Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 22 Głosów - 4.23 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP3JDZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 82
Dołączył: 15-03-2014
Post: #1731
RE: HUSAREK DSP
(31-07-2022 19:57)SP5BMP napisał(a):  Z Maćkiem SP5CGI też dokonaliśmy zmiany dzielnika częstotliwości i nie tylko. Powstała nowa płytka radiowa na której znalazł się też Si570.
Zamieszczam schemat, projekt LAY płytki , oraz do testów ostatni soft Husarka, który ma poprawioną komunikację CAT.

Montuję właśnie wersję 2.8 modułu radiowego Husarka DSP.
Gdzie ma być nóżka numer 1 transformatora WBC4-4L?
Od strony SI570 czy od strony dzielników?

pozdrawiam
Witek.

http://witec.pl
18-10-2022 10:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 186
Dołączył: 31-05-2011
Post: #1732
RE: HUSAREK DSP
Zgodnie ze schematem


Załączone pliki
.pdf  wbc.pdf (Rozmiar: 228.87 KB / Pobrań: 198)
18-10-2022 15:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3JDZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 82
Dołączył: 15-03-2014
Post: #1733
RE: HUSAREK DSP
(18-10-2022 15:46)SP5CGI napisał(a):  Zgodnie ze schematem

Ja ten schemat mam. Ale to jest schemat tylko transformatora, a nie modułu radiowego. Można go wlutować na dwa sposoby. Transformator jest 4:1 i nie jest wszystko jedno jak się go wlutuje. A ze schematu modułu radiowego ani z PCB nie wynika jak go wlutować. Poza tym schemat transformatora WB4-4L (Schemati C) nie jest zgodny ze schematem transformatora użytym w module radiowym. Mogę oczywiście spróbować wlutować na dwa sposoby i zobaczyć, jak będzie lepiej, ale nie wiadomo, czy transformator to wytrzyma. Jest dosyć delikatny.

pozdrawiam
Witek.

http://witec.pl
18-10-2022 16:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 186
Dołączył: 31-05-2011
Post: #1734
RE: HUSAREK DSP
OK. Kropeczka od strony Si.
18-10-2022 17:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3JDZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 82
Dołączył: 15-03-2014
Post: #1735
RE: HUSAREK DSP
(18-10-2022 17:14)SP5CGI napisał(a):  OK. Kropeczka od strony Si.

Serdeczne dzięki :-).

pozdrawiam
Witek.

http://witec.pl
18-10-2022 17:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RV9OZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 03-02-2021
Post: #1736
RE: HUSAREK DSP
Drodzy przyjaciele! Mam złą czułość przycisków ekranu dotykowego w nowym oprogramowaniu. Kolor przycisku nie zmienia się często. Głośność włącza się po kilku kliknięciach i długo się nie wyłącza. Przyciski tłumika i wzmacniacza nie zmieniają koloru. Przekaźniki działają. Ustawienia na mapie zostają zapisane. Czy istnieje rozwiązanie problemu?
22-10-2022 14:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 345
Dołączył: 26-01-2013
Post: #1737
RE: HUSAREK DSP
Panowie. Jakie oznaczenie kodowe mają wasze przełączniki PE4259?
Pytanie wynikało z tego , że przy próbie znalezienia nazwy układu , kod 259 otrzymywałem odpowiedź, że jest to stabilizator regulowany.
Okazało się , że w datasheets jest oznaczenie part marking 259 . Tak, że sprawa się wyjaśniła . Nie wiem tylko czy to nie są malowanki, ale to już inna sprawa . Okaże się przy uruchomieniu płytki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-10-2022 18:38 przez SP8GPQ.)
26-10-2022 18:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RV9OZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 03-02-2021
Post: #1738
RE: HUSAREK DSP
(22-10-2022 14:21)RV9OZ napisał(a):  Drodzy przyjaciele! Mam złą czułość przycisków ekranu dotykowego w nowym oprogramowaniu. Kolor przycisku nie zmienia się często. Głośność włącza się po kilku kliknięciach i długo się nie wyłącza. Przyciski tłumika i wzmacniacza nie zmieniają koloru. Przekaźniki działają. Ustawienia na mapie zostają zapisane. Czy istnieje rozwiązanie problemu?
Problem zniknął po aktualizacji oprogramowania.
30-10-2022 9:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYI Offline
Piotr
*

Liczba postów: 22
Dołączył: 13-12-2009
Post: #1739
RE: HUSAREK DSP
Mam pytanie odnośnie najnowszej wersji. Przy LM4871 U11 ma parę R64 i R65. W drugim wzmacniaczu U12 jest tylko R66 brak jest rezystora na nogę 8 wzmacniacza. Tak ma być czy to błąd i trzeba tam dodać rezystor 2k4?
T4 na emiterze elementy z gwiazdką do dostrojenia czy opcja.
Wolę pytać niż zgadywać Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2022 21:08 przez SP4XYI.)
17-12-2022 21:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 599
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1740
RE: HUSAREK DSP
Ad. 1 jest OK
Ad. 2 opcja.
18-12-2022 7:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości