Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #841
RE: Analizator EU1KY
Jeśli poczynisz jakieś istotne zmiany w pcb eu1ky to musisz wykonać kalibrację HW. Jej zadaniem jest zniwelowanie różnic w poziomach sygnałów wynikające z niedoskonałości montażu i tolerancji użytych elementów. Wepniesz pcb w inny moduł disco to wiadomo też trzeba. Teraz masz już disco + pcb eu1ky i wykonaną kalibrację HW to robisz sobie kalibracji OSL tyle ile pozwoli CI soft. Pamiętaj o przełożeniu zwory!
Marek
02-05-2020 20:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #842
RE: Analizator EU1KY
Ok. Czyli z tego zrozumiałem że więcej poprawy nie uda się zrobić . Pierwszą kalibrację jaką zrobiłem to HW i później z kitem zwarcie , 50 ohm i otwarty. Tak to zrozumiałem

Pozdrawiam

Wojtek

Toledo

Hiszpania
02-05-2020 21:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #843
RE: Analizator EU1KY
Pamiętaj, że przy kalibracji HW zwora na pinach CAL.
Do kalibracji OSL zwora musi być przełożona na piny WORK.
Marek
02-05-2020 21:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #844
RE: Analizator EU1KY
Witam
Mam pytanie odnośnie tego analizatora. Być może jest ono nie odpowiednie bo chce go porównać do Nano VNA. W Nano VNA pisze że w czasie skanowania robi pomiar w 101 punktach . A mnie ciekawi w ilu robi EU1KY i czy można ilość tych punktów określić tzn mogę zaprogramować 100 albo 200 albo jeszcze więcej. Dla mnie ten analizator ma wiele sekretów i nie wszystkie jeszcze odkryłem
Pozdrawiam

Wojtek

Toledo

Hiszpania
24-05-2020 23:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 225
Dołączył: 01-09-2014
Post: #845
RE: Analizator EU1KY
Z tego co pamiętam 400 albo 401. Zmienić to można w kodzie źródłowym, ale możliwe, że ta wielkość jest związana z szerokością ekranu w pikselach
Zawsze można wyeksportować dane z kilku zakresów i poskładać w jeden plik.

Andrzej
25-05-2020 1:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #846
RE: Analizator EU1KY
Dziękuję za odpowiedź i pomoc.
EU1KY mierzy parametry S11 i S12 . W wersji z dwoma wejściami i ze zmodyfikowanym oprogramowaniem DH1AKF jest możliwy pomiar także S21 i S22 ?

Ps
Już mi to wytłumaczyli na innym forum że wystarczy znać tylko S11i S12 . Pozostałe się uzyska podłączając urządzenie odwrotnie .
Jeden z hiszpańskich kolegów ma nam dać klasy . Wytłumaczyć zasadę działania analizatora Nano VNA i praktyczne pomiary. Na YouTube jest film na ten temat EA4AJR.

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2020 12:41 przez EC4AGT.)
25-05-2020 12:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 11-11-2013
Post: #847
RE: Analizator EU1KY
Witam wszystkich.

Mam kolejny problem z analizatorem. Nie mogę uzyskać poprawnej kalibracji na oprogramowaniu Kolegi DH1AKF, natomiast na oryginalnym oprogramowaniu EU1KY wszystko działa poprawnie. Zamieszczam porównanie ekranów dla obu wersji przy pomiarze rezystora 50 Ohm oraz EF w paśmie 3,5 MHz.

İmage İmage İmage z

Oczywiście przed wgraniem nowego oprogramowania karta pamięci była formatowana a przed pomiarami był wykonywany pełny cykl kalibracji urządzenia (HW+OSL)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2020 15:19 przez SQ9RZA.)
03-09-2020 15:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 225
Dołączył: 01-09-2014
Post: #848
RE: Analizator EU1KY
Popatrz na post #563. Problem u mnie zniknął, ale prawdopodobnie wgrałem nowszą (późnym wieczorem zerknę na analizator) wersję programu.
...
Mam wersję 3.0d modyfikacja DH1AKF KD8CEC ver 1.01

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2020 21:25 przez SP6LUN.)
03-09-2020 15:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 11-11-2013
Post: #849
RE: Analizator EU1KY
Hej, widziałem twój post. Ta sytuacja występuje na najnowszej wersji. Wydaje mi się, że miałem wgraną starszą wersję (chyba marzec 2019) i tam było ok. Niestety nie mogę jej pobrać ponownie bo dostępna jest najnowsza (marzec 2020.)

(25-03-2019 13:04)K-PAX napisał(a):  Witam, zmień ustawienia z pozycji OSL_NSCANS z 1 na 3. i ponowna kalibracja, miałem podobnie i pomogło.

U mnie zmiana parametru nie dała pozytywnego rezultatu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2020 18:08 przez SQ9RZA.)
03-09-2020 18:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 119
Dołączył: 20-08-2009
Post: #850
RE: Analizator EU1KY
(03-09-2020 18:06)SQ9RZA napisał(a):  Hej, widziałem twój post. Ta sytuacja występuje na najnowszej wersji. Wydaje mi się, że miałem wgraną starszą wersję (chyba marzec 2019) i tam było ok. Niestety nie mogę jej pobrać ponownie bo dostępna jest najnowsza (marzec 2020.)

(25-03-2019 13:04)K-PAX napisał(a):  Witam, zmień ustawienia z pozycji OSL_NSCANS z 1 na 3. i ponowna kalibracja, miałem podobnie i pomogło.

U mnie zmiana parametru nie dała pozytywnego rezultatu.

Wgraj po pierwsze starszą wersję , deko pomieszaj , poustawiaj .
Następnie wgraj najnowszą .
Skalibruj i ciesz się z pomiarów .

Poszukuję płytek , bądź opracowania w LAY płytki do eu1ky , ale już z bayerami .
Może kto to robił ma i się podzieli .
Dzięki .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2020 18:20 przez SP4MSU.)
08-09-2020 18:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości