Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #291
RE: Transceiver OVI40
Witam,

Zrobiłem upgrade do wersji 2.9.42. Co zauważyłem:
1. Kompresor jakoś lepiej pracuje i Scope też - IMHO jest OK.
2. W trakcie męczenia płytki RF od SParrowa Artura, zauważyłem, że w PA config
przy nastawie 5W wartości ustawiane zmieniają kolor na biały w wierszach dotyczących 5W i stosownego pasma. I to jest OK. Natomiast po ustawieniu mocy strojenia na Full Power nastawy dotyczące tej mocy zmieniają kolor dopiero po wciśnięciu Tune. Mylące, bo ja niejako automatycznie ustawiam zieloną strzałkę na białą liczbę. Sądzę, że zwykły if w programie to poprawi - sugestia dla Sławka...

73 Staszek SP2GNB
28-06-2018 15:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 779
Dołączył: 20-10-2015
Post: #292
RE: Transceiver OVI40
Staszku,
to jest celowe działanie. Ja poszedłbym dalej i zablokował zmiane wartosci takze dla 5W bez TUNE. Zabezpiecza to przed przypadkowym ruszeniem ustawień. To oczywiście moje zdanie.
Wczoraj dodałem poprawkę w związku z brakiem możliwości przestawiania dB/div w trybie widmo+wodospad bo z jakiegoś powodu to zostało zablokowane i nikt nie potrafił sobie przypomnieć dlaczego. Z kompresorem nie było nic ruszane.

73 Sławek
28-06-2018 16:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #293
RE: Transceiver OVI40
Sławku,
Z blokadą zmian się absolutnie zgadzam. Chodzi mi tylko o to, aby nastawa była w kolorze białym zgodnie z nastawionym pasmem i wybraną mocą strojenia, a nie jest... Dopiero wciśnięcie Tune powinno umożliwić zmianę nastawy pod warunkiem, że zielona strzałka stoi w tym miejscu...Będzie jasno i bezpiecznie...

Widocznie do tematu kompresora nie przyłożyłem się ze zrozumieniem. Obadam dokładnie w najbliższej przyszłości...

73 Staszek SP2GNB
28-06-2018 18:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #294
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:47 przez SP3OSJ.)
29-06-2018 20:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 779
Dołączył: 20-10-2015
Post: #295
RE: Transceiver OVI40
Artur, dla formalności:
Nie jest to płytka kontrolera OVI40 a jedynie jej klon (koledzy prosili Cie abyś to odpowiednio zaznaczył), wykonany na podstawie opublikowanych schematów z zastrzeżeniem że należy podawać ich źródło.
Wątek dotyczy projektu OVI40 UI + RF wg zasad określonych przez twórców. Dziś mieliśmy przykład jak zespół UHSDR odnosi się do klonowania.

Aha, odradzam "prasowanki" tego typu układów, szkoda zdrowia...

73 Sławek
29-06-2018 21:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #296
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:47 przez SP3OSJ.)
29-06-2018 22:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 779
Dołączył: 20-10-2015
Post: #297
RE: Transceiver OVI40
Ja to rozumiem, fajnie że udostępniłeś swoją pracę, doprecyzowałem jednak jak to wygląda od strony formalnej bo były już dzisiaj wątpliwości (DJ0RG). To forum jest czytane także przez osoby które dopiero zaczynają przygodę z radiem i mogą dojść do wniosku że tym sposobem można wejść w posiadanie układu "taniej", potem sypią się pytania jak to które podlinkowałem. Jeśli masz pewność że wszystko jest OK z tą płytką, załóż po prostu nowy wątek w którym w pierwszym poście wrzucisz pliki. Tutaj robi się niestety bałagan.

73 Sławek
29-06-2018 22:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #298
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:48 przez SP3OSJ.)
29-06-2018 23:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 779
Dołączył: 20-10-2015
Post: #299
RE: Transceiver OVI40
Co za zbieg okoliczności, Andreas napisał to samo w wątku (reply#8) który założyłeś.

73 Sławek
30-06-2018 12:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #300
RE: Transceiver OVI40
Niestety Sławku zostało, na zakresie 14 MHz dla próby dwutonowej oscylacje linijki są w zakresie mniej więcej 8,5-10W...

------------------------------------
Zabrałem się do tematu z oscyloskopem. Częstotliwość TX 14 MHz, moc 5W, włączony LPF 50kHz w oscyloskopie celem pozbycia się śmieci...
Próba jednotonowa:
İmage
Próba dwutonowa:
İmage

Zwracam uwagę na wartość Vrms próby dwutonowej, która jest wyraźnie mniejsza niż próby jednotonowej, co widać również na linijce. IMHO problem polega na tym, że moment zadziałania S&H ADC może wypadać dla różnych wartości przebiegu, stąd problem...
A dlaczego jest taki przebieg, to już chyba inna bajka...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2018 15:49 przez SP2GNB.)
03-07-2018 14:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości