Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
SP2SGA Offline
Adam
***

Liczba postów: 110
Dołączył: 10-02-2014
Post: #81
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Trzeba by wyselekcjonować rezonatory o jak najmniejszym tłumieniu. A jaka ma być imp wyjściowa i wejściowa tego filtra ?
Jak będę miał chwilkę wolnego to zrobię test. Na teraz to warsztat zwinięty. Brak czasu na przyjemności Smile

Pozdrawiam
Adam
SP2SGA
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2020 19:22 przez SP2SGA.)
13-02-2020 19:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,005
Dołączył: 26-09-2012
Post: #82
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Na początku się spodziewałem że będą to jakieś setki omów ale fizyka, tzn matematyka jest bezlitosna, im mniejsze Lm tym mniejsza impedancja. Rzecz nie w dopasowaniu bo zawsze można sobie zrobić, tylko w tłumieniu filtru, dla wyliczonych 20 omów impedancji filtru każde "omy" na rezonatorach to realne tłumienie. Oczywiście mogła by to być sztuka dla sztuki ale wolałbym żeby to działało przyzwoicie.

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2020 19:41 przez SQ5KVS.)
13-02-2020 19:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SGA Offline
Adam
***

Liczba postów: 110
Dołączył: 10-02-2014
Post: #83
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Przy moim liczeniu bez dokładnych danych (na oko ) ok 8 omów. Zależy od programu w jaki sposób dobiera sobie pojemności.
Są programy co wyliczą filtr z małymi pojemnościami i z dużymi. Te z dużymi są mniej wrażliwe na minimalne zmiany pojemności
na wszystko co się koło tego filtra dzieje. No jeśli nie ma ekranów dla testów oczywiście.

Pozdrawiam
Adam
SP2SGA
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2020 20:02 przez SP2SGA.)
13-02-2020 20:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,005
Dołączył: 26-09-2012
Post: #84
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
W którymś wątku niedawno pisałem o pomysle odbiornika z pojedynczą wysoką przemianą ale wychodzi na to że - choć teoretycznie możliwe (pasmo dla SSB bo CW nie) to w praktyce taki filtr miałby duże straty. Z drugiej strony w takim bitx jest filt na 45MHz z impedamcją kulkuset omów (a dla innych typów nawet kilku tysięcy) - więc jakoś się da ...

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
13-02-2020 21:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,005
Dołączył: 26-09-2012
Post: #85
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Popełniłem filtr 4-ro kwarcowy, zgodnie z wyliczeniami Dishala (pojemności około 330pF). No i tu zaskoczenie - filtr zamiast mieć szerokość około 2.4kHz miał około 1.2kHz.
Pomodelowałem trochę i dla sprawdzenia moich podejrzeń zmierzyłem te same kwarce przy pomocy metody z dodatkowym kondensatorem (metoda G3UUR) i - co bardziej zgodne z modelowaniem - indukcyjność Lm wyszła raczej 3.31mH (a nie 1.77mH jak wyszło z metody 3dB).
Druga rzecz - Dishall nie uwzględnia tłumienia rezonatorów (bo dla filtrów na niskie częstotliwości to nie ma aż takiego znaczenia).
AADE uwzględnia. Różnica w zafalowaniu pasma przepustowego jest widoczna dla wyliczeń z jednego i drugiego (co jest oczywiste, większa Rser kwarców - mniejsze zafalowania bo dobroć mniejsza).

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
17-02-2020 11:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SGA Offline
Adam
***

Liczba postów: 110
Dołączył: 10-02-2014
Post: #86
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
W Filter desing jest podobnie. Też musiałem robić korektę na +
po wykonaniu sprawdzającym. Zafalowanie w Filter desing można sobie ustawić.
Dla 2,4 wyliczony 3.15

Pozdrawiam
Adam
SP2SGA
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2020 22:35 przez SP2SGA.)
17-02-2020 22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,005
Dołączył: 26-09-2012
Post: #87
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Tu wykresik. Kondensatory 150pF. Rser założone 5 omów, Rwe/wy = 50Omów (bezpośrednio do wyjść NVT). Trochę trójkątny :/
İmage

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
18-02-2020 1:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6RLW Offline
Stanisław
**

Liczba postów: 55
Dołączył: 16-10-2017
Post: #88
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Witam.
Wykonałem DDS na Si5351A i Atmedze 328P do BARTKA wg ZL2PD. Jest to DDS wielopasmowy i problem mam w wpisaniu właściwych danych w pliku źródłowym typu bas. W tym DDS-sie nie ma menu i trzeba wpisac odpowiednie dane do pliku bas i skompilować go do hex-a lub bin-a i wgrać do procka.W tym DDS-sie VFO i IFoffset są dodawane w zakresie 1,8MHz do 10MHZ, powyzej są odejmowane. W pasmie 80m VFO jest przestrajane;
3,500 10'051,420Hz
3,800 10'351,420Hz
BFO zawsze wynosi 6'557,650Hz i nie można go zmienić, chyba program go wylicza. Według mnie wylicza go z wpisanej danej IFoffset.
Wg wypowiedzi autora IFoffset należy ustawic na około 300Hz ponizej -6dB czyli na 6'554,650Hz. Po wykonaniu tych kroków i uruchomieniu w głośniku słychac sygnał fonii silnie odstrojonej o wysokiej częstotliwości, słychac piski mowy ludzkiej. Wpisałem też 300Hz poniżej -6dB na zboczu narastającym, czyli na 6'551'420, efekt ten sam. Przy obydwu tych wpisach IFoffset, częstotliwość BFO była ta sama czyli 6'557,650Hz. Jak należy wpisac IFoffset zeby odbiór był prawidłowy, bo mi się wydaje że chodzi o IFoffset. W załączniku charakterystyka mojego filtra drabinkowego którego wykonałem i fragment plików źródłowych bas. Fragment pliku oryginalnego autora i mojego. Wszystko w wspakowanym pliku rar. Bardzo prosze o pomoc.
Od autora dostałem taką odpowiedz:
Determining the other parameters requires information about how your transceiver is arranged on each band. Usually, the carrier (IFOFFSET) is placed at the -20 or -30dB edge of the filter, 300Hz offset from the -6dB corner so the 300Hz voice frequency falls on this point, and normally on the edge that is attenuating fastest e.g. IFOFFSET=6554650 in your case.


Załączone pliki
.rar  VFO.rar (Rozmiar: 15.68 KB / Pobrań: 457)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2020 0:01 przez SP6RLW.)
03-03-2020 0:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,005
Dołączył: 26-09-2012
Post: #89
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
Całkiem fajna synteza, opisana przez autora.
Jeśli słyszysz tylko wysokie i bardzo wysokie dźwięki to znaczy że IF jest o kilka kHz za daleko od zbocza filtru. Gdybyś z kolei słyszał głównie niskie dźwięki i do tego obie wstęgi to znaczyło by to że IF jest w środku filtru.
To może znaczyć że - źle wyliczyłeś IFOffset (no ale to raczej ciężko zrobić) albo synteza generuje nie do końca te częstotliwości co trzeba. Czy wykonałeś procedurę kalibracyjną?
Zakładając że to jest ta synteza https://www.zl2pd.com/si5351_VFO_with_Nokia_LCD.html
to jest tam napisane w sekcji Alignment, Changes and Modifications:

In operation, the 25MHz crystal driving the si5351a can be up to 3kHz off-frequency. It’s caused by a combination of manufacturer accuracy, price, ambient temperature and loading on the crystal from the si5351. In short, the value of the constant “xtal” used in the software may require adjustment.
Once the VFO is operating, set the VFO to output 25.0000MHz, measure the actual output with an accurate frequency counter, and change the value of the constant accordingly. Recompile the software and reflash the processor. Done.

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
03-03-2020 12:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #90
RE: Filtr kwarcowy drabinkowy - segregacja kwarców
(03-03-2020 0:01)SP6RLW napisał(a):  Wykonałem DDS na Si5351A i Atmedze 328P do BARTKA wg ZL2PD.


Jeśli dds na si5351 stosujesz do Bartka wg sp5aht to można użyć bfo analogowe z Bartka a tylko VFO wykorzystać z układu dds zl2pd.Bfo analogowe bez problemu skorygujesz trymerem w układzie generatora na pcb Bartka tak aby sygnał rtx był poprawny.Wówczas można zmierzyć częstotliwość bfo co może pomóc przy wpisach do pliku syntezy jeśli wolisz mieć bfo cyfrowe z układu zl2pd.

Wojc!o
03-03-2020 13:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości