Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #761
RE: Analizator EU1KY
Witam

Wlasnie znalazlem Twoja stronę , dziękuje za pomoc. Pozostaje problem z AntScope
Z tego co wyczytałem w internecie , w menadżerze portów powinien się pokazać port z opisem ST , czy to prawda ? Ja mam tam gdzie sa porty COM i LPT tylko com 1 i LPT1

Po podlaczeniu analizatora do portu com 1 pokazuje ze został wykryty RigExpert AA600 ale nie mogę uruchomić programu bo wyskakuje błąd

A tak przy okazji , jaka jest najnowsza wersja oprogramowania ? Ja mam AA v3.0d build 2018-10-20 14:34 . Chodzi mi o wersje DH1AKF

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2019 18:11 przez EC4AGT.)
16-08-2019 18:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HA3HZ Offline
Gyula
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 14-04-2018
Post: #762
RE: Analizator EU1KY
(16-08-2019 18:11)EC4AGT napisał(a):  Witam

Wlasnie znalazlem Twoja stronę , dziękuje za pomoc. Pozostaje problem z AntScope
Z tego co wyczytałem w internecie , w menadżerze portów powinien się pokazać port z opisem ST , czy to prawda ? Ja mam tam gdzie sa porty COM i LPT tylko com 1 i LPT1

Po podlaczeniu analizatora do portu com 1 pokazuje ze został wykryty RigExpert AA600 ale nie mogę uruchomić programu bo wyskakuje błąd

A tak przy okazji , jaka jest najnowsza wersja oprogramowania ? Ja mam AA v3.0d build 2018-10-20 14:34 . Chodzi mi o wersje DH1AKF

Cześć Wojtek,

Przeczytaj historię programu analizatora, ostatnio AA_CEC_V1.01.zip lub AA_CEC_V1.0A.zip opracowany przez KD8CEC, link tutaj.
Następnie, jeśli najnowsza wersja anteny nie działa,
wykonaj obniżkę, wypróbuj wcześniejszą wersję.
Dla mnie też to drugie nie działa, ponieważ op. system nie pozwoli ci zaktualizować tego, czego brakuje w tym programie. Mam uruchomiony SetupREAntScope040305.exe.
Mam nadzieję, że mógłbym pomóc.
16-08-2019 18:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #763
RE: Analizator EU1KY
Wojtku, pokaż, jakie masz ustawienia dotyczące portu COM i prędkości tego portu w ustawieniach konfiguracyjnych EU1KY.

Pokaż również okno menadżera urządzeń windowsa przed i po podpięciu do USB analizatora EU1KY.

73 Paweł
16-08-2019 19:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #764
RE: Analizator EU1KY
W analizatorze nie mogę znalesc gdzie sa ustawienia portu, przeglądam instrukcje ale nigdzie nie widzę.
Komputer widzi ze analizator jest podłączony kiedy kabel jest podłączony do trzeciego portu zaczynając od lewej . W menadrzeze nie widze zmian choc po podlaczeniu analizatora w komputerze pojawia sie sygnal ze cos jest podlaczone

( na miarce swr Arduino program AntScope działał ) İmage İmage

To ostatnie zdjecie to jest po polaczeniu analizatora , uruchomieniu programu Antscope i podaniu zasilania do analizatora


Załączone pliki Miniatury
İmage

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2019 20:35 przez EC4AGT.)
16-08-2019 20:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6EFY Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 29-02-2012
Post: #765
RE: Analizator EU1KY
Może masz kabel tylko w jedną stronę? Od ładowarki...
Nie wszystkie mają 4 kabelki..
16-08-2019 21:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #766
RE: Analizator EU1KY
W analizatorze w konfiguracji trzeba ustawić na YES pozycję HIDDEN MENU ( lub podobna nazwa ). Wówczas pokażą się w menu ukryte opcje.
İmage İmage
Jeżeli podpinasz przez port programatora ( miniUSB ), wówczas ustawiasz tak jak na obrazkach powyżej ( ustawienia domyślne ). Jeżeli będziesz komunikował się za pomocą np. bluetootch podpiętego pod złącze arduino na Discoverce, to zmieniasz port COM w menu.
I jeszcze jedna uwaga. Przy sterowaniu przez program AntScope, analizator EU1KY ma być ustawiony na ekranie głównym.

Co do zrzutów z menadżera - rozwiń pozycje HID oraz COM. Przy "zwiniętych" pozycjach nic nie widać.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2019 21:17 przez SQ8MVY.)
16-08-2019 21:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #767
RE: Analizator EU1KY
Tak, wiem że trzeba rozwinąć. Kapnolem się jak wysłałem. Kable próbowałem dwa. Są od ładowarki. Jutro jak wrócę z pracy to spróbuję z innym, takim nie od ładowarki. Z arduino pamiętam że pokazywal się por z ch340 a tutaj nic.
Także zmienię komputer na laptopa
Tak mam ustawione w konfiguracji , teraz probuje na innym kompie i tez nic İmage

Teraz widzi , ja chyba zle podlaczalem wczesniej , bo uzywlem mikro USB a teraz podlaczylem do mini

Teraz cos jest nie tak , w menadzeze jest port 6 zas w analizatorze 1 W programie Antscope wybieram i taki i taki , ale nieststy nie da sie uruchomic programu

Moze zaczniemy od tego , do ktorego gniazda w analizatorze mam podciac kabel USB ?

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2019 8:20 przez EC4AGT.)
17-08-2019 8:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HA3HZ Offline
Gyula
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 14-04-2018
Post: #768
RE: Analizator EU1KY
(17-08-2019 8:20)EC4AGT napisał(a):  Moze zaczniemy od tego , do ktorego gniazda w analizatorze mam podciac kabel USB ?
mini USB
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2019 8:44 przez HA3HZ.)
17-08-2019 8:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #769
RE: Analizator EU1KY
Czyli pierwsze gniazdo z lewej. Dalsze próby będę robić później bo jestem po nocce. Teraz tak na szybkiego próbowałem i nic z tego nie wyszło. Jaka wersję programu polecasz? Pytam bo w niektórych oprócz programu był plik zakończony dll i może należy go gdzieś wpisać.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Witam
Wracam do tematu podlaczenia analizatora do komputera. Wczoraj , jak podlaczylem wykryty zostal port Com 6 . Dzis nie pokazuja sie porty Com i LTP ale pokazuje sie nieznany port USB . Probuje zrobic aktualizacje sterownikow z folderu en.stsw-stm 32102 ale nie wykrywa. Moze sa inne sterowniki ? Ja probowalem sciagnac ze strony ST ale po rejestracji i probie sciagniecia powracam do okna rejestracji. İmage

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-08-2019 1:18 przez EC4AGT.)
17-08-2019 8:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 339
Dołączył: 26-01-2013
Post: #770
RE: Analizator EU1KY
(16-08-2019 17:13)HA3HZ napisał(a):  Cześć Wojtek,
przeczytaj to, co napisałem na mojej stronie, może pomóc.
73, Gyula

Super strona
Dzięki
18-08-2019 7:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości