Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator widma
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,361
Dołączył: 29-01-2010
Post: #51
RE: Analizator widma
Wystarczy, że podasz napięcia na wyjściu detektora dla różnych tłumików załączonych. To powie wszystko.
18-12-2013 19:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #52
RE: Analizator widma
Dokonałem pomiarów.
Sygnał 110,7 MHz podałem na wejście 1 SAW.
Napięcia na wyjściu detektora:
0 dB - 1,48V
10 dB - 1,22V
20 dB - 0,96V
30 dB - 0,7V
40 dB - 0,56V
50 dB - 0,53V

Vy 73!
Leszek SP5MNL
19-12-2013 11:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,361
Dołączył: 29-01-2010
Post: #53
RE: Analizator widma
Czy podałeś przez obwód lc dopasowujący, czy bezpośrednio? Jaki był poziom sygnału wejściowego dla tłumienia 0 dB?
19-12-2013 19:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #54
RE: Analizator widma
Sygnał podałem przez obwód lc . Dla 0 dB poziom sygnału wynosi ok. 0 dBm

Vy 73!
Leszek SP5MNL
19-12-2013 20:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,361
Dołączył: 29-01-2010
Post: #55
RE: Analizator widma
R3150 om
R575 om
wszystko wskazuje na za niski poziom heterodyny, zastosowałeś mieszacz wysokopoziomowy
zmień oporniki i powtórz poprzednie pomiary
19-12-2013 23:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #56
RE: Analizator widma
Po zmianie dzielnika niewiele się zmieniło:
0 dB - 1,5V
10 dB - 1,3V
20 dB - 1,04V
30 dB - 0,81V
40 dB - 0,7V
50 dB - 0,67V

Vy 73!
Leszek SP5MNL
20-12-2013 13:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,361
Dołączył: 29-01-2010
Post: #57
RE: Analizator widma
Z tego co pisałeś o pomiarach na filtrach szerokich 10,7MHz gdzie przy 0dBm miałeś powyżej 2,5V to zgineło Ci gdzieś wzmocnienie po drodze i to dobre kilkadziesiąt decybeli, przeskanuj filtry 110,6MHz i wrzuć na forum, to samo zrób z lowpasami po mmicu. Zbadaj wzmocnienie mmic-a. Stawiam albo na uszkodzony mieszasz, mmic albo błąd montażowy. Podaj napięcia na mmic-ach. Wrzuć również fotografie układu.
20-12-2013 21:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #58
RE: Analizator widma
Oto wyniki pomiarów i wykresy:
1 MMIC - ERA1 zasilanie 3,5V, wzmocnienie 18 dB na 110,7 MHz
2 MMIC - ERA3 zasilanie 3,47V, wzmocnienie 26,5 dB na 10,7 MHz

.pdf  filtr wejściowy.pdf (Rozmiar: 15.79 KB / Pobrań: 771) ,
.pdf  SAW 110,6MHz.pdf (Rozmiar: 17.33 KB / Pobrań: 732) ,
.pdf  Lowpass po 1 Mimic.pdf (Rozmiar: 15.98 KB / Pobrań: 726)
a fotografie płytek wrzucę pod wieczór.

ps.
Zdjęcia płytek:
İmage ,
.jpg  Analizator 2.jpg (Rozmiar: 335.32 KB / Pobrań: 1804)

Vy 73!
Leszek SP5MNL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-12-2013 17:33 przez SP5MNL.)
23-12-2013 17:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,361
Dołączył: 29-01-2010
Post: #59
RE: Analizator widma
Stawiam na uszkodzony lub niedulotowany mieszacz ale zrób taki eksperyment zmierz charakterystykę filtru wobulując sawa na wejściu w zakresie 105 -115MHz a sygnał mierz po lowpasie 15MHz. Ponieważ wzmacniacze wzmacniają to zostaje tylko to. Chaarakterystyki filtrów pozostawiają nieco do życzenia ale myślę, że znam przyczynę czyżby w filtrach były kondensatory x7r a nie tylko np0?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-12-2013 21:45 przez SQ4AVS.)
23-12-2013 21:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #60
RE: Analizator widma
Wstępnie przelutowałem mieszacz i przeskanowałem - słabo.
.pdf  skan1.pdf (Rozmiar: 14.68 KB / Pobrań: 658)
Prawdopodobnie uszkodzony mieszacz, sęk w tym, że nigdzie nie ma mieszaczy RMS-1LH a mieszacz RMS-1H jest tylko z jednego źródła - tam gdzie kupiłem poprzedni. Cóż, kupię jeszcze jeden.
Co do kondensatorów mam dostęp do całego szeregu i przy wartościach do 220pF na 90% są to kondensatory NP0, przy większych wartościach nie mam już takiej pewności.
Szczególnie filtr wejściowy tnie trochę za nisko.

Vy 73!
Leszek SP5MNL
24-12-2013 11:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości