Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver DC01
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,246
Dołączył: 28-06-2009
Post: #41
RE: Transceiver DC01
A ja proponuję niewielki (kilkaset omów) rezystor szeregowo z 20uF w stałej czasowej. Po prostu wstaw tam PR-ek i eksperymentalnie dobierz wartość optymalnej odpowiedzi układu na skok sygnału.
Co do brumu, sprawdź czy masz zablokowane diody prostownicze zasilacza, to najczęstsza przyczyna.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2012 20:53 przez SP9FKP.)
08-03-2012 20:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 281
Dołączył: 23-10-2011
Post: #42
RE: Transceiver DC01
Witam w Klubie DC01 Krzysztofa SP8GVM i Jerzego SQ9RFC, oboje powinni mieć już płytki DC-01 z syntezą Si570 z ZF Poznań. U mnie powolny ale stały postęp. Płytka główna (łącznie z TX) jest już cała zmontowana i uruchomiona. Na razie na wyjściu dla nadawania mam ok. 0.07V napięcia skutecznego dla SSB i sygnał (sprawdzam na innym odbiorniku) jest bardzo poprawny. Teraz tylko chcę wyregulować ARW i usunąć to mikrofonowanie o którym wcześniej pisałem. Powoli zabieram się do płytki TX ale widzę, że płytki TX z ZF są chyba nowsze niż to wynika z opisu na stronie internetowej Leszka SP6FRE. Jest trochę wprowadzonych modyfikacji na PCB nadajnika.
Cały czas delektuję się dobrym odbiorem. Ale właśnie zauważyłem coś niepokojącego, mianowicie kręcąc impulsatorem (częstotliwość w dół lub w górę), co kilkanaście KHz niezależnie od kroku (10Hz lub 100Hz) słyszę silne trzaski dla każdej zmiany częstotliwości (np. co 10Hz), dokładnie takie jak przy kroku 100KHz lub 1MHz. Trwa to 10-15 KHz i ponownie jest OK na okres 10-15 KHz. Powtarza się to cyklicznie co 10-15 KHz. Jakby czas ustalania częstotliwości syntezy co impuls dla kroku 10 lub 100Hz był dłuższy i przez krótki czas nie było sygnału z DDS. Na razie piszę tylko o objawach, ale później obejrzę sygnał DDS na oscyloskopie aby coś bardziej konkretnego Wam podać.
73 Bogdan, SP3IQ.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2012 23:04 przez SP3IQ.)
08-03-2012 23:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #43
RE: Transceiver DC01
Cieszę się, że koledzy zdecydowali się na montaz urządzenia i mam nadzieję, że uda mi się pomóc w jego budowie.
Efekt ze stukami jaki zauważyłeś wynika z metody strojenia układu SI570 o czym piszę w wątku na temat tej syntezy:
synteza SI570
Prawdopodobnie zrobię kolejne podejście do programu dla SIS choć będzie to trudne bo praktycznie zająłem na dotychczasowy algorytm całe miejsce w pamięci procesora.
Czekam na wyniki badania efektu mikrofonowania. Sprawdź może czy głównym ich źródłem nie są płytki filtra polifazowego?
Zmontowałem dla potrzeb opisu cyfrową część nadajnika i w tym tygodniu poszerzę na swojej stronie opis o kolejny krok montażowy z wykresami sygałów i wartościami napięć w ważniejszych punktach układu.
L.J.
12-03-2012 22:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #44
RE: Transceiver DC01
Ja bym raczej efekt mikrofonowania przypisał brakiem lutu na którejś przelotce do masy. Płytki nie maja metalizowanych otworów, a połączenia ścieżek z masą robione są czasem ukrytą nogą elementu. Może być styk na krawędzi nawierconego otworu, ale nie ma tam lutu. Na mojej płytce nawiercam otwory i robię dodatkowe dobrze widoczne przelotki zwierające każdą dolną masową ścieżkę z górną płaszczyzną masy.

73 JERZY SQ9RFC
13-03-2012 2:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 281
Dołączył: 23-10-2011
Post: #45
RE: Transceiver DC01
Witam,
To mikrofonowanie występuje tylko w obrębie układów U14-U15, badam przy wyjętym U13. Poprawiłem wszystkie luty, zwłaszcza te związane z masą. Mikrofonowanie występuje nadal, nie ma żadnych zmian. Zaczynam podejrzewać jakiś defekt PCB. Ciekaw jestem czy u kolegów, którzy właśnie budują DC01 też to wystąpi. Temat ten na razie zostawiłem i zacząłem modyfikować ARW, m.in. zmniejszyłem kondensator ze 100uF na 50uF w stałej czasowej 220k-100uF, co przyśpieszyło czas zadziałania ARW na tyle, że nie jest już dokuczliwy "podskok" sygnału w pierwszej sylabie dla silniejszej stacji. Ale chcę modyfikacje ARW prowadzić dalej, na tyle ile jest to możliwe w "gęstwinie" elementów na PCB. Powoli też zbliżam się do końca montażu, uruchomiłem częściowo wzmacniacz TX. W przerwach prac słucham wieczorami na 160 i 80 metrach i delektuję się jakością odbioru. Przygotowuję Pa Tajfun wg Roberta SP3RAF, co powinno dawać na wyjściu ok 50 watów mocy. Może już niebawem będzie pierwsze QSO.
73 Bogdan, SP3IQ.
13-03-2012 9:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #46
RE: Transceiver DC01
Pytanko do kolegów Leszka i Bogdana - kondensatory do przesuwnika - 0603 C0G/NP0 10nF - w tym rozmiarze zdobyliście gdzieś ????
Bogdan - jeszcze ze dwie godziny i będę wiedział czy mi mikrofonuje ...

73 JERZY SQ9RFC
13-03-2012 17:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 281
Dołączył: 23-10-2011
Post: #47
RE: Transceiver DC01
Jerzy,
Wszystko kupiłem w TME. Te kondensatory są tam oznaczone jak CL21B103KBANNNC 10% i muszą być w obudowach 0805. Kupiłem 200 szt, jedna taśma (100szt) kosztuje ok.2.50 ZŁ netto. Z tych 200 sztuk bez problemu wybrałem 56 szt.(28+28) w przedziale 60-70 pF. Nie przejmowałem się zbytnio, że kondensatory mają dielektryk X7R. Nie są zbyt stabilne termicznie, ale później okazało się, że "na słuch" to wstęga wytłumiona jest OK zarówno dla sygnału RX i TX. Acha zapomniałbym, zastosowałem "bardzo szybkie starzenie", zapakowałem w szczelną folią i trzymałem w lodówce cały dzień a później trzymałem w temperaturze ok.+50C. Natomiast po ustaleniu się temp. pokojowej w czasie pomiaru starałem się aby kondensatory przebywały w miarę stałej temperaturze (na blacie biurka bez silnego źródła światła i ciepła).
73 Bogdan, SP3IQ.
P.S. Ostro idziesz do przodu z montażem - gratuluję !
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2012 0:20 przez SP3IQ.)
13-03-2012 18:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #48
RE: Transceiver DC01
Na swojej stronie zamieściłem opis kolejnego kroku montażowego:
krok11 - automatyka
Opis zostanie wkrótce uzupełniony o wykresy sygnałów w głównych punktach tej części układu ale do celów montażowych jest wystarczający. Przy okazji ostatecznie skorygowałem opis układu 4*NAND - jest to CMOS CD4093 a więc z bramkami Schmitta. Jest to o tyle istotne, że na bramce CD4011 mogą być kłopoty ze wzbudzeniem generatora tonu 800Hz na bramce U18a.
L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2012 0:11 przez SP6FRE.)
15-03-2012 0:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #49
RE: Transceiver DC01
Mikrofonuje - ale już przestało i nic nie słychać. Owszem - gdy się sygnał przypnie do masy :-))))))) to słychać :-))))) Włączyłem zasilanie, wcześniej podłączyłem jakąś homodynkę z AVT pięknie słychać, nawet reaguje na kręcenie PRkami. Przypomniało mi się o tym mikrofonowaniu - stukam w płytkę - mikrofonuje !!! i to jak !!! - u mnie klasyczny zimny lut, albo coś się zwiera. Stukałem, szarpałem, aż znalazłem! - elektrolita - widocznie słabo podfrezowałem albo nogi się wygięły i zwiera minimalnie - trochę go podniosłem, ale chyba za dużo, bo teraz całkiem zdechło. Śmiesznie zdechło - gdy sygnał podam na masę to gra - jutro to zrobię - 3.30 idę spać.

73 JERZY SQ9RFC
16-03-2012 4:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 281
Dołączył: 23-10-2011
Post: #50
RE: Transceiver DC01
Witam,
W DC01 są potrzebne przekaźniki Pu3 NA4W-k (5V 120 Ohms) do filtrów pasmowych w.cz. Kupiłem niedawno w TME trochę podobne do montażu SMD, ale jednak rostaw pinów zasilania jest inny, poza tym po wyprostowaniu końcówek (bo była to obudowa do SMD) są za krótkie. Szukam takowch lub odpowiedników. Może ktoś z kolegów juz rozwiązał ten temat ?
73 Bogdan, SP3IQ.
16-03-2012 22:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości