Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver DC01
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #191
RE: Transceiver DC01
1 PR odbiera z śrubokręta, a z kilkunastu cm drutu to już wypas :-) To jest najlepsze źródło sygnału do testów mieszacza. Da początek można całkiem odłączyć arw i podać sygnał z jakiegokolwiek źródła m.cz n.p. mp3, komputer - cokolwiek na poszczególne stopnie. Zacząć od tyłu od wzmacniacza mocy, a skończyć na wyjściu mieszacza. Jakikolwiek błąd zauważysz bo pojawią się różnice pomiędzy 4 kanałami, a powinny być identyczne. Gdy masz m.cz. uruchomione to podłączasz kawłek drutu na wejście mieszacza, na vfo ustawiasz 450 khz i musisz usłyszeć PR1 :-)

73 JERZY SQ9RFC
30-07-2012 14:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Online
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #192
RE: Transceiver DC01
(30-07-2012 14:21)SQ9RFC napisał(a):  1 PR odbiera z śrubokręta, a z kilkunastu cm drutu to już wypas :-) . Gdy masz m.cz. uruchomione to podłączasz kawłek drutu na wejście mieszacza, na vfo ustawiasz 450 khz i musisz usłyszeć PR1 :-)

Witam,
to chyba mam coś nie tak niestety u mnie na kawałku drutu cisza jedynie jak podłącze generator na wejście to po zestrojeniu słychać coś tam, ale nic poza tym Sad i niestety efekt mikrofonowania i mnie dopadł, ale to później. Jakieś sugestie co do odbioru PR1?
31-07-2012 10:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #193
RE: Transceiver DC01
Ustaw napięcie na kolektorze Q4 na minaimalną wartość lub nawet zewrzyj do masy bramkę Q3 co wyłączy tor ARW. Sprawdź również czy przy odbiorze na bramkę Q2 przez R40 podawane jest napięcie bliskie 0. Oba tranzystory Q2 i Q3 silnie tłumią wzmocnienie raz pod wpływem sygnału ARW a dwa podczas nadawania. Dzieje się to po przekroczeniu na ich bramkach pewnego poziomu napięcia dodatniego (więcej niż 2.5V).
Możesz również sprawdzić jakie masz wzmocnienie na poszczególnych stopniach mierząc napięcie na wyjściu wzmacniacza operacyjnego w stosunku do podanego na wejściu. U13B powinien wzmacniać ok. 5 razy jeśli sygbnał zostanie podany na R35 od strony BPF a U14B wzmacnia ok. 30 razy jeśli sygnał będzie podany na pin 7 U13B.
Ale może zacznij od sprawdzenia napięć stałych na wyjściach wzmacniaczy operacyjnych w całym ciągu U8-11, przez U13A (wzmocnienie ok. 5 razy), przez BPF (wzmocnenie ok. 1) do U13B i U14B o czym już była mowa. Napięcia na wyjściu wszędzie powinny wynosić połowę napięcia zasilania. Jeśli gdzieś jest nie tak trzeba szukać w obwodach polaryzacji wejśc (+) i (-) odpowiednich wzmacniaczy gdzie napięcia powinny mieć również wartość ok. połowy napięcia zasilania. Jeśli tu się okaże jakieś odstępstwo to trzeba będzie szukac w obwodzie polaryzacji wejśc lub w poprzednich stopniach bo niektóre z układów sterowane są dla prądu stałego z wyjśc stopni poprzednich. A zatem do pomiarów, na początek napięć stałych na wyjściach a potem wzmocnienia poszczególnych stopni. Badając wzmocnienie używaj generatora o napięciu 5-10mV. Możesz zastosować dzielnik 1:100 z opornika 1k oraz 10 omów jesli masz żródło o większym poziomie.
L.J.
31-07-2012 18:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Online
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #194
RE: Transceiver DC01
Witam,
pomierzyłem napięcia na U8-U11 na wyjścia mają po 5,8V przy 12V zasilania pin 8, jedyną różnicę jaką zauważyłem to jest na R32 6,7V a R33 6,2V czyli 0,5V różnicy, a na wyściu 1 mam 11,2V układ U13 wymieniany 2 razy rezystory 51K, 10K i kondensatory 1n pomierzone są takiej samej wartości, nie wiem tylko jaką polaryzację powinien mieć E8 ale chyba ma dobrą. Kończą mi się już pomysły Sad.
Podczas pomiarów oscyloskopem wyjścia U8-U11 przy włożonym, filtrze polyphasowym mam oscylacje około 4,3MHz 200mV p-k, bez filtru tych oscylacji nie ma.
Wydaje mi się, że wine ponosi układ U13a na 99%, ale także coś w połączeniu fltru polyphasowego
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2012 10:56 przez SQ5KHA.)
01-08-2012 10:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #195
RE: Transceiver DC01
Nie budowałem DC01 ale inną homodynę. Szybkie wzmacniacze obciążone pojemnością wejściową filtru potrafią się wzbudzać na kilku megahercach. Proponuję Darku abyś w każde wyjście wzmacniacza wstawił 100om opornik. Pozdrawiam i życzę sukcesów, Janusz.
01-08-2012 11:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Online
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #196
RE: Transceiver DC01
(01-08-2012 11:05)SP5BMP napisał(a):  Nie budowałem DC01 ale inną homodynę. Szybkie wzmacniacze obciążone pojemnością wejściową filtru potrafią się wzbudzać na kilku megahercach. Proponuję Darku abyś w każde wyjście wzmacniacza wstawił 100om opornik. Pozdrawiam i życzę sukcesów, Janusz.

Dziękuje Janusz za podpowiedź, ale to mi się dzieje gdy są połączone "gałęzie" w filtrze polyphasowym, jak sa rozwarte to jest wszystko OK, od wejścia do filtru polyphasowego chodzi wszystko jak należy jak się dostrajam do częstoliwości to na wyjściach U8- U11 amplituda rośnie, a wraz z tym maleje częstotliwośći i to uważam że dobrze pracuje, później idzie to na filtr i klapa.


Janusz Twoja podpowiedź pomogła, a jeszcze mam pytanie czy filtr polyphasowy tłumi znacznie sygnał bo przed filtrem mam dwa razy wiekszy sygnał niż na wyjściu, a masz może pomysł na układ U13A ze schematu z 18 strony?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2012 11:37 przez SQ5KHA.)
01-08-2012 11:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #197
RE: Transceiver DC01
Polifazer tłumi i to znacznie. A na schemacie Darku jest błąd. Są zamienione wejścia U13A. W tym układzie będzie na wyjściu prawie napięcie zasilające. Sprzężenie zwrotne R35, C17 powinno być podłączone do wejścia odwracającego. Życzę sukcesów, Janusz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2012 12:41 przez SP5BMP.)
01-08-2012 12:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Online
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #198
RE: Transceiver DC01
(01-08-2012 12:40)SP5BMP napisał(a):  Polifazer tłumi i to znacznie. A na schemacie Darku jest błąd. Są zamienione wejścia U13A. W tym układzie będzie na wyjściu prawie napięcie zasilające. Sprzężenie zwrotne R35, C17 powinno być podłączone do wejścia odwracającego. Życzę sukcesów, Janusz.

WIELKIE dzięki Janusz za pomoc Smile słychać już PR1 może jeszcze niezbyt zrozumiałe, ale słychać, jeszcze raz wielkie dzięki

73 Darek
01-08-2012 13:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #199
RE: Transceiver DC01
Znowu się czerwienię ze wstydu bo błąd jest konsekwencją błędu na moim schemacie :-( Podobnie jak poprzednio, płytka drukowana i schemat montażowy są prawidłowe więc ten błąd nie objawił się nigdy kolegom montujących płytki według mojego projektu.
Janusz miał racje wskazując na przyczynę takiego zachowania U13A. Połączenie wyjścia z wejściem nie odwracającym fazę to struktura typowa dla generatora, być może nawet stąd oscylacje o jakich mówiłeś. Tylko sprzężenie zwrotne włączone na wejście minus gwarantuje stabilną pracę oraz ograniczenie wzmocnienia. Zasada jest prosta: jeśli na wyjściu wzrasta napięcie i częśc z niego dodajemy na wejście (+) za pomocą dwójnika sprzężenia zwrotnego to podnosimy napięcie na wejściu co z kolei powoduje zwiększenie napięcia na wyjściu a to w części ponownie podnosi napięcie na wejściu, a ten cykl szybko prowadzi do nasycenia układu w stanie skrajnego napięcia dodatniego na wyjściu i/lub oscylacji. To samo napięcie z wyjścia podane na wejście (-) obniża napięcie na wyjściu stabilizując wzmocnienie na pewnym poziomie zależnym od wartości oporności sprzężenia i wejścia.
Podobna uwaga dotyczy filtru polifazowego. Biorąc choćby pod uwagę oporniki szeregowe w filtrze to ich sumaryczna wartość to prawie 150k a więc prawie tyle samo ile w obwodzie pętli sprzężenia zwrotnego następującego po filtrze wzmacniacza.
Przejrzałem pozostałe wzmacniacze operacyjne na Twoim schemacie i wydaje się, że nie będzie więcej takiego błędu.
Niestety, od wczoraj jestem po urlopie więc moje odpowiedzi i ewentulane uwagi będą się pojawiać nie wcześniej niż po południu lub wieczorem :-( Jeśli to możliwe, to postaraj się pisać o problemamch do północy, wtedy prawdopodobnie odpowiem niezwłocznie. Ale jak widać, zawsze można również liczyć na pomoc kolegów ;-)
Mam nadzieję, że uda Ci się teraz uruchomić cały tor odbiornika. Możesz obecnie włączyć ARW (jeśli je wyłączyłeś) i ustawić, na razie prowizorycznie, próg zadziałania za pomocą PR1. Z anteną powinieneś mieć już całkiem przyzwoity odbiór nie tylko PR1.
L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2012 21:12 przez SP6FRE.)
01-08-2012 21:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Online
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #200
RE: Transceiver DC01
Witam,
Leszku nic się nie stało, jakby wyglądała płytka bez poprawek Smile najważniejsze, że w domu po podłączeniu dłuższego kawałka drutu usłyszałem czysty sygnał PR1, a wieczorem na 80 kilka stacji z SP to byłem bardzo, bardzo zadowolony z sygnału. Nie miałem jeszcze okazji dłużej posłuchać na fabrycznym radiu pracujących stacji, tylko czasami w klubie zawodów, ale to co wczoraj usłyszałem na kawałku drutu na Twojej konstrukcji to dla mnie była REWELACJA, wiem że moja ocena nie jest obiektywna, ale naprawdę ciesze się że zdecydowałem się na budowę tego radia. Oczywiście jest jeszcze sporo pracy, ale po wczorajszym odsłuchu, wzrosła chęć wykonania dalszych prac. Teraz muszę się jeszcze pobawić z ARW, i zacząć część nadawczą.


Vy 73 Darek
02-08-2012 8:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości