Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 774
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1481
RE: HUSAREK DSP
Witaj,
Nie mam Husarka a inne urządzenia działające z taką samą przemianą. Jak policzyć 7.210MHz-7.186MHz wychodzi 24kHz czyli połowa f próbkowania ADC. Moim zdaniem zbyt duży sygnał na ADC (może nawet przesterowanie) i odbierasz alias którego filtr ADC nie jest w stanie wyciąć. Filtry pasmowe na wejściu odbiornika nie są tak strome żeby 10kHz za pasmem wycinać wszystko.

73 Sławek
28-04-2020 9:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1482
RE: HUSAREK DSP
Aliasy przetwornika to zupełnie osobny problem. Kiedy próbowałem mierzyć IP3 w Husarku to okazało się, że aliasy przetwornika bardziej psują odbiór niż prążki trzeciego rzędu. Wtedy powstał pomysł ograniczenia amplitudy na wejściu przetwornika do poziomu S9+35dB. Wykonałem prototyp limitera. Nie jest jeszcze wykonany na czysto, ale na płytce testowej działa poprawnie. Po załączeniu limitera nie można już przesterować radia ponad ustawiony poziom. Zakres dynamiki limitowania wynosi u mnie 35dB i wydaje się wystarczający. oznacza to, że radio może przyjąć sygnał S9 +70dB, a na S-metrze będzie nadal S9+35dB i ani o jotę więcej. Jeśli sygnał będzie zakłócał z boku częstotliwości odbieranej to nastąpi automatyczne przyciszenie odbieranej stacji, ale nie będzie ona zakłócona. Dalsze próby pokażą czy to na pewno wystarczy.

Układ limitera zamierzam uzupełnić o klucze wycinające trzaski. Dopiero wtedy powstanie ostateczna płytka włączana jako opcjonalny moduł pomiędzy moduł radiowy a układ DSP. Ponieważ regulacja wzmocnienia limitera odbywa się w torze w.cz. to będą jeszcze dwa gniazda SMA do włączenia kabelka pomiędzy filtry pasmowe a wejście RX.
Być może wygodniej będzie zaprojektować oddzielną płytkę regulowanego tłumika, wówczas kabelki w.cz. będą krótsze - to jeszcze jest sprawa do przemyślenia. Wszystko po okresie burz i zakończeniu testów układu wycinania trzasków.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2020 13:40 przez SP2JQR.)
28-04-2020 13:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1483
RE: HUSAREK DSP
Wszystko jasne, dziękuję za wyjaśnienie tej kwestii. Martwiłem się, że to wadliwe działanie mojego odbiornika.

Grzegorz
28-04-2020 16:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RH Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 75
Dołączył: 03-05-2010
Post: #1484
RE: HUSAREK DSP
Witam,
Tak mógłby wyglądać Husarek DSP, gdyby zbudować go na lampach.
Radio Kobayashi DH-16, Japoński odbiornik z 1944 roku.

https://sw-ke.latest.facebook.com/CE6RLA...304325999/

73
Roman

İmage
03-05-2020 23:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1485
RE: HUSAREK DSP
Super widoki. Mechanika jak w sondzie kosmicznej.

Bogdan
04-05-2020 9:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1486
RE: HUSAREK DSP
Mechanika jak w starodawnym wybieraku centrali telefonicznej...
04-05-2020 12:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #1487
RE: HUSAREK DSP
Na tylnej płycie HDSP jest gniazdo TX-GND do sterowania PA zewnętrznego. Na schemacie montażowym brak tego gniazda. Gdzie ono ma być podłączone - możliwe, że powinien tu być przekaźnik sterujący to gniazdo ?

Ryszard 73
05-05-2020 9:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1488
RE: HUSAREK DSP
Ryszardzie niekoniecznie. Sygnał na to gniazdo jest wyprowadzony z jednego z Mosfetów na płytce sterowania zewnętrznym wzmacniaczem mocy. Jej schemat masz niedaleko - post #1461. Ten sam kabelek idzie do jednego z pinów gniazda COM (BAND/DATA) i równolegle do tego gniazda czinczowego, o którym piszesz. Jeżeli przekaźnik załączający wzmacniacz na nadawanie będzie miał jakiś duży apetyt na prąd to oczywiście dobrze będzie zasilać go przez dodatkowy mniejszy przekaźniczek lub tranzystor wspomagający. U mnie nie ma żadnych elementów pośredniczących przy współpracy Husarka DSP ze wzmacniaczem Husarek PA-200 - czyli do zadziałania przekaźników w moim wzmacniaczu w zupełności wystarcza przejście do masy kanału S-D jednego z Mosfetów wspomnianej płytki.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2020 18:10 przez SP4LVC.)
05-05-2020 16:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #1489
RE: HUSAREK DSP
OK! Dziękuję, ale dobrze by było ustalić rozkład sygnałów na pinach złącza DB9 tak aby każdy HDSP mógł współpracować z PA200 złożonym przez innego kolegę.

Ryszard 73
06-05-2020 11:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1490
RE: HUSAREK DSP
Jak wrócę z pracy spróbuję odnaleźć swoje notatki i narysować jak to polutowałem u siebie w gniazdku DB9.

Bogdan
06-05-2020 12:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości