Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #41
RE: Analizator EU1KY
Wszystko w porządku, schemat może jednak budzić wątpliwości. Chodzi o to, że balun pozornie "odrywa" masę pozwalając na pomiar prądu płynącego przez dwójnik, który mierzony jest spadkiem napięcia na R4. Dzięki temu dla prądu stałego i niskich częstotliwości stanowi zwarcie, poprawiając odporność na zakłócenia. Dlatego autor deklaruje, że przyrząd nadaje się do pomiarów od 500 kHz. W oryginale zastosowano duży rdzeń z kabla monitora ekranowego, ja dałem mały pierścionek z symetryzatora TV. Rysunek poniżej wyjaśnia w czym rzecz.
İmage
01-10-2016 11:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #42
RE: Analizator EU1KY
Czy Ktoś zna AL tego rdzenia monitorowego bo bym szybko przeliczył na np:FT50-43
Przykład: 10zw na FT50-43 o AL=440 daje L=44uH a to z wzoru Xl=2pifL=2,7k.Jak gdzieś zer nie pogubiłem.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2016 12:01 przez SP6AUO.)
01-10-2016 12:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #43
RE: Analizator EU1KY
Wartość bezwzględna nie jest istotna, reaktancja powinna być kilka rzędów wielkości większa niż 5.1 omów dla najniższej częstotliwości pracy. Układ i tak wylicza korektę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2016 16:15 przez SP9FKP.)
01-10-2016 16:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #44
RE: Analizator EU1KY
Zastosowałem balun o takich parametrach:
2x7zw na FT50-43
Pomiar 5 om od 9MHZ ładny ale |Z|=2.3.
Pomiar L i C niemożliwy.
Może trzeba coś ustawić w konfiguracji?
İmage

Andrzej
01-10-2016 19:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #45
RE: Analizator EU1KY
Sformatuj kartę i zrób kalibrację "od zera".
01-10-2016 20:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #46
RE: Analizator EU1KY
Zrobiłem format i kalibrację.
Wyniki pomiaru są zawyżone.
C=390pF ma pomierzone 490pF.
L=3.9uH ma pomierzone 4.9uH
Czy ma znaczenie jak zamienię OUT_VI z OUT_W
Dziękuję Piotr.
Jutro będę walczył dalej.

Andrzej
01-10-2016 20:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #47
RE: Analizator EU1KY
Nie możesz zrobić zamiany kanałów! Możesz zamienić końce baluna, te od strony mostka.
Sprawdź jeszcze czy masz właściwie ustawiony kwarc w konfiguracji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2016 21:00 przez SP9FKP.)
01-10-2016 21:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #48
RE: Analizator EU1KY
Kwarc jest właściwy i właściwie wybrany.
Jedną cewkę zamieniłem początek z końcem.
Powtórzyłem proces formatowania i kalibracji.
Niestety rozbieżność w pomiarach jest za duża.
Zamieniłem OUT-y i jest to samo.
Czy ten balun ma być nawinięty zwój koło zwoja ?
Wykorzystałem już nawinięte 2 druty skręcone i 7zw na FT50-43.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2016 9:25 przez SP6AUO.)
02-10-2016 9:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #49
RE: Analizator EU1KY
Jeden obrazek zamiast tysiąca słów

İmage

Napisałem, że możesz zamienić końce od strony mostka, dlaczego więc zamieniasz początek z końcem?
Ważna jest też kolejność kalibracji:
- hardware z odpowiednio ustawioną zworą (do kalibracji),
-zworę przekładamy na pomiar,
- 5 omów
- 50 omów,
- 500 omów
zakończone zapisaniem (save and exit)

Jeśli robisz to w innej kolejności to błąd.
---------------------------------------------------------------
Jeszcze jedna ważna kwestia. Kalibracja jest ważna "na zaciskach". Oznacza to, że jeśli podłączysz kawałek drutu, jego impedancja zostanie uwzględniona w pomiarze. Wziąłem kondensator 33 pF z pełnymi końcówkami (ok. 3cm) i włożyłem go do gniazda pomiarowego. Najniższa częstotliwość wyświetlenia wartości wyniosła 5 MHz a pojemność 35 pF i wzrastała ze wzrostem częstotliwości osiągając 102 pF na 150 MHz. Po obcięciu końcówek do minimalnej wartości na 150 MHz przyrząd pokazał początkowe 35 pF.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2016 10:18 przez SP9FKP.)
02-10-2016 10:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #50
RE: Analizator EU1KY
Piotrze spokojnie.
Jaki to jest rdzeń ?
Uruchamiam za każdym razem tak jak w instrukcji:
İmage , İmage
Zaraz przywrócę stan pierwotny tego podłączenia.

Andrzej
02-10-2016 11:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości