Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver DC01
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #151
RE: Transceiver DC01
Darku!
Po przemyśleniu i kilku obliczeniach mam już jakieś wnioski. Nie ma potrzeby wstawiania w obwody zasilania indukcyjności 100uH. Taka indukcyjnośc stanowi dla prądu zmiennego oporność Xl=2*pi*f*L co dla częstotliwości 50Hz wynosi około 0.03 oma! czyli tyle ile oporność połączenia lutowanego a więc w praktyce nic. Dławik 100mH ma dla 50Hz oporność ok. 31 omów co w połączeniu z pojemnością filtracyjną 100uF (oporność Xc=1/2/pi/f/C dla 100uF i 50Hz to ok. 32 omy) da spadek składowej zmiennej 50Hz zaledwie o połowę (-6dB). O wiele lepsze rezultaty zapewni użycie opornika 1K co da spadek rzędu 1000/31=ok. 32 razy (ok. 30dB). Nie wszędzie jednak można wstawić opornik 1k w obwód zasilania ze względu na spadki napięcia ale są takie miejsca gdzie jest to możliwe.
Reasumując, w sprawie filtracji zasilania proponuję następujące zmiany:
1. Usunąć wszystkie induktory 100uH z obwodów zasilania
2. Zwiększyć E1 do 100-220uF (ten kondensator może być na napięcie 6V ze wzglkędu na rozmiary)
3. Zwiększyć E2 do 100-220uF z uwagą jak wyżej
4. Połączyć zasilanie (piny 7) U8-11 oraz zasilic je poprzez opornik 220 omów (zamiast np. L11) a Ez3 zwiększyć do 100-220uF/16V
5. Zwiększyć E9 do 100-220uF z uwagą jak w p.1
6. Zwiększyć E10 do 100-220uF z uwagą jak w p.1
7. Zwiększyć E16 i E18 do 100-220uF z uwagą jak w p.1
8. zamiast L19 zastosować opornik 220 omów a Ez11 zwiększyć do 100-220uF/16V
9. Zwiększyć E19 do 100-220uF z uwagą jak w p.1
10. Usunąć L23, Cz23, Ez23 a Ez22 zwiększyć do 220uF/16V
L.J.


Jeśli chodzi o obwód ARW proponuję wprowadzić pokazane na rysunku zmiany. W szcególności chodzi o stabilizację zasilania zapewniającą stałość napięć odniesienia. Proponuję więc:
1. Zasilanie U13 i U14 z obwodu stabilizacji 9.1V jak na załączonym rysunku co oznacza, że powinieneś piny zasilające układów U13 i U14 dołączyć do punktu +st na rysunku.
2. Wprowadzić zmiany w obwodzie stałej czasowej ARW przez dodanie szeregowego połączenia 1k i 47uF.
3. Nie zapomnij, że R43 powinen być regulowany
4. Proponuję odłączyć końcówkę miernika ARW i dołączyć ją do środka dzielnika oporowego 1k+1k (lub generalnie Rx + Ry o dobieranej oporności w zależności od uzytego miernika) rozpiętego pomiędzy plusem a minusem zasilania U14. To pomoże łatwiej ustawić wskaźnik siły sygnału.
5. Zwiększyć E13 do 100-220uF/6V (to jeszcze w ramach filtracji zasilania)
7. Zamiast dzielnika R57/R58 potencjometr montażowy 47k (co pomoże usunąć z tonu cw stuki w kluczowaniu)
L.J.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2012 11:34 przez SP6FRE.)
23-06-2012 11:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #152
RE: Transceiver DC01
Witam,
Leszku naniosłem poprawki choć nie wszystkie (chodzi o R57 i R58 ale to zrobię), bardziej mi chodzi o układ ARW bo nie wiem czy dobrze odczytałem te zmiany, chciałbym żebyś zwrócił uwagę na napięcie odniesienia przy R36 i R37 bo teraz jest połączone U15 pin 5 i U14 pin 5. Pytam piszesz o zwiększeniu E9 I E10 a na załączonym schemacie nie ma tego dzielnika R48 i R49 i dlatego połączyłem odniesienie obu tych scalaków. Numeracją elementów się nie przejmuj, później jak wszystko będzie OK i poprawię.





.pdf  DC01_V2.pdf (Rozmiar: 799.22 KB / Pobrań: 857)
24-06-2012 16:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #153
RE: Transceiver DC01
R36 dołącz do +st. Pisałem również, że S1 (miernik siły sygnału) zamiast do masy można dołączyć do dzielnika Rx/Ry rozpiętego pomiędzy masę a zasilanie co poprawi komfort ustawienia miernika. No i Ez3/Cz3-6. Wystarczy jedna z wymienionych par a piny 7 tych czterech układów U8-11 należy połączyć, chyba, że znajdziesz na płytce miejsce na komplet 8 pojemności ;-) E16, 18 i 19 należy zwiększyć do 100-200u. Suwak R43 dołączyłbym raczej do masy zamiast do linii aktywnej.
L.J.
24-06-2012 19:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #154
RE: Transceiver DC01
(24-06-2012 19:48)SP6FRE napisał(a):  R36 dołącz do +st. Pisałem również, że S1 (miernik siły sygnału) zamiast do masy można dołączyć do dzielnika Rx/Ry rozpiętego pomiędzy masę a zasilanie co poprawi komfort ustawienia miernika. No i Ez3/Cz3-6. Wystarczy jedna z wymienionych par a piny 7 tych czterech układów U8-11 należy połączyć, chyba, że znajdziesz na płytce miejsce na komplet 8 pojemności ;-) E16, 18 i 19 należy zwiększyć do 100-200u. Suwak R43 dołączyłbym raczej do masy zamiast do linii aktywnej.
L.J.

Witam,
pojemności Ez3-Ez6 i tak już mam na płytce tak więc niech tak zostanie, mam nadzieje że już chyba wszystko poprawiłem. Mam nadzieje że nie zepsuje to całej konstrukcji, ale na tą chwilę jeden bok płytki zwiększył mi się o 10mm, mam nadzieje że mnie nie potępicie, jak pisałem wcześniej to jest tylko propozycja choć wydaje mi się że będziecie zadowoleni z nowej wersji, również mam nadzieje że elektrycznie będzie działa poprawnie.




.pdf  DC01_V2a.pdf (Rozmiar: 803.38 KB / Pobrań: 897)
24-06-2012 20:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #155
RE: Transceiver DC01
Sygnał do CW trzeba brać z wyjścia bramki U18A. Czyli kond. 2u2 powinien być podpięty z przeciwnej strony opornika 13k. Przydała by się regulacja stosunku sygnału nadawczego sw/ssb np pr 5k zamiast r 1k do nogi 2 u14a.
Stuki przy kluczowaniu cw są niesłyszalne ale na oscyloskopie widać jeszcze moment rozłączenia klucza. Teraz walczę ze stukami n/o.

73 JERZY SQ9RFC
26-06-2012 16:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #156
RE: Transceiver DC01
(26-06-2012 16:03)SQ9RFC napisał(a):  Sygnał do CW trzeba brać z wyjścia bramki U18A. Czyli kond. 2u2 powinien być podpięty z przeciwnej strony opornika 13k. Przydała by się regulacja stosunku sygnału nadawczego sw/ssb np pr 5k zamiast r 1k do nogi 2 u14a.
Stuki przy kluczowaniu cw są niesłyszalne ale na oscyloskopie widać jeszcze moment rozłączenia klucza. Teraz walczę ze stukami n/o.

Witam,
Jerzy mowa jest o bramce U18A i kondensatorze E14 2,2uF oraz rezystorze R65 13K*,
rozumiem, że sygnał powinien być z wyjścia 3 bramki U18A, a nie z węzła C35, R65, Pin 2 bramka U18A, pytam bo tak było w oryginale. Jeśli chodzi o tą drugą rzecz to chodzi o rezystor R79-1K który wchodzi na pin 2 U15A, czy U14A? Wszystkie opisy brałem jeszcze ze schematu z mojego poprzedniego postu.

Płytka ma wymiary 110mm x 105mm, ale nie przejmujcie się i tak robimy nową wersję Blush

Vy 73 Darek
26-06-2012 16:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #157
RE: Transceiver DC01
Przepraszam pomyliłem numerki. Opornik 1k od BF245 do nogi 2 U15a. Ja w.g. schematu autora.
Ale to tylko moje sugestie składacza powtarzacza. Powinien się na ten temat wypowiedzieć konstruktor :-)
Znów mam chwilę i siadam do eksperymentów.
Ja bym jeszcze dał możliwość regulacji siły dźwięku monitora - czyli rez. 10K zamieniła na PR47k ten do gorącej nogi potencjometru m.cz. I jeszcze zamiast monitor podawać na gorącą nogę potencjometru dałbym na suwak - wtedy monitor byłby niezależny od ustawienia tego potencjometru.

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2012 22:42 przez SQ9RFC.)
26-06-2012 22:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #158
RE: Transceiver DC01
(26-06-2012 22:36)SQ9RFC napisał(a):  Przepraszam pomyliłem numerki. Opornik 1k od BF245 do nogi 2 U15a. Ja w.g. schematu autora.
Ale to tylko moje sugestie składacza powtarzacza. Powinien się na ten temat wypowiedzieć konstruktor :-)
Znów mam chwilę i siadam do eksperymentów.
Ja bym jeszcze dał możliwość regulacji siły dźwięku monitora - czyli rez. 10K zamieniła na PR47k ten do gorącej nogi potencjometru m.cz. I jeszcze zamiast monitor podawać na gorącą nogę potencjometru dałbym na suwak - wtedy monitor byłby niezależny od ustawienia tego potencjometru.

Witam,
Jerzy jeśli chodzi o rezystor 1k (R79) da radę zamienić na Pr-ek, jeśli chodzi o rezystor 10K, rozumiem że mówimy o rezystorze R51 który jest w szereg z kondensatorem C27 i dalej na potencjał "TONE" to jeśli dobrze zrozumiałem to też się da zamienić. Dalej nie wiem co robić z bramką U18A i rezystorem R65 13K kondensatorem 2,2uF E14, może Kolega Leszek coś podpowie w tej kwestii.

Vy 73 Darek
27-06-2012 9:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #159
RE: Transceiver DC01
U siebie wstawiłem zamiast 1k (R79) PR 10k ale to się sprawdzi dopiero w łącznościach bo to będzie słyszał korespondent gdy będziemy raz gadać SSB a raz CW. Wstępnie oczywiście na czuja
.
10k.. R51 tak i zmiana miejsca podłączenia. Tu znów różnie operatorzy lubią - ja lubię stałą siłę monitora, bo jak trzeba dać czadu na m.cz. przy słabiutkiej stacji to potem monitor głośnik rozrywa.

U18a... bez tej zmiany to raczej DC01 nie potita :-)

73 JERZY SQ9RFC
27-06-2012 10:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #160
RE: Transceiver DC01
(27-06-2012 10:18)SQ9RFC napisał(a):  U siebie wstawiłem zamiast 1k (R79) PR 10k
.
10k.. R51 tak i zmiana miejsca podłączenia. Tu znów różnie operatorzy lubią - ja lubię stałą siłę monitora, bo jak trzeba dać czadu na m.cz. przy słabiutkiej stacji to potem monitor głośnik rozrywa.

U18a... bez tej zmiany to raczej DC01 nie potita :-)
To zrobimy tak ja dam równolegle do (R79 - 1K) potencjometr i w zależności kto będzie chciał tak będzie sobie lutpwał, a jeśli chodzi o R51 to jak byś narysował jakieś mały obrazek jak to podłączyć nawet w Paint , a jeśli nie to mając potencjometr 1-2-3 gdzie 2 to suwak to jak to włączyć pomiędzy E- 1uF a C27-100n.

Dorzucam schemat LPF_Filtr


.pdf  LPF_Filtr.pdf (Rozmiar: 96.39 KB / Pobrań: 912)
27-06-2012 10:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości