Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #401
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:42 przez SP3OSJ.)
01-09-2018 15:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 779
Dołączył: 20-10-2015
Post: #402
RE: Transceiver OVI40
Masz rację, można i tak. Zapomniałem że Chris dał możliwość zrobienia OCXO w v0.6 za pomocą prostego termostatu. Nie sprawdzałem nigdy jak to się sprawuje. W tedy oczywiście trzeba wyłączyć opcję TCXO w Standard Menu.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2018 16:03 przez SP9BSL.)
01-09-2018 16:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #403
RE: Transceiver OVI40
Witam,
(01-09-2018 12:38)SP3JDZ napisał(a):  Z Si570 sobie poradzę. Sposób przełączania mogę LPF mogę zmienić. Z modułu radiowego Husarka wychodzi sygnał IQ i wchodzi chyba też IQ. Czyli powinno zadziałać.
Wydaje mi się, że lepiej będzie skorzystać z płytki Sparrow UI, ponieważ jest tam Si570 + pomiar temperatury. Do podłączenia pozostają sygnały IQ do wejść Sparrow'a.

Pozdrawiam
01-09-2018 16:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3JDZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 15-03-2014
Post: #404
RE: Transceiver OVI40
(01-09-2018 16:13)GREG napisał(a):  Witam,
Wydaje mi się, że lepiej będzie skorzystać z płytki Sparrow UI, ponieważ jest tam Si570 + pomiar temperatury. Do podłączenia pozostają sygnały IQ do wejść Sparrow'a.

Z ciekawości chciałem rzucić okiem na dokumentację, ale na stronie Artura widzę tylko Tulipa i Eagle. Jest to gdzieś dostępne?

pozdrawiam
Witek.

http://witec.pl
01-09-2018 19:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #405
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:43 przez SP3OSJ.)
02-09-2018 17:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #406
RE: Transceiver OVI40
Witam,
Czy ten procesor do OVI / Sparrow będzie dobry?
STM32F765ZIT6
Może lepszy polecacie?

Pozdrawiam
G
02-09-2018 17:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #407
RE: Transceiver OVI40
(02-09-2018 17:39)SP3OSJ napisał(a):  Dokumentacja jest porozrzucana po necie.

Wyraźnie nadszedł czas, aby usiąść i zrobić porządną, jednoznaczną dokumentację skądinąd bardzo fajnych konstrukcji. Nawet jak trzeba będzie przerysować cudze schematy, to zrób to z ogólnie przyjętymi zasadami cytowania autora. Inaczej wielu zainteresowanych Kolegów po prostu się zniechęci i zacznie omijać Twoje konstrukcje. Znakomita większość z nich to nie są "lutowacze", starają się zrozumieć konstrukcje i lubią poeksperymentować, a tego bez rzetelnej dokumentacji po prostu się nie da...

73 Staszek SP2GNB
02-09-2018 19:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 300
Dołączył: 27-11-2009
Post: #408
RE: Transceiver OVI40
Witam

Wreszcie ktoś zapytał Andreasa co dalej.
https://www.amateurfunk-sulingen.de/foru...4;start=15
strona 2 na dole.
No i rozpętała się burza.

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2018 20:02 przez SP4EBI.)
02-09-2018 20:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #409
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:43 przez SP3OSJ.)
02-09-2018 22:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #410
RE: Transceiver OVI40
(02-09-2018 22:11)SP3OSJ napisał(a):  Staszek ale przerysowywanie schematów jest nie dla mnie. Robię to rzadko i bardzo niechętnie. To nie rozwija.

Nieprawda. Jeśli nawet projekt składa się z 90% ogólnie znanych schematów to rysując swój schemat wychwycisz niedociągnięcia innych i wprowadzisz swoje pomysły (błędy też). "Sklejany" w umyśle autora projekt nigdy nie będzie optymalny i urządzenie nie będzie nic lepsze od pierwowzoru, po za drobnymi niuansami. Nie publikując kompletnych schematów blokujesz pełne zapoznanie się z Twoimi konstrukcjami. Nie każdy jest tylko "lutowaczem". Jedynym wytłumaczeniem jest podejście biznesowe, takie jakie prezentuje jeden z Kolegów z DL... Nie każdy patrząc na płytkę widzi oczyma duszy jej schemat...

Cytat:Od osób budujących te konstrukcje wymagam pewnych umiejętności i jako takiego zaangażowania i radzenia sobie. Zasada jest prosta: ja pokazuję miejsce gdzie schemat "leży" i udzielam pomocy w systemie "dziś pytanie - dziś odpowiedz". Robię zdjęcia z obsadzonymi elementami w wysokiej rozdzielczości, dołączam rysunki z obsadzonymi elementami i uważam że to powinno wystarczyć.

Nie wystarcza. Tylko schemat zapewnia globalne podejście do projektu i nie ma zmiłuj się...Prosta niesprawność jakiegoś elementu lub błąd zmusza do poszukiwań w sieci uwieńczonych znalezieniem schematu prawie dokładnego, przerysowywania połączeń z płytki po to, aby dojść do tego co autor miał na myśli... A diabeł tkwi w szczegółach...

Cytat:Wiem że najlepsza byłaby dokumentacja z odzwierciedlaniem schematów z płytkami - poszczególnymi etapami budowy, z wypisanymi napięciami na PCB i schematach.

Takiej dokumentacji nie sugerowałem, ale czy wyniki pomiarów takich jak charakterystyki filtrów, próba dwutonowa czy FFT są tajemnicą autora? Jak amator ma sprawdzić, że osiągnął wyśrubowane parametry urządzenia?
Dobrym przykładem jest innowacyjne PA pomysłu Artura, którego schemat jest dostępny i nie ma żadnych danych co do parametrów IN-OUT (trochę off topic).

Cytat:Elektronik amator, z tym co przedstawiam sobie poradzi, a dla innych, te projekty są zbyt skomplikowane. Może to jest dobre by taka selekcja była już na samym początku?

Nie rozumiesz "ham spiritu"...Wielu Kolegów mających wprawdzie niewielkie braki w wiedzy, a dysponujących uporem i chęcią rozwijania się po prostu zrezygnuje. A nie o to w tej zabawie chodzi...

Podsumowanie:
IMHO schemat urządzenia jakie by to nie było jest konieczny. W przypadku skomplikowanych urządzeń musi egzystować dokumentacja montażowa (rysunki, zdjęcia). Publikacja pomierzonych parametrów urządzenia byłaby "wisienką na torcie", ale w niektórych przypadkach jest konieczna.

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2018 8:45 przez SP2GNB.)
03-09-2018 8:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości