Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1431
RE: HUSAREK DSP
(12-11-2019 14:36)SP9BSL napisał(a):  Henryku, IMHO grzebanie na sygnałach analogowych IQ to śliska sprawa.

Analogowe pętle ARW na sygnałach IQ, a nawet tylko na jednym sygnale działają bardzo dobrze. Nie ma z tym żadnego problemu. Nawet na CW bardzo dobrze to działa. Problem pojawia się dopiero, gdy chcemy te sygnały IQ wyregulować i wpuścić dalej do obróbki w torach IQ. Jeśli sygnały IQ są wykorzystane tylko i wyłącznie do obróbki ARW to nie ma problemu.
12-11-2019 16:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 775
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1432
RE: HUSAREK DSP
(12-11-2019 16:19)SP2JQR napisał(a):  Problem pojawia się dopiero, gdy chcemy te sygnały IQ wyregulować i wpuścić dalej do obróbki w torach IQ.

Otóż to właśnie, przepraszam za zbytnie uogólnienie. Doprecyzowując chodziło mi o współbieżność fazy i amplitudy dla całego zakresu regulacji.

73 Sławek
12-11-2019 16:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1433
RE: HUSAREK DSP
Dobiegają końca prace związane z testem nowej wersji działania automatyki. Algorytm ARW został zmieniony i rozbudowany. W nowej wersji jest 8 banków pamięci do konfiguracji . Ustawiane parametry wraz a algorytmem działania są pokazane na rysunku. İmage
23-11-2019 21:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1434
RE: HUSAREK DSP
Dzięki Januszu. To bardzo dobra informacja.

Bogdan
24-11-2019 18:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 17-01-2012
Post: #1435
RE: HUSAREK DSP
Miałem możliwość testować ostatnią wersję oprogramowania. ARW jest teraz mocno rozbudowane jeśli chodzi o ustawienia i co najważniejsze zniknęły problemy występujące w moim Husarku pracującym z pierwszą, bezpłatną wersją oprogramowania. Na moje ucho, nowe ARW działa już dobrze. Na początku nie zauważyłem żadnych wad. Żeby wnikliwie ocenić jakość działania ARW musiałem poczekać na b. silne telegraficzne sygnały na 14 MHz (ciche tło i wejście sygnału na poziomie 59+20 dB) i daje to radę. Jedynym mankamentem jest "kłapnięcie" (niezbyt głośne) od razu przy wejściu b. silnej stacji, co można zaakceptować. Janusz z Tomaszem wykonali potężny postęp w porównaniu do pierwszej wersji.
Przy okazji, działanie ARW Husarka porównywałem z ARW FT1000MP, ale w tym ostatnim też zauważyłem wady w działaniu, na które wcześniej nie zwracałem uwagi. Dopiero w pełni akceptowalne działanie ARW było w moim TR4.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2019 15:04 przez SP1UJB.)
22-12-2019 15:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1436
RE: HUSAREK DSP
Martwi mnie trochę bardzo długi czas reakcji łącza CAT na zmiany częstotliwości. Przy szybkiej zmianie częstotliwość enkoderem Husarka jej aktualna wartość wyświela się w oknie programu Logger32 z opóźnieniem ok. 30 sekund. W poprzedniej wersji programu odbywało się to niemal na bieżąco. Zjawisko to może to być nieco upierdliwe w zawodach przy szybkich i częstych zmianach częstotliwości. Zmieniam częstotliwość, a program logujący przez 30 sekund dalej widzi tę poprzednią. Wersja softu w Husarku: 25112019_E. Ustawienia portu CAT w Logger32: Baudrate: 9600, Databits: 8, StopBits: 1, Parity: None. Od poprzedniej wersji softu Husarka nic w nich nie zmieniałem.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-12-2019 0:48 przez SP4LVC.)
23-12-2019 0:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1437
RE: HUSAREK DSP
Mam zainstalowany Logger32 V3.50.0 i soft Husarka też 25112019_E. Zmiana wyświetlanej częstotliwości jest aktualizowana =< 2 sek.
Janusz.
23-12-2019 12:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1438
RE: HUSAREK DSP
Januszu doradź czego się doczepić. Ja tak miałem w poprzedniej wersji softu. Nic mi już nie przychodzi do głowy poza wymianą AduM-a 1201. Chyba, że mam zamulony komputer. Przed chwilą zrobiłem podobny elsperyment. Totalna załamka - Logger32 zareagował na zmianę częstotliwości radia po 68 sekundach. Logger32 w wersji 3.50.403

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2019 0:20 przez SP4LVC.)
24-12-2019 0:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 31-05-2011
Post: #1439
RE: HUSAREK DSP
Witam
Potwierdzam obserwacje Janusza. Odpowiedż Loggera nie przekracza 2sek. Wersja 3,50,0
Maciek
24-12-2019 0:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1440
RE: HUSAREK DSP
Macieju dobiłeś mnie. Spróbuję zmienić sterowniki portu COM w koputerze na inną wersję.

Bogdan
24-12-2019 0:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 16 gości