Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #701
RE: Analizator EU1KY
Witaj,

Jeżeli chodzi o firmware od KD8CEC, to w każdej wersji którą miałem czyli od 0.53 do obecnej 1.00.

Zrzuty ekranu robione na wersji 1.00.

Dlatego też, na co dzień używam firmware od EU1KY, bo w nim takie przekłamania na wykresach lub pomiarach nie występują.

Dla formalności dodam, że efekt ten występuje na wszystkich częstotliwościach, a nie tylko na 3.700 +-szerokosc przemiatania, które widać na obrazkach

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2019 15:34 przez SQ8MVY.)
24-06-2019 15:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 14-11-2016
Post: #702
RE: Analizator EU1KY
Witajcie,

U mnie w wersji CEC 0.4 nie ma takich efektów jak na zdjęciach u Pawła (50 ohm zakres 3.5 do 3.9 MHz).

W przypadku wersji KD8CEC kalibrowałem zgodnie z zaleceniami z jego strony zestawem 0 (zwarte), 50 ohm, rozwarte.
Pozdrawiam Darek
24-06-2019 15:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #703
RE: Analizator EU1KY
Witaj,

Darku, możesz sprawdzić to na wyższym firmware ?
Wersji 0.4 nigdy nie używałem.

73 Paweł
24-06-2019 16:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 225
Dołączył: 01-09-2014
Post: #704
RE: Analizator EU1KY
Zauważyłem to już w marcu:
http://sp-hm.pl/thread-2747-post-40470.html#pid40470
Wygląda na to, że procedura korekty pomiędzy punktami kalibracji psuje pomiary.
Innym mankamentem jest płynięcie częstotliwości generatora (szczególnie dotkliwe przy pomiarach kwarców). Czekam na TCXO...

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2019 16:24 przez SP6LUN.)
24-06-2019 16:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #705
RE: Analizator EU1KY
Witam,

Andrzeju, z biegiem czasu umkną mi Twój post. Rzeczywiście, zwracałeś na to uwagę.

73 Paweł
24-06-2019 16:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 27-11-2009
Post: #706
RE: Analizator EU1KY
Witajcie Koledzy.

Dziękuję za odpowiedzi.
Po moich pomiarach wydawało mi się że te poziomy powinny być podobne, ale jeżeli tak ma być to ok.
Mam wersje 1.01 a DSP wygląda jak na foto:

73


Załączone pliki Miniatury
İmage

Pozdrawiam
Wojtek
24-06-2019 19:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #707
RE: Analizator EU1KY
Może komuś się przyda, ch-ka poziomu sygnału wyjściowego w funkcji częstotliwości,
log:
İmage

i liniowo:
İmage

73 Sławek
24-06-2019 22:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 14-11-2016
Post: #708
RE: Analizator EU1KY
(24-06-2019 16:01)SQ8MVY napisał(a):  Witaj,

Darku, możesz sprawdzić to na wyższym firmware ?
Wersji 0.4 nigdy nie używałem.

Paweł,
Sprawdziłem jeszcze na najnowszej wersji 1.0a (wygląda,że ta wersja ma dodatkowo voice keyer w porównaniu do wersji 1.01) i nie ma żadnych schodków w wykresach.
Sprawdziłem też od 3.5 do 30 MHz i wychodzą linie proste tak jak ma być.

Wykres praktycznie ten sam w wersji 0.4 i 1.0a.

.bmp  00000001.BMP (Rozmiar: 382.55 KB / Pobrań: 461)

Pozdrawiam

Darek
25-06-2019 1:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 91
Dołączył: 26-07-2009
Post: #709
RE: Analizator EU1KY
Nie wiem gdzie te wersje softu pobrać na stronie tylko jakaś 0,7 to bym sprawdził u siebie.
25-06-2019 12:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 450
Dołączył: 23-03-2010
Post: #710
RE: Analizator EU1KY
(25-06-2019 12:44)SP1NV napisał(a):  Nie wiem gdzie te wersje softu pobrać na stronie tylko jakaś 0,7 to bym sprawdził u siebie.

tutaj: http://www.hamskey.com/2019/06/release-e...rsion.html
...................
Rysio!
25-06-2019 12:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości