Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 22 Głosów - 4.23 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP6MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 21-07-2016
Post: #1611
RE: HUSAREK DSP
(18-07-2021 9:40)SP5BMP napisał(a):  Marcinie SP6MI zawsze zaczynamy regulację od najmniejszej wartości. Czy zbudowałeś, lub masz w swoim Husarku płytkę regulacji mocy , której schemat zamieściłem a poście 1586?
...

Nie, Januszu nie mam tej płytki, pytanie moje było podyktowane tym, że nadle atu100 pokazało mi, że husarek zamiast nadawac 100W wyrzuca z siebie max 10W (w cw).
Ale po podłączeniu bardziej wiarygodnego MFJ941D okazało się, że to coś z moim atu100. Stroić stroi, ale pokazuje głupoty jeśli chodzi o moc. Podobne bzdurne wskazania były dla fabrycznego TS870S.
I byłem ciekaw czy wartość 0.000 w polu Vol w jakiś sposób wpływa na moc wysterowania PA. A samą płytkę regulacji mocy może zacznę organizować jak zdobędę adapter v8.

Marcin
18-07-2021 13:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5MGA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 47
Dołączył: 29-06-2009
Post: #1612
RE: HUSAREK DSP
Dziękuję za pomoc !
Pozdrawiam
Wojtek SQ5MGA
18-07-2021 22:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5MGA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 47
Dołączył: 29-06-2009
Post: #1613
RE: HUSAREK DSP
Cześć,
Właśnie uruchamiam część odbiorczą Husarka (narazie bez filtrów pasmowych) i zauważyłem że dźwięk z głośnika jest bardzo cichy - przy ustawieniu wzmocnienia na 100 ledwo co słychać - muszę głośnik trzymać przy uchu. Głośnik 8 ohm 3W podłączony przez kondensatory 1000uf do modułu Disco.
Będę wdzięczny za poradęSmile
Pozdrawiam
Wojtek SQ5MGA

Zaobserwowałem że jeśli przełączę z SSB na AM to powraca prawidłowa głośność.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2021 12:50 przez SQ5MGA.)
04-09-2021 12:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5MGA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 47
Dołączył: 29-06-2009
Post: #1614
RE: HUSAREK DSP
Cześć,
Czy używacie oprogramowania Husarka w wersji 21022020_E ?
Okazuje się że problem z głośnością na wyjściu słuchawkowym występuje tylko dla tej wersji . Wgrałem stare oprogramowanie 12042017_A do drugiego moduły DISCO i głośność wyjścia jest w normie.
Czy są jakieś ustawienia w menu ,które powinienem zmodyfikować w nowszej wersji oprogramowania tak żeby przywrócić poprawną głośność.?
Pozrdawiam Wojtek SQ5MGA
07-09-2021 14:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 598
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1615
RE: HUSAREK DSP
Wojtku, jesteś pierwszą osobą, która zgłasza taką przypadłość dotyczącą głośności.
Wielu kolegów posiada wersję 21022020_E programu i działa on poprawnie.
Skontaktuj się ze mną, pewnie cos poradzimy. Adres masz w swoim Husarku.
Pozdrawiam, Janusz.
08-09-2021 7:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 339
Dołączył: 26-01-2013
Post: #1616
RE: HUSAREK DSP
(07-09-2021 14:44)SQ5MGA napisał(a):  Cześć,
Czy używacie oprogramowania Husarka w wersji 21022020_E ?
Okazuje się że problem z głośnością na wyjściu słuchawkowym występuje tylko dla tej wersji . Wgrałem stare oprogramowanie 12042017_A do drugiego moduły DISCO i głośność wyjścia jest w normie.
Czy są jakieś ustawienia w menu ,które powinienem zmodyfikować w nowszej wersji oprogramowania tak żeby przywrócić poprawną głośność.?
Pozrdawiam Wojtek SQ5MGA

Witam
Czy sprawa z problemem głośności została wyjaśniona ? Mam to samo, ale myślałem , że skopałem wzmacniacz mcz bo inny DIS w podstawowej wersji działa normalnie .
19-09-2021 16:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RV9OZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 03-02-2021
Post: #1617
RE: HUSAREK DSP
(08-09-2021 7:18)SP5BMP napisał(a):  Wojtku, jesteś pierwszą osobą, która zgłasza taką przypadłość dotyczącą głośności.
Wielu kolegów posiada wersję 21022020_E programu i działa on poprawnie.
Skontaktuj się ze mną, pewnie cos poradzimy. Adres masz w swoim Husarku.
Pozdrawiam, Janusz.

Witaj Januszu! Mam też wersję E i też słaby dźwięk w trybie SSB i CW. Musiałem zrobić płytkę wzmacniacza basowego.
22-09-2021 17:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5MGA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 47
Dołączył: 29-06-2009
Post: #1618
RE: HUSAREK DSP
Witam,
W moim przypadku pomogło wgranie starszej wersji softu.
Pozdrawiam
Wojtek
SQ5MGA
(19-09-2021 16:03)SP8GPQ napisał(a):  
(07-09-2021 14:44)SQ5MGA napisał(a):  Cześć,
Czy używacie oprogramowania Husarka w wersji 21022020_E ?
Okazuje się że problem z głośnością na wyjściu słuchawkowym występuje tylko dla tej wersji . Wgrałem stare oprogramowanie 12042017_A do drugiego moduły DISCO i głośność wyjścia jest w normie.
Czy są jakieś ustawienia w menu ,które powinienem zmodyfikować w nowszej wersji oprogramowania tak żeby przywrócić poprawną głośność.?
Pozrdawiam Wojtek SQ5MGA

Witam
Czy sprawa z problemem głośności została wyjaśniona ? Mam to samo, ale myślałem , że skopałem wzmacniacz mcz bo inny DIS w podstawowej wersji działa normalnie .
22-09-2021 21:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RV9OZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 03-02-2021
Post: #1619
RE: HUSAREK DSP
(22-09-2021 21:36)SQ5MGA napisał(a):  Witam,
W moim przypadku pomogło wgranie starszej wersji softu.
Pozdrawiam
Wojtek
SQ5MGA
(19-09-2021 16:03)SP8GPQ napisał(a):  
(07-09-2021 14:44)SQ5MGA napisał(a):  Cześć,
Czy używacie oprogramowania Husarka w wersji 21022020_E ?
Okazuje się że problem z głośnością na wyjściu słuchawkowym występuje tylko dla tej wersji . Wgrałem stare oprogramowanie 12042017_A do drugiego moduły DISCO i głośność wyjścia jest w normie.
Czy są jakieś ustawienia w menu ,które powinienem zmodyfikować w nowszej wersji oprogramowania tak żeby przywrócić poprawną głośność.?
Pozrdawiam Wojtek SQ5MGA

Witam
Czy sprawa z problemem głośności została wyjaśniona ? Mam to samo, ale myślałem , że skopałem wzmacniacz mcz bo inny DIS w podstawowej wersji działa normalnie .

Czy rozwiązałeś problem z cichym dźwiękiem w wersji E?
02-10-2021 17:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5MGA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 47
Dołączył: 29-06-2009
Post: #1620
RE: HUSAREK DSP
Niestety nie , mam wgraną starszą wersję komercyjną i na niej jest wszystko ok.
Puki co pozostaje czekanie na nowszą wersję FW, która powinna lepiej działać.

Pozdrawiam
Wojtek SQ5MGA
04-10-2021 19:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości