Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 779
Dołączył: 20-10-2015
Post: #301
RE: Transceiver OVI40
Nie wiem jakiego producenta dławików 47uH używasz, ale pamiętaj o ich rezonansie. Dla tych co w TME można dostać ta częstotliwość wypada około 17MHz. Powyżej tej częstotliwości z indukcyjności niewiele zostaje... Spróbuj dać w szereg np. 10uH i sprawdź czy to pomogło.

73 Sławek
03-07-2018 17:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #302
RE: Transceiver OVI40
Sławku,
Producent dławików to TDK i częstotliwość graniczna jest również 17 MHz. Dławiki sprawują się dobrze - linijka na wszystkich pasmach przy próbie jednotonowej stoi w miejscu.
Wydaje mi się, że do rozwiązania problemu drgającej linijki przy próbie dwutonowej trzeba podejść inaczej. Jak widać na mojej drugim oscylogramie, częstotliwość modulująca jest rzędu 1200 Hz. Dławikiem rozsądnej wartości tego się nie załatwi. Będę się upierał, że to Sample&Hold przetwornika AD zatrzaskuje losowo wybrane wartości tego napięcia. Na oscylogramie widać zakres zmian 0.984 - 1,11 V. Gdyby to przełożyć na wartość mocy, zakładając 1 V = 5 W, to mamy zakres zmian od 4,84 - 6,83 W. I tak to mniej więcej wygląda. Skąd się takie napięcie bierze - IMHO z charakteru próby dwutonowej. Co zrobić? Opracować inny niż do tej pory algorytm pomiaru mocy uwzględniający charakter próby dwutonowej.
Wszystko co powyżej, to moje przemyślenia i wcale nie twierdzę, że mam rację...

---------------------------------
Edit: Jeśli już to z grubsza: bierzemy 2 próbki (znamy z przybliżoną częstotliwość), traktujemy to Shannonem, dostajemy sinus, a z nim robimy co chcemy...
Można też zmierzyć Vrms (scałkować pole pod krzywą)...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2018 18:27 przez SP2GNB.)
03-07-2018 18:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #303
RE: Transceiver OVI40
Hej,

Zabrałem się za OVI40+BPSK po raz pierwszy via USB. Używam ostatniego bezpłatnego HRD. Wszystko wydaję się być O.K. za wyjątkiem faktu, że PTT po nadaniu co trzeba pozostaje w opcji nadawanie. Aby z tego wyjść muszę dwukrotnie nacisnąć TUNE, a tak to nie ma być.
Coś mam źle ustawione, tylko co? Ktoś wie?
--------------------------------------
Po przełączeniu MODE na USB - działa, choć nie za szybko... Oczywiście PTT działa, ale mocy nie ma...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2018 13:19 przez SP2GNB.)
07-07-2018 13:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #304
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:47 przez SP3OSJ.)
13-07-2018 22:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #305
RE: Transceiver OVI40
Wiecie, ja mam wrażenie, że Andreas ma jakieś problemy,i nie są one "łatwe". W bezczelny sposób przekonał Rumuna ( Chrisa m0nka) do przejścia na inną licencję, łyknął jego projekt, a teraz mówi, ze to jego zabawki i czepia się innych. Szkoda słów, boję się, że z tego pseudo "Open Source" wyskoczy kilka osób i nie będzie progresu dla tego projektu...
No cóż Artur, będziesz musiał wziąć się za programowanie !!

Pozdrawiam
13-07-2018 22:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #306
RE: Transceiver OVI40
Witam,
W nawiązaniu do mojego postu #487 pozwolę sobie Szanownym Kolegom zadać pytanie:

Czy któremuś z Was udało się osiągnąć sukces z OVI40 lub mcHF w BPSK, a jeżeli tak, to za pomocą jakiego programu na PC?

73 Staszek SP2GNB
15-07-2018 10:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #307
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:47 przez SP3OSJ.)
15-07-2018 11:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #308
RE: Transceiver OVI40
Koledzy,
Jaki jest dokładny symbol producenta transformatorków 4:1 uzytych w Sparrow? Mam ciut za duże i muszę poszukać właściwych.

Pozdrawiam
G
15-07-2018 14:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #309
RE: Transceiver OVI40
Ja mam z tego miejsca:
https://pl.aliexpress.com/item/mini-RF-t...autifyAB=0
Nadwyżkę odkupię...

73 Staszek SP2GNB
15-07-2018 15:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #310
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:47 przez SP3OSJ.)
17-07-2018 19:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości