Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver DC01
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 158
Dołączył: 19-06-2011
Post: #51
RE: Transceiver DC01
Witaj,

Wydaje mi się, że potrzebujesz takie coś jak w załączniku. Na allegro jest taki, 4,5 V, co prawda cewka ma 178ohm, ale jeśli to nie jest wielki problem, to chyba będzie właśnie to ( http://allegro.pl/przekaznik-4-5v-2a-ec2...83768.html ).

Co do symbolu, który podałeś, to nie mogłem nic znaleźć (czwórka w oznaczeniu sugeruje napięcie 4V).

W zasadzie sam podobne kupiłem na eBay-u, na 5V (też NEC-a) bo idealnie pasują do NWT-7 ECO.
Marcin


Załączone pliki
.pdf  ec_nec.pdf (Rozmiar: 101.83 KB / Pobrań: 1255)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2012 23:39 przez SQ7GVU.)
16-03-2012 23:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #52
RE: Transceiver DC01
Do kupienia są chyba odpowiedniki o nazwie D3207. Ten przekaźnik jest funkcjonalnie i co do wyprowadzeń zgodny ale jest nieco wyższy. Ale po przymierzeniu do płytek wydaje się, że będzie pasował. Znalazłem na allegro ślad po aukcji tego przekaźnika:
http://xarchiwum.pl/prekaznik-na4w-k-tak...90593.html
Sprawdziłem również pobieżnie to co proponuje Marcin. Przekaźnik jest o 0.5mm szerszy ale reszta się zgadza - w tym wyprowadzenia oraz sposób zasilania. Przekaźnik w modułach filtrów jest typu polaryzowanego stąd oznakowanie biegunowości cewki.
L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2012 23:34 przez SP6FRE.)
16-03-2012 23:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #53
RE: Transceiver DC01
Zmontowałem na płytce kolejny zespół dotyczący wstępnego formowania sygnałów nadajnika. Jak zwykle opis znajduje się na mojej stronie:
krok 12 - wstępne formowanie sygnału
Zarówno w poprzednim układzie - automatyce transceivera, jak i w tym stopniu wprowadziłem drobne zmiany więc na wszelki wypadek proszę o weryfikację stanu własnego urządzenia ze stanem postulowanym. W razie wątpliwości chętnie wyjaśnię wprowadzone korekty.
L.J.
19-03-2012 0:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #54
RE: Transceiver DC01
Skończyłem arw. Wymaga dostrojenia. Pobawiłem się trochę. Pracuje bardzo powoli. Praktycznie gdyby nie pomiar napięcia, to ucho tego by nie słyszało, ale dam sobie radę. Zimnego luta znalazłem - na oporniku do masy - nie doczyściłem i nie oblało nagi od górnej masy. Nic nie mikrofonuje - może troszkę stukanie w oporniki i kondensatory tuż przy wejściu końcówki mocy mcz. Teraz lutuję część cyfrową - tak trochę nie w kolejności.
Nie wiem czy potrzebnie kolorujesz poszczególne bloki. Mnie to trochę przeszkadza - wydrukowany pdf na czarno-białej laserówce jest mało czytelny (jaśniejszy) w miejscach kolorowanych. chyba że jest opcja w przeglądarce pdf która zmusza wydruk koloru na full czarno. Ja ten schemat i zapewne koledzy składający znają na pamięć i doskonale rozumiemy jak to działa i gdzie co jest. Lepiej byłoby zaznaczać kolorem zmiany jakie wprowadzasz w stosunku do pierwszej wersji i nanosić to na pierwszą wersję rysunku. Teraz na stronce masz kilka schematów i praktycznie każdy inny :-) Ja wydrukowałem pierwszą wersję i ręcznie nanoszę późniejsze poprawki. Nie wiem jak to jest, przyzwyczaiłem się do rysunków montażowych od strony elementów THT, ale potrafię wydruk lustrzany zrobić :-)
Przyznam że nad płytką się napracowałeś - tak to wszystko ładnie upchane !!! :-) Wydaje się że elementów SMD nie dało by się upakować na tak małej powierzchni.

73 JERZY SQ9RFC
19-03-2012 3:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7OVV Offline
Kuba
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 01-07-2010
Post: #55
RE: Transceiver DC01
Dlaczego ja dopiero teraz zainteresowałem się tym tematem???? Stary, łysy i do tego ślepy, jak się okazuje.... Kocham kompaktowe rozwiązania. Skończę US5MSQ... Niech zadziała choćby na stole i zabieram się za tę konstrukcję. Przeczytałem ten wątek i będę go dalej śledził. Również poczytałem na stronie autora. Chciałbym zrobić to urządzenia jako wyjazdowe, więc rozmiar ma znaczenie. Widzę tu potrzebę zastosowania innej syntezy. Oleg9 będzie w sam raz, jak sądzę. Uwagi kolegów na temat jakości sygnału są nie na miejscu, bo homodyna z mieszaczem Tyloe nie wymaga niczego o dobrej jakości sinusa. To jest cyfrowy mieszacz..... Wystarczy, że wysteruje klucz raz na jedną czwartą okresu sygnału z anteny i tyle. Montowanie pętli PLL to przerost formy nad treścią.

Trzymam kciuki za budujących i zamierzam wkrótce do nich dołączyć.

Pozdróka
Kuba
19-03-2012 19:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #56
RE: Transceiver DC01
Niestety, opis jest już zbyt zaawansowany abym go przekopał zmieniając kolory. Wydawało mi się, że taki opis będzie bardziej czytelny dla kolegów o mniejszym doświadczeniu a Ci bieglejsi i tak sobie dadzą radę ;-)
Dziś dopisałem na swojej stronie (krok 13) ostatnią część dotyczącą głównej płytki a kolejnym krokiem będzie uruchomienie nadajnika na głównej płytce transceivera.
Cieszę się, że przybywa nam kibiców a może nawet naśladowców ;-)
L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2012 0:58 przez SP6FRE.)
20-03-2012 0:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #57
RE: Transceiver DC01
Kuba - do DC01 potrzeba mikroskopu :-) ale im trudniej tym przyjemniej. Jeśli by ci się US5MSQ naprawdę znudził - jestem chętny kontynuować dzieło - na zachętę dorzucę Co oryginalną fabryczną płytkę syntezy Olega :-) W sam raz do DC. Telefon znasz :-)))
Z placu montażowego DC01 info: przelotki, podstawki, złącza, kynarki polutowane - wszystkie.

73 JERZY SQ9RFC
20-03-2012 1:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #58
RE: Transceiver DC01
Zakończyłem opis i budowę odbiornika włącznie ze stopniem wzmacniacza z filtrami oktawowymi. Odbiornik uruchomiłem w piątek i testowałem jego pracę z róźnymi generatorami VFO. Niestety, generator na SI570, choć działa wysoko, to ma wadę w postaci stuków podczas przestrajania (w pewnych zakresach). Ale udało mi się przetestować działanie odbiornika do 28MHz!
Odbiornik wymaga heterodyny o częstotliwości dwukrotnie większej niż odbierany sygnał więc "przeprosiłem się" z używanym kiedyś do współpracy z DC01 generatorem DDS na układzie AD9834 z zegarem 100MHz, który daje teoretycznie sygnał do 50MHz. Piszę, że się z tym generatorem "przeprosiłem" bo kiedyś udało mi się wykorzystać go do odbioru prawie do 14MHz. Dla większych częstotliwości sygnał z niego był za mały i nie działał mieszacz. Popracowałem jednak nieco nad nim i znacząco zwiększyłem sygnał na wyjściu. Dodatkowo, zwarłem pojemnością opornik szeregowy w bazie tranzystora wejścia heterodyny i w tej chwili mogę odbierać do pasma 24MHz. Wprawdzie czuć, że powyżej 20MHz przydałby się jeszcze nieco większy sygnał ale całość już wygląda zachęcająco i ma perspektywę poprawy. Docelowo jednak będę musiał chyba zrobić DDS na AD9851.
Do zmontowania została mi więc teraz część nadawcza. Chciałbym możliwie szybko sprawdzić działanie nadajnika w praktyce. Na koniec zostawię sobie filtr dolnoprzepustowy odbiornika.
L.J.
25-03-2012 22:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #59
RE: Transceiver DC01
U mnie prace powolutku posuwają się do przodu. Niestety bardzo powolutku. Może przegapiłem ale w opisie zabrakło informacji o doborze elementów. Materiału, tolerancji i rozstawie pinów. Dla składaczy oczytanych nie ma problemu ;-) ale niektórzy mogą nie wiedzieć, że pewne elementy trzeba dobrać z dokładnością 0.1%, ważny jest również materiał z których są zrobione.

73 JERZY SQ9RFC
25-03-2012 23:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #60
RE: Transceiver DC01
Trochę przesadziłeś z tą dokładnością. ;-) Nigdzie nie jest wymagana taka dokładność doboru elementów, co najwyżej oporniki do fitra polifazowego należy dobrać z dokładnością 1% (co nie jest trudne) a kondensatory z dookładnością 5%. Wydaje się, że jeśli materiał na kondensatory filtra będzie miał tą samą charakterystykę to zmiany temperatury co najwyżej będa przesuwać jego charakterystykę w pasmie beż zmiany symetrii gałęzi więc i tu bym nie przesadzał z doborem np. materiału NP0. Poza tym takie urządzenie z reguły pracuje w stałych warunkach termicznych (pzynajmniej w pewnym zakresie temperatur pokojowych) a stabilność wartości jak dla generatora nie jest tu potrzebna.
Zgadzam się jednak z jednym, że elementy jakich trzeba użyć muszą być o najmniejszym wymiarze osiowym :-( ale dzięki temu wszystko daje się zmieścić w kostce o rozmiarach 100/100/60mm.
Układ zdążyłem nawet wstawić do posiadanej już obudowy. Na płycie przedniej zamontowany jest opisany nieco wcześniej generator DDS na AD9834. Na zdjęciach widoczny jest lekki bałagan z kablami ale to tylko pozory bo większość połączeń jest już uporządkowana i przycięta i po zgrupowaniu w wiązkę będzie wyglądać całkiem estetycznie.
L.J.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2012 0:37 przez SP6FRE.)
26-03-2012 0:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości