Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver DC01
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #171
RE: Transceiver DC01
Autorem płytki jesteś teraz Ty i powinieneś to lepiej wyeksponować (większa czcionka) na druku.
Ja mam obecnie 2 wersje DC01 - prototyp i ten, który opisałem na stronie i chyba tyle wystarczy na razie ;-)
Wstawiaj masę wszędzie tam gdzie to się tylko da pamiętając aby wszystkie masy były dobrze ze sobą połączone (np. dodatkowymi otworami z metalizacją).
Proszę o szczegóły finansowe dla takiej płytki na adres leszekjed@wp.pl
L.J.
28-06-2012 15:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #172
RE: Transceiver DC01
(28-06-2012 15:53)SP6FRE napisał(a):  Autorem płytki jesteś teraz Ty i powinieneś to lepiej wyeksponować (większa czcionka) na druku.
Ja mam obecnie 2 wersje DC01 - prototyp i ten, który opisałem na stronie i chyba tyle wystarczy na razie ;-)
Wstawiaj masę wszędzie tam gdzie to się tylko da pamiętając aby wszystkie masy były dobrze ze sobą połączone (np. dodatkowymi otworami z metalizacją).
Proszę o szczegóły finansowe dla takiej płytki na adres leszekjed@wp.pl
L.J.

Leszku
płytkę ja tylko przerysowałem Smile z jakim skutkiem to się okaże dopiero za jakiś czas.
Jeśli chodzi o ilość to podobno od przybytku głowa nie boli Smile , a masą wypełnię i górną warstwę, może wieczorem prześlę.

Wysłałem wiadomość na pocztę.



Vy 73 Darek
28-06-2012 16:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #173
RE: Transceiver DC01
Zrób wszystko alternatywnie, czyli tak aby na kilka sposobów dało się zlutować.
Wszystkie wzmacniacze pięknie zrównoważyłem. Dla CW na wejściu mieszacza mam ładne sinusy, za mieszaczem też jest ciekawie :-) Jutro wstawię oscylogramy, bo teraz walczę z PA.

73 JERZY SQ9RFC
28-06-2012 23:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #174
RE: Transceiver DC01
Witam,
przesyłam chyba finalny prototyp SMD.



.pdf  DC01_Formatka.pdf (Rozmiar: 1.41 MB / Pobrań: 963)

.pdf  BPF_Filtr.pdf (Rozmiar: 135.22 KB / Pobrań: 916)

.pdf  LPF_Filtr.pdf (Rozmiar: 95.76 KB / Pobrań: 914)

.pdf  Schemat_Polyphase.pdf (Rozmiar: 151.21 KB / Pobrań: 843)

.pdf  Schemat_DC01_V3.pdf (Rozmiar: 823.5 KB / Pobrań: 979)

W jednym z wcześniejszych postów kolega Bogdan napisał żeby sygnał ARW brać za LPF, a nie przed czy moglibyście się wypowiedzieć na ten temat.

Vy 73 Darek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-06-2012 22:46 przez SQ5KHA.)
29-06-2012 22:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #175
RE: Transceiver DC01
Witam,

czy mógłbym prosić o wersję żelazkową dla tych płytek?

73! Artur sp2qca
10-07-2012 8:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #176
RE: Transceiver DC01
(10-07-2012 8:16)SP2QCA napisał(a):  Witam,

czy mógłbym prosić o wersję żelazkową dla tych płytek?

73! Artur sp2qca

Witam,
strasznie się cieszę, ze kolega Artur się zainteresował plytkami SMD tylko może byśmy się wstrzymali dopóki nie odbiore gotowych płytek z firmy bo może jakiś błąd mógł się wkraść, chyba ze kolega koniecznie chce, a może poczekamy aż ja ją polutuje i uruchomię? Powiem szczerze ze chyba będzie cieżko zrobić prasowankę, ale napewno wszystko da się zrobić.

73 Darek
10-07-2012 9:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #177
RE: Transceiver DC01
czolem,

mam zestawy kondensatorów dzięku uprzejmości jednego kolegi, nie mam co prawda
rezystorów ale te dobiorę sam. A DC01 podoba mi się z wielu powodów także z takich ze jest małe - i za 3 tygodnie jadę na urlop, na antenę nadawczą nie będzie warunków ale kawał druta za okno tak.
Więc pomyślałem czemu nie DC01.
Jeśli można zamówić płytkę to proszę o info co do warunków. Spróbowałbym zmontować tor odbiorczy, bo na nadawanie na pewno nie będzie warunków.

73! Artur sp2qca
10-07-2012 17:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #178
RE: Transceiver DC01
Witam,
Artur płytkę prototypową będę miał dopiero za dwa tygodnie nie wcześniej, nie wiem jak ona bedzie działa, tak więc nie chciałbym na razie nikogo naciągać na koszt około 120 zł bez płytki syntezy, a pdf pod prasowankę postaram się zrobić wieczorem.

73 Darek
10-07-2012 18:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #179
RE: Transceiver DC01
Nadajnik CW rozdziewiczony. Bezpośrednio z płyty homodyny z pominięciem wszystkiego wpiąłem się w tor nadawczy Libry. Wzmacniacz zmusiłem do pracy mocą 15 W CW. RST na 80 około 9.00 LT 599. Sygnał oceniono na bardzo ładny. Na SSB jeszcze nie czas.

73 JERZY SQ9RFC
18-07-2012 12:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #180
RE: Transceiver DC01
Układ z libry to trójstopniowy wzmacniacz rezonansowy działający wąsko w jednym paśmie częstotliwości. Może spróbuj coś bardziej ambitnego ;-) Ale mówiąc poważnie, DC01 to urządzenie z założenia małej mocy, w moim egzemplarzu to moc około 1W na większości pasm. Bardzo istotne jest tu dobre dostrojenie filtrów dekadowych. Na nich można sporo zyskać lub stracić. Jeśli masz taką możliwość, to sprawdź charakterystykę swoich filtrów a zapewniam, że ich dobre dostrojenie pozwoli na uruchomienie nadajnika z mocą kilku W.
L.J.
18-07-2012 23:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości