Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 225
Dołączył: 01-09-2014
Post: #811
RE: Analizator EU1KY
s11=34dB to np 0,6pF pojemności dla 200MHz. Wystarczy chuchnąć.

Andrzej
25-11-2019 19:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 345
Dołączył: 30-09-2009
Post: #812
RE: Analizator EU1KY
Ja bynajmniej nie mam wątpliwości co do tego, że chuchnięcie odstraja miernik,
choć w moim przypadku nie miało to miejsca, bo miernik mam zabudowany.

Warunki pomiarowe wyglądały jak poniżej:
İmage
İmage

Bardziej bym tu u mnie widział wpływ temperatury od samej elektroniki
i podświetlania TFT.
Po prostu chciałem zwrócić uwagę na pewien fakt, bo o ile przy pomiarze anteny to może nie ma takiego znaczenia to już gdy ktoś zechce stroić tym miernikiem filtry pasmowe to powinien brać to pod uwagę.
No cóż, tym się różnią mierniki amatorskie od tych za tysiące $.


Pozdrawiam
26-11-2019 14:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #813
RE: Analizator EU1KY
(25-11-2019 16:28)SP9RQA napisał(a):  Tak dziś popełniłem taki test w którym chciałem sprawdzić jak długo
miernik pokazuje prawdę ;-)

A skąd wiesz że to miernik płynie a nie obciążenie referencyjne?

Poszukaj na allegro czegoś takiego jak "HP 909A", znany handlowiec ma tego dużo w dobrym stanie, skalibruj jeszcze raz miernik i sprawdź czy popłynie.

73 Sławek
26-11-2019 14:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 345
Dołączył: 30-09-2009
Post: #814
RE: Analizator EU1KY
(26-11-2019 14:41)SP9BSL napisał(a):  
(25-11-2019 16:28)SP9RQA napisał(a):  Tak dziś popełniłem taki test w którym chciałem sprawdzić jak długo
miernik pokazuje prawdę ;-)

A skąd wiesz że to miernik płynie a nie obciążenie referencyjne?

Poszukaj na allegro czegoś takiego jak "HP 909A", znany handlowiec ma tego dużo w dobrym stanie, skalibruj jeszcze raz miernik i sprawdź czy popłynie.

Jak masz taki miernik i taki terminal to może szybciej będzie jak sam sprawdzisz.
Mogę jeszcze sprawdzić na takim terminalu HP:
https://www.keysight.com/main/techSuppor...ageMode=OV

pracuje do 300MHz.
26-11-2019 15:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #815
RE: Analizator EU1KY
Krzysztofie nie chodzi o przelotkę bnc na bnc a o obciążenie referencyjne 50 ohm.
W moim przypadku na obciążeniu HP (akurat nie na złączu n ale sma) po ponad pół godzinie pracy (po włączeniu jest tak samo):
İmage

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-11-2019 23:28 przez SP9BSL.)
26-11-2019 23:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 345
Dołączył: 30-09-2009
Post: #816
RE: Analizator EU1KY
(26-11-2019 23:28)SP9BSL napisał(a):  Krzysztofie nie chodzi o przelotkę bnc na bnc a o obciążenie referencyjne 50 ohm.
W moim przypadku na obciążeniu HP (akurat nie na złączu n ale sma) po ponad pół godzinie pracy (po włączeniu jest tak samo):

Ta przelotka ma 50R rezystancji (a omomierzowi należy wierzyć) i z tego co kojarzę to był komplet do jakiegoś oscyloskopu HP.

W każdym razie skoro padł cień podejrzenia na moje sztuczne obciążenie, to postanowiłem go podpiąć do nanoVNA, które też posiadam i zobaczyć, czy na nim też tak będzie pływało.

To tak w przeciągu 2-ch godzin (pomiarów było więcej, ale wklejam tylko 3):
İmage
İmage
İmage

Następnie wziąłem to obciążenie z zestawu nanoVNA i zapiąłem do EU1KY.
Wynik poniżej:
İmage
İmage
İmage

i tu ciekawie bo po ok. 4h pracy miernika wrócił prawie do stanu początkowego.
İmage

Być może mój miernik nie pracuje właściwie. Nie mam porównania, dlatego też wczoraj zadałem pytanie, czy u kol. jest tak samo?

Puściłem mu jakąś godzinę temu pomiar ciągły (oczywiście cały czas na S11) i wykres podniósł się o jakieś 10dB.

Ja bynajmniej nie zamierzam krytykować tego miernika (gdyby komuś przyszła tak niedorzeczna myśl do głowy). Ot po prostu naszła mnie ochota na testy ;-)

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-2019 0:22 przez SP9RQA.)
27-11-2019 0:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #817
RE: Analizator EU1KY
Ok, mój błąd nie przeczytałem danych katalogowych tej przelotki.
Te ostatnie wykresy są inne niż te ze wczoraj... Powtórzyłbym kalibrację sprzętową EU1KY łącznie z wykrywaniem max częstotliwości pracy SI5351. Masz nieprawidłowy pomiar przy końcu i początku zakresu pracy generatora (widoczna szpilka).
Wykresy które pokazałeś w #816 są podobne do mojego (odrobinę lepsze).

73 Sławek
27-11-2019 0:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 345
Dołączył: 30-09-2009
Post: #818
RE: Analizator EU1KY
Kalibrację oczywiście dziś robiłem dla tego terminala SMA, bo jakżeby inaczej...
Co do generatora to i owszem, robiłem to ale jakiś rok temu jak go uruchamiałem w ogóle.
Teraz jak zapuściłem to mam:
FMAX 280MHz, MAX_FREQ 1400MHz (wer KD8CEC)
27-11-2019 0:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #819
RE: Analizator EU1KY
Witam,

Krzysztofie, kilka pytań mam.
Jak zasilasz analizator oraz płytkę frontend-u analizatora ?
Czy przed obecnym firmwarem (wer KD8CEC) używałeś oryginalnego eu1ky ? Jeżeli tak, to czy po przesiadce z oryginalnego firmware EU1KY na KD8CEC usunąłeś lub zmieniłeś nazwę katalogu z plikami konfiguracyjnymi z karty SD ?

Sprawdziłem u siebie - nie mam takich efektów o jakie pytasz. Zasilałem z portu USB laptopa oraz z powerbanku. Nie pamiętam jak dawno robiłem kalibrację, ale wraz z upływem czasu od włączenia zasilania analizatora ( działa już ponad godzinę ) u mnie nie zmieniają się wykresy. Delikatne wahania wykresów mam za każdym skanem, ale są minimalne.

73 Paweł
27-11-2019 15:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 345
Dołączył: 30-09-2009
Post: #820
RE: Analizator EU1KY
Z portu USB zasilam komputera stacjonarnego.
Nie, nic nie usuwałem. Dla tego dużego terminala 50R/12W zapisałem pod A,
a dla terminala SMD kalibrację zapisałem pod B i tyle. Nie wiedziałem, że tak trzeba.

Oczywiście mogę wykasować wszystko i powtórzyć badania.

No dobra, a jak zrobisz kalibrację to powinieneś mieć na S11 linię prostą na ok -60dB
przynajmniej do momentu, aż zaczyna korzystać z 3-harmonicznej i za każdym włączeniem jest bez zmian? No i czy robisz jeden pomiar co kilkanaście minut, czy też masz na AUTO?
Bo jak robię jeden pomiar co kilkanaście minut to mam taki objaw właśnie.

Wczoraj na wieczór puściłem AUTO, miałem linię na -60dB zaraz po kalibracji i gdzieś po godzinie czasu wykres powędrował na ok. -50dB. Zostawiłem go włączonego na całą noc
na AUTO i wykres dalej był na ok. -50dB, więc warunki pomiarowe tak jakby się ustaliły.
27-11-2019 15:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości