Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #191
RE: Transceiver OVI40
F1+F3+F5 Przy włączaniu

73 Sławek
13-04-2018 19:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #192
RE: Transceiver OVI40
Hej,

Nurtują mnie pytania:
1. Czy wszystkie dane konfiguracyjne (ustawiane w MENU) są zapisywane w EEPROMie?
2. Czy istnieje (będzie istniała) możliwość eksportu i importu zawartości EEPROMa np. na pendrive'a?

Pytania w zasadzie do Sławka ...

73 Staszek SP2GNB
14-04-2018 11:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #193
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 12:53 przez SP3OSJ.)
14-04-2018 12:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #194
RE: Transceiver OVI40
(14-04-2018 12:20)SP3OSJ napisał(a):  Prawdopodobnie Staszek popełnił błąd przy montażu i spowodował że układ zaczął poprawnie pracować. Muszę jeszcze raz przeanalizować projekt ze schematem.

Błąd prowadzący do poprawności działania nie jest błędem tylko sukcesem. Z drugiej strony ciekawostka - Artur złożył 4 identyczne płytki, które działają identycznie źle, ja złożyłem jedną płytkę Artura i jedną Andreasa, które pomimo domniemanego błędu działają identycznie dobrze... No takiego przypadku rachunek prawdopodobieństwa nie obejmuje, przynajmniej do tej pory.

Podejmuję się sprawdzić jedną, losowo wybraną płytkę Artura pod względem montażu. Logistyka tej propozycji do ustalenia...

73 Staszek SP2GNB
14-04-2018 12:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #195
RE: Transceiver OVI40
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 12:18 przez SP3OSJ.)
14-04-2018 13:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #196
RE: Transceiver OVI40
Wydaje mi się, że automatyczna korekcja sygnału IQ zadziała dopiero po podaniu obydwu sygnałów równocześnie...

73 Staszek SP2GNB
14-04-2018 17:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #197
RE: Transceiver OVI40
(14-04-2018 12:40)SP2GNB napisał(a):  No takiego przypadku rachunek prawdopodobieństwa nie obejmuje, przynajmniej do tej pory.
To mi się bardzo podoba Smile

A poważnie, nie da się korygować szumu szumem więc na niekompletnym układzie to nie działa. Artur, powołałeś się na wątek na niemieckim forum w którym napisałem co nieco o szumie (jego braku sumowania) i jaki to ma wpływ po podłączeniu anteny, chłopaki myślę że dosyć jasno i rzeczowo potwierdzili.

(14-04-2018 11:45)SP2GNB napisał(a):  Nurtują mnie pytania:
1. Czy wszystkie dane konfiguracyjne (ustawiane w MENU) są zapisywane w EEPROMie?
Nie, jeśli czegoś brakuje to daj znać może jest jakieś sensowne wytłumaczenie.
(14-04-2018 11:45)SP2GNB napisał(a):  2. Czy istnieje (będzie istniała) możliwość eksportu i importu zawartości EEPROMa np. na pendrive'a?

jest taka możliwość od kilku dni/tygodnia ale jeszcze nie sprawdzałem Więcej Tutaj.

73 Sławek
14-04-2018 22:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #198
RE: Transceiver OVI40
Hej,

Starannie przejrzałem co jest zapisywane w EEPROMie i IMHO jest dokładnie to, co powinno być.

Nie znalazłem zewnętrznej możliwości wymiany zawartości EEPROMu. Dlaczego się tak dopytuję? Ano możliwości tego oprogramowania rosną wręcz lawinowo, a co za tym idzie prawidłowa konfiguracja staje się skomplikowana. Oczywiście opcja Default umożliwia konfigurację nominalną. Można przestudiować opis każdej funkcji i wiedząc co się chce - ustawić swoje wartości. Istnieje jeszcze jedna opcja: mój kolega skonfigurował się i jest super, ja też tak chcę, przepisywać config na piechotę? Dlatego szukam...

W zakładce Menu/Debug-Expert/TX audio via USB poprawiłbym Off na OFF (za mała sprawa do oficjalnego zgłoszenia)...

73 Staszek SP2GNB
15-04-2018 9:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #199
RE: Transceiver OVI40
Tak jak pisałem, Danilo coś dodał, Andreas to testował i wyszło że działa. Jeszcze niestety nie miałem okazji sprawdzić.

73 Sławek
15-04-2018 10:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 784
Dołączył: 20-10-2015
Post: #200
RE: Transceiver OVI40
Chris umożliwił na swojej stronie zamawianie płytek w wersji 0.6 ! Niestety można zamówić tylko komplet (RF+UI) . Zawsze to coś...

73 Sławek
18-04-2018 12:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości