Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #311
RE: Transceiver OVI40
(17-07-2018 19:42)SP3OSJ napisał(a):  Uwolnienie projektu płytki kontrolera spotkało się z bardzo entuzjastycznym przyjeciem. Koledzy zabrali się do pracy jego udoskonalania. Na razie doszedł szósty klawisz pod ekranem tutaj. Wiem tez że trwają prace nad przerobieniem PCB na obsługę 5calowego ekranu z RA8875 i być może innego kodeca TLV320AIC3204.

Jedyne wytłumaczenie dla cytowanego tekstu to że Artur musi pisać o innym urządzeniu zapewne mylnie nazwanym przez niego OVI40, oficjalna informacja z zespołu UHSDR:
1. Projekt pcb UI OVI40 nie został "uwolniony". Prawa autorskie należą do DG8YGW.
2. Nie trwają prace nad "przerobieniem" pcb na nowy lcd (800x480). Prace ruszą w momencie rozwiązania problemów w firmware.
3. Nie trwają prace nad zmianą kodeka na wspomniany wyżej TI. Będzie w krótce testowany inny, ale po pozytywnym zakończeniu poinformujemy czy warto sobie nim zawracać głowę.
4. Są gotowe schematy najważniejszych modułów, pcb są już prawie skończone, trwają testy w układach prototypowych. Publikacja schematów nastąpi w momencie pojawienia się płytek gotowych do zamówienia.

W tej chwili prowadzone są testy na procesorze H7, zmieniono bootloader i oraz firmware. Stan prac jest na tyle zaawansowany że w ciągu kilku dni/tygodni powinna sie pojawić oficjalna wersja w repozytorium Andreasa. Wygląda na to że procesory ze starszą wersją krzemu (Y) powinny pracować poprawnie. Problemy związane były z błędami w bibliotekach ST. Ostatnio światło dzienne ujrzała nowa wersja krzemu (X), ale w tzw międzyczasie udało się obejść zaistniałe problemy (kawał roboty wykonany przez DB4PLE).

73 Sławek
17-07-2018 22:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #312
RE: Transceiver OVI40
(17-07-2018 22:41)SP9BSL napisał(a):  Wygląda na to że procesory ze starszą wersją krzemu (Y) powinny pracować poprawnie. Problemy związane były z błędami w bibliotekach ST. Ostatnio światło dzienne ujrzała nowa wersja krzemu (X), ale w tzw międzyczasie udało się obejść zaistniałe problemy (kawał roboty wykonany przez DB4PLE).

Można prosić szerzej nt. tych wersji krzemu? Przydałaby się tabela przyporządkowująca procesory do firmware, jakieś wskazówki co do kompatybilności w dół...Pytam, bo np mam oryginalną płytkę i nie wiem jak daleko do przodu mogę poszaleć z procesorem, 32F767ZIT6, a może kupić już H7, tylko który?...

73 Staszek SP2GNB
17-07-2018 23:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #313
RE: Transceiver OVI40
Errata do procesorów H7. Wygląd procesora w starej wersji Y: İmage .

Różnica między H743 i H753 to moduł kryptograficzny, nie istotne z punktu widzenia UHSDR. Najważniejsza jest obudowa 144 oraz flash 2MB czyli końcówka oznaczenia ZI. Czy warto się przesiadać na H7? W tej chwili nie ma z tego zysku, w przyszłości pewnie tak. Wersja F7 jest w miarę przetestowana i na pewno bedzie wspierana, H7 po opublikowaniu firmware bedzie dopiero testowany szerzej. Różnica w cenie ~50PLN (~70PLN za F7, ~120PLN za H7 w Farnell'u) decyzja indywidualna.

Staszek, jeśli chodzi o F7 to najlepszym wyborem jest STM32F765, cena prawie ta sama co F745 a ma więcej RAM'u.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2018 14:56 przez SP9BSL.)
18-07-2018 14:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #314
RE: Transceiver OVI40
Hej,

Errata robi wrażenie... Do tej pory stosowałem STM32F767ZIT6 wersja Z. Jaka jest różnica pomiędzy tym uP a STM32F765ZIT6? Czy może każdy uP z serii STM32F76xZIT6 nie stanowi znaczącej różnicy? Próbowałem porównać datasheets, ale za cienki jestem...

73 Staszek SP2GNB
18-07-2018 17:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 300
Dołączył: 27-11-2009
Post: #315
RE: Transceiver OVI40
Witam.

Ja też mam 767. Jest gorszy od 765?
Jeżeli chodzi wersję H to jeżeli kiedyś miałoby to sens to wystarczy w teraźniejszej płytę płycie UI wymienić i wgrać dla niego dedykowany soft, czy będzie konieczna zmiana całej płytki UI?

Pozdrawiam
Wojtek
18-07-2018 18:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #316
RE: Transceiver OVI40
767 ma dodatkowo JPEG codec (nie potrzebne w UHSDR)
768,769 JPEG oraz DSI (smartfonowe hdmi).

Tak, w UI od OVI40 można wymienić procesor F7 na H7.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2018 19:25 przez SP9BSL.)
18-07-2018 19:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 300
Dołączył: 27-11-2009
Post: #317
RE: Transceiver OVI40
Powiem Ci Sławku że o hdmi myślałem już wcześniej.
Byłoby super wrzucić sobie obraz z trx-a na większy monitor albo na tv.
Dzięki za wyjaśnienia.

Pozdrawiam
Wojtek
18-07-2018 20:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #318
RE: Transceiver OVI40
Niestety, na razie nie jest to możliwe. Używane kontrolery wyświetlaczy znajdują się w samym wyświetlaczu. Do poprawnej pracy po HDMI/DSI potrzeba dużej ilości RAM. Teoretycznie możliwe w H7 z 1MB RAM, lub F7 z zewnetrznym SDRAM. Wymaga to kompletnie innego projektu UI - np. to co próbuje zrobić Chris w tej chwili. Pamietajcie o tym że to radio z założenia jest "portable". Poza tym nawet z rozdzielczośćią 800x480 wyglądałoby to marnie na monitorze 17"+ lub większym tv. Wyświetlacze z kontrolerem RA8875 są dostępne do rozmiaru 9", więc myślę że więcej już nie trzeba.

73 Sławek
19-07-2018 9:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 307
Dołączył: 18-11-2010
Post: #319
RE: Transceiver OVI40
Nie wiem, czy nie lepiej dodać BT, i wyprowadzić "wizję" na zewnątrz.
19-07-2018 9:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 300
Dołączył: 27-11-2009
Post: #320
RE: Transceiver OVI40
No tak 9 cali to już jest nieźle. Miałem Tulipana z lcd 8 cali i to było super.
Ale niestety Tulipan stanął w miejscu-szkoda bo moim zdaniem ma świetny odbiornik.
To co mi jeszcze brakuje to bank pamięci, ale pewnie i to jest już na liście pomysłów.


Sławku mam pytanie.

Ponieważ Andreas coś pisał o mocy nadajnika na kf ok 50W.
Czy jest jakaś rozmowa na temat sterowania skrzynką antenową?

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2018 22:20 przez SP4EBI.)
19-07-2018 15:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości