Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver DC01
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #121
RE: Transceiver DC01
Witam,
koledzy projekt nowej płytki moim zdaniem ma sens, przerysowałem już cały schemat odbiornika, został mi filtr BPF i Polifazowy. Przerysowałem go własnie dlatego, że ja wykonuję płytki w programie Altium, którego w miarę dobrze znam i w nim wykonam płytkę z metalizacją i solder maską, a swoje wszystkie płytki wykonujemy w firmie w Warszawie już od 5 lat i w miarę jest to wykonane. Tak więc mam nadzieje, że ten projekt nie umrze, na pewno może przeciągnąć się w czasie, wiecie obowiązki domowe jak i zawodowe. Schemat może wrzucę dzisiaj bądź jutro w zależności od czasu.

Vy 73 Darek
----------------------------------------------------------------

Koledzy przesyłam wspomniany schemat.

.pdf  Schemat_DC01.pdf (Rozmiar: 795.93 KB / Pobrań: 1095)


Leszku jak będziesz sprawdzał schemat to zwróć uwagę też na polaryzację kondensatorów elektrolitycznych bo nie wszystkich jest pewien.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2012 17:26 przez SQ5KHA.)
14-06-2012 17:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #122
RE: Transceiver DC01
Zrobiłeś sporo dobrej roboty z tym schematem!
Na razie, po pobieżnym spawdzeniu znalazłem jeden powazniejszy błąd. Ale przy tej okazji chciałbym wprowadzić kilka poprawek. Jedą z nich będzie lepsza regulacja poziomu reakcji arw, kolejną poprawienie filtracji zasilania stopni wejściowych odbiornika przez dodanie dławika w zasilaniu. W ten sposób uniknie się efektu o jakim pisał Jurek, że ma duży poziom brumu jeśli nie zasila z akumulatora. Ten odbiornik, podobnie jak każdy inny z głównym wzmocnieniem w paśmiie m.cz wymaga dobrej filtracji zasilacza. Ja zasilam go z dodatkowym filtrem LC w torze zasilania.
Mam nadzieję, że mam trochę czasu na sprawdzenie i poprawki?
L.J.
14-06-2012 21:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #123
RE: Transceiver DC01
Witam,
cieszę się że jesteś zadowolony, że Twój projekt może się rozwijać Smile . Dobrze Leszku to czekam na poprawki, a w międzyczasie przerysuję pozostałe, a o jakim poważniejszym błędzie mówimy, możesz podać o który element chodzi, oczywiście w miarę czasu i możliwości.

Vy 73 Darek
14-06-2012 21:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #124
RE: Transceiver DC01
Na nowym schemacie E3, 4, 5, 6 powinny być spolaryzowane w przeciwną stronę.
Znów się wziąłem do eksperymentów ...
Zrównoważyłem wzmacniacze, winne były upływności w/w kondensatorów odwrotnie wlutowanych. Dałem tam teraz ceramiki 2,2uF/10v SMD 1204 . Na wyjściach wzmacniaczy mam teraz 6.16 6.10 6.18 6.09 przy 12.16 zasilania. Znaczna poprawa odbioru, ale drugą wstęgę jeszcze słychać.

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-06-2012 3:28 przez SQ9RFC.)
15-06-2012 0:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #125
RE: Transceiver DC01
Tak jak pisał Jurek E3-6 powinny mieć odwróconą polaryzację. Po stronie wzmacniacza operacyjnego jest ok. 6V a po stronie mieszacza około 2.5V stąd taka a nie inna polaryzacja. W torze nadajnika polaryzacja podobnie działających kondensatorów E20-23 jest poprawna.
Błąd istotniejszy znajduje się w obwodzie polaryzacji wejść OE przełącznika U7. Ten układ , podobnie jak U6, działa jak klucz łącząc mieszacz na U5 z torem nadajnika (przez U7) lub z torem odbiornika (U6). Zapewniają to sygnały +Tx (dla układu U6) oraz +Rx (dla układu U7). Na schemacie U7 jest na stałe dołączony do +5V więc jest stale zablokowany i nadajnik nigdy nie będzie dołączony do mieszacza. R90 powinien więc być zasilany z sygnału +Rx.
Jak pisałem, potrzebuję nieco więcej czasu na dokładniejsze przejrzenie schematu i wniesienie poprawek.
L.J.
15-06-2012 9:03
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #126
RE: Transceiver DC01
(15-06-2012 9:03)SP6FRE napisał(a):  Tak jak pisał Jurek E3-6 powinny mieć odwróconą polaryzację. Po stronie wzmacniacza operacyjnego jest ok. 6V a po stronie mieszacza około 2.5V stąd taka a nie inna polaryzacja. W torze nadajnika polaryzacja podobnie działających kondensatorów E20-23 jest poprawna.
Błąd istotniejszy znajduje się w obwodzie polaryzacji wejść OE przełącznika U7. Ten układ , podobnie jak U6, działa jak klucz łącząc mieszacz na U5 z torem nadajnika (przez U7) lub z torem odbiornika (U6). Zapewniają to sygnały +Tx (dla układu U6) oraz +Rx (dla układu U7). Na schemacie U7 jest na stałe dołączony do +5V więc jest stale zablokowany i nadajnik nigdy nie będzie dołączony do mieszacza. R90 powinien więc być zasilany z sygnału +Rx.
Jak pisałem, potrzebuję nieco więcej czasu na dokładniejsze przejrzenie schematu i wniesienie poprawek.
L.J.

Leszku nie ma pośpiechu, ja będę uzupełniał na bieżąco schemat jak tylko pojawią się nowe poprawki. Te opisane przez Was wyżej już poprawiłem.

73 Darek
15-06-2012 10:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #127
RE: Transceiver DC01
A gdyby tak dodać maleńkie wieloobrotowe precyzyjne PRki regulujące wzmocnienie U8..U11 i U12ab,U16ab ?
I jeszcze jeden powielacz VFO

73 JERZY SQ9RFC
15-06-2012 12:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #128
RE: Transceiver DC01
(15-06-2012 12:52)SQ9RFC napisał(a):  A gdyby tak dodać maleńkie wieloobrotowe precyzyjne PRki regulujące wzmocnienie U8..U11 i U12ab,U16ab ?
I jeszcze jeden powielacz VFO

Nie widzę problemu, tylko z tym powielaczem nie bardzo kumam, jakiś podpowiedź Smile.
A te Prki miałyby być w szereg z rezystorem w sprzężeniu, czy zamiast ?


Leszku, mógłbyś mi podać wymiary płytek filtra polyphase i filtra pasmowego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-06-2012 18:38 przez SQ5KHA.)
15-06-2012 18:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #129
RE: Transceiver DC01
Leszek zaraz odpowie, a ja wstawiłem precyzyjny enkoder optyczny i skończyłem słuchać zawodów. Napiszę jedno zdanie:
SUPER ODJAZD !!!

73 JERZY SQ9RFC
15-06-2012 19:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #130
RE: Transceiver DC01
Jerzy, a Ty mógłbyś zmierzyć te płytki tak z grubsza ?
(15-06-2012 19:08)SQ9RFC napisał(a):  Leszek zaraz odpowie, a ja wstawiłem precyzyjny enkoder optyczny i skończyłem słuchać zawodów. Napiszę jedno zdanie:
SUPER ODJAZD !!!
Oczywiście gratuluje pierwszego odsłuchu Smile.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-06-2012 20:04 przez SQ5KHA.)
15-06-2012 19:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości