytka była eksperymentalna to rzeczywiscie byłoby lepiej gdyby elementy miały tylko nazwy, ale przy sprawdzonym układzie i sumiennym lutowaniu umieszczenie wartości jest naprawde zbawieniem.
Wczoraj niestety minąłem się z listonoszem.Sad Dzięki Bardzo!
Artur,
Sprawa przycisków też juz mnie zastanawiała. Założyłem wstępnie (niestety błędnie) że będa one miały takie same funkcję jak te trzy których właśnie nie wlutowałem.
Okazało się jednak że nie mają one z tymi trzema nic wspólnego i musiałem niestety wlutować trzy brakujace przyciski aby mieć możliwość korzystania z tych funkcji.
W MENU nie znalazłem żadnej pozycji dot. tych przcisków. Zresztą MENU OVI40 jest chyba w 100% identyczne z MENU mchf. Nie mam pojęcia do czego one będą służyły a na niemieckim forum nic na ten temat nie znalazłem. Jedyna różnica jaka zauważyłem porównując OVI40 do MCHF to zegar który ładnie sobie chodzi.Smile

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2017 13:23 przez SP4EBI.)
21-12-2017 11:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #59
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:59 przez SP3OSJ.)
27-12-2017 2:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #60
RE: Transceiver OVI40
Cześć Artur,
też się nad tym zastanawiałem jak w maju ustawiałem layout pod 480x320 ale obydwa opisy muszą pozostać. Bnd40m to opis komórki pamięci (przygotówka na razie) a 40m przy częstotliwości to kontrolka wyboru pasma. Kolory też zdaje się działają na kontrolce pasma, np. 11m jest na żółto. Nie pamiętam teraz dokładnie znaczenia kolorów i jak się ma do ograniczenia mocy poza pasmami na których wolno amatorsko nadawać. Zdaje się Danilo ostatnio komuś tłumaczył że poza pasmem KF moc jest ograniczona do ułamka wata, ale jak jest z kolorem żółtym kontrolki to nie wiem - trzeba odszukać w wiki.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2017 9:10 przez SP9BSL.)
27-12-2017 9:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości