Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SQ2RH Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 75
Dołączył: 03-05-2010
Post: #1761
RE: HUSAREK DSP
Witam,
Kolejne zdjęcia (teraz już poprawne, po tuningu programu i HDSP) z ekranu HDSDR ver .2.8 podłączonego do Husarka DSP via sygnaly I/Q.
Najniżej widmo sygnału audio, powyżej widmo w.cz. a na samej górze wodospad.

İmage İmage İmage İmage
İmage
HDSDR & HusarekDSP odbiór teraz to bajeczka, ale to nie wszystko można jeszcze nadawać !

Poniżej skrócona instrukcja, jak zacząć pracę w programie HDSDR & HusarekDSP, 5 pierwszych kroków żeby wystartować RX na ekranie komputer/ notebooka.
Zapraszam do testów i Waszych wrażeń.

73 Roman

İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2023 20:49 przez SQ2RH.)
19-05-2023 0:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HA3HZ Offline
Gyula
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 14-04-2018
Post: #1762
RE: HUSAREK DSP
Fajnie, dzięki za udostępnienie.
20-05-2023 8:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8LMS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 08-04-2022
Post: #1763
RE: HUSAREK DSP
Witam szanownych kolegów. Piszę z pytaniem czy w Waszych Husarkach występuje takie zjawisko jak u mnie. Mianowicie podczas przestrajania, w głośniku słyszalny jest brum, szczególnie jest to słyszalne zwiększym krokiem. Druga sprawa to taka, że podczas przestrajania w pewnych momentach następuje dośćagresywne i głośne prytnięcie. Na chwilę S metr oraz widmo wariują. W tym czasie szybko głośnik przycicha i nie słychać szumu ani odbieranych stacji. Za chwilkę wszystko wraca do normy. Całość widać na załączonym filmiku. Proszę o poradę. Z góry dziękuję. Michał


Załączone pliki
.rar  VID_20230714.rar (Rozmiar: 3.88 MB / Pobrań: 193)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-07-2023 17:23 przez SP8LMS.)
14-07-2023 17:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 348
Dołączył: 26-01-2013
Post: #1764
RE: HUSAREK DSP
Mam problem z otworzeniem tego pliku.
14-07-2023 20:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8LMS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 08-04-2022
Post: #1765
RE: HUSAREK DSP
Filmik jest w formacie mp4. Niestety na forum nie można wrzucić takiego formatu i spakowałem go. Trzeba go rozpakować WinRAR'em lub podobnym programem a potem raczej typowy odtwarzacz da radę
15-07-2023 8:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1766
RE: HUSAREK DSP
Też nie mogę otworzyć, tak jakby archiwum było uszkodzone.

Grzegorz
15-07-2023 10:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8LMS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 08-04-2022
Post: #1767
RE: HUSAREK DSP
Zamieszczam plik w AVI powinno już działać Shy
Dodaję jeszcze jeden filmik na którym to fajnie widać. Zalecam do odtwarzania użyć programu VLC gdyż u mnie na komputerze w Windows Media Player nie ma dzwięku...


Załączone pliki
.zip  VID_20230714.zip (Rozmiar: 3.13 MB / Pobrań: 166)
.zip  Pyrkanie.zip (Rozmiar: 7.63 MB / Pobrań: 167)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-07-2023 11:34 przez SP8LMS.)
15-07-2023 11:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1768
RE: HUSAREK DSP
Te stuki przy przestrajaniu wynikają chyba z charakterystyki SI570. Szybsze przestrajanie (większe kroki) powodują, że SI570 musi sobie przy każdej większej zmianie częstotliwości zrestartować DCO (sterowany cyfrowo oscylator) oraz wyjściowe dzielniki częstotliwości. Producent opisuje to na str. 16 datasheet:

"For output frequency changes outside of ±3500 ppm from the center frequency, it is likely that both the DCO frequency and the output dividers need to be reprogrammed. Note that changing the DCO frequency outside of the ±3500 ppm window will cause the output to momentarily stop and restart at any arbitrary point in a clock cycle. Devices sensitive to glitches or runt pulses may have to be reset once reconfiguration is complete."

Przy wolniejszej zmianie częstotliwości odbywa się "on the fly", bez potrzeby restartowania czegokolwiek. Ta cecha była już opisywana wcześniej przez kolegów w tym wątku, m.in. tu. U mnie te stuki też występują, choć mam wrażenie, że nie są tak wyraźne jak u Ciebie. Dodam tylko, że profilaktycznie mam VFO zmontowane na oddzielnej płytce, z maksymalnie krótkimi przewodami, schowane w blaszaną puszkę i dławiki ferrytowe na przewodach.

Grzegorz
24-07-2023 11:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8LMS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 08-04-2022
Post: #1769
RE: HUSAREK DSP
Wielkie dzięki kolego za wyjaśnienie tematu. Spróbuję skrócić przewody do generatora bo mam bardzo długie i zobaczę jak będzie wtedy
25-07-2023 8:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2KLX Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 02-01-2013
Post: #1770
RE: HUSAREK DSP
Witam,
mam pytanie co do Si570. w mouserze znalazłem wersję https://www.mouser.pl/ProductDetail/Skyw...4qfw%3D%3D
czy będzie nadawałą sie do Husarka ? Czy trzeba koniecznie szukać na siłę wersji 280MHz ?
Big Grin
28-09-2023 12:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 17 gości