Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #51
RE: Analizator EU1KY
Podobno FT37-43, taki jak fotce poniżej.
İmage
Kontrolnie nawinąłem 18 zwojów (do zapełnienia) i zmierzyłem
İmage
A oto wynik porównania:
İmage
02-10-2016 14:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #52
RE: Analizator EU1KY
Chyba coś skopałem.Po kalibracji pomiar 5om wskazuje wartość 50om.
Nie rozróżnia L od C.Wylutowałem balun.Zacznę od nowa.
Zainstalowałem FW. Karta po formacie.
Miałem coś skopane i późniejsze zmiany nie dawały efektów pozytywnych.
Mam taki FT37-43.Nawinę go później kynarem 0.25mm.

Andrzej
02-10-2016 15:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #53
RE: Analizator EU1KY
Nie wgrywaj wersji DEV dostępnej na stronie EU1KY. Zawiera istotny błąd.
Łatwo też pomylić gniazda na Discovery, Ja się pomyliłem więcej niż raz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2016 15:58 przez SP9FKP.)
02-10-2016 15:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #54
RE: Analizator EU1KY
Nareszcie mam poprawne wyniki.
Przy kalibracji HW musi być podpięty kabelek pomiarowy otwarty,Ten sam który wykorzystuję do pomiaru.
To ten od modułu zakończony kondensatorem około 10cm.
To wszystko bez baluna.
Teraz zacznę testować z balunem,tylko muszę go nawinąć.
Wykorzystam FT 37-43
İmage


Uruchomiłem z balunem.
Wydaje się,że jest dobrze.
İmage , İmage
Muszę rozwiązać problem z tym 10cm kablem
i dorobić gniazdko na płytce do pomiarów L i C.
Dzięki Piotr za wszystkie uwagi i pomoc.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-10-2016 20:17 przez SP6AUO.)
03-10-2016 9:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #55
RE: Analizator EU1KY
Gratuluję!
Niestety, kiepska wiadomość, Przyrząd reaguje na zasilanie z baterii, w trakcie jak się rozładowuje, wskazania się "rozjeżdżają". To stawia pod znakiem zapytania przenośność tego urządzenia. Niezależnie od tego, moduł generuje bardzo duże zakłócenia, trzeba więc szczególną uwagę zwrócić na jakość zasilania.
05-10-2016 12:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 755
Dołączył: 10-07-2009
Post: #56
RE: Analizator EU1KY
Piotrze wiem, że to zależy od pojemności akumulatora. Napisz, czy jest jakiś bezpieczny czasokres użytkowania tego analizatora (poprawności wskazań) podczas wyjścia, np. na dach i zabawy z antenami. Pół godziny, godzina? Swoją drogą okrutna ta Twoja wiadomość.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2016 18:08 przez SP4LVC.)
05-10-2016 18:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #57
RE: Analizator EU1KY
Witam,

Co do zasilania akumulatorowego. Można zastosować takie rozwiązanie.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2016 23:51 przez SQ8MVY.)
05-10-2016 23:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #58
RE: Analizator EU1KY
Badając moduł pod kątem zakłóceń, wgrałem oprogramowanie Husarka DSP by móc podsłuchiwać przez słuchawki wpływ zakłóceń na pracę modułu. I tu zdziwienie: moduł nie wystartował z akumulatora Power Bank. Mam dwa rożne i na żadnym nie wystartował prze złącze USB. Widocznie oprogramowanie Husarka bardziej intensywnie wykorzystuje procesor a co za tym idzie zwiększa pobór prądu i wewnętrzne zabezpieczenie modułu nie pozwala na start a może mam wadliwy moduł. Może ktoś sprawdzi. Rozciąłem kabel USB i podałem zasilanie z tych samych akumulatorów na złącze szpilkowe 5V ext. I tu moduł ruszył bez oporu. Mogłem sprawdzić organoleptycznie, że zakłócenia propagowane są bardzo silnie. Pomogło dodanie kondensatorów 2200 uf/6,3V + 100 nF SMD bezpośrednio na złącze szpilkowe. Zakłócenia spadły do poziomu ledwo wyczuwalnego. Niestety, nie mam przetwornicy izolowanej, więc przyjdzie poczekać z dalszymi próbami.
06-10-2016 5:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9AWP Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 96
Dołączył: 22-10-2015
Post: #59
RE: Analizator EU1KY
(06-10-2016 5:41)SP9FKP napisał(a):  Może ktoś sprawdzi. Rozciąłem kabel USB i podałem zasilanie z tych samych akumulatorów na złącze szpilkowe 5V ext. I tu moduł ruszył bez oporu.
Przepraszam ze zapytam, a przełączyłeś zworkę wybierającą źródło zasilania we właściwą pozycję?

73 Wojtek
06-10-2016 6:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #60
RE: Analizator EU1KY
Oczywiście, to był powód dla którego zdecydowałem się rozciąć kabel. Ponadto można w ten sposób podłączyć kondensatory "na zaciskach" najkrócej do płyty bez lutowania na samej płytce. Ja i tak wlutowałem te kondensatory na moduł ale ktoś może się nie zdecyduje...
Dodam, że z gniazda USB komputera moduł startuje bez bez najmniejszego problemu ale poziom zakłóceń jest zdecydowanie większy.

İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2016 7:26 przez SP9FKP.)
06-10-2016 7:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości