Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1371
RE: HUSAREK DSP
Zakłócenia w Husarku mierzy się przy pomocy oscyloskopu Przy wyjętych wtykach audio (całkowita izolacja). Masa oscyloskopu do masy radiowej, a sonda do wyjść i wejść przetwornicy przed dławikami i za dławikami. Wtedy dokładnie widać co robią dławiki i widać różnice dla różnych rdzeni.
Słuchając audio prawdopodobnie nic nie usłyszysz. Dopiero w czasie odbioru stacji zakłócenia się ujawnią szczególnie na zatłoczonym paśmie. Nie będzie jednak pewności, skąd są zakłócenia. S-metr można obserwować bez podłączonej anteny, wtedy powinien spadać poniżej S1.
Na zakłócenia ma też wpływ sposób ułożenia przewodów wewnątrz obudowy. Źle ułożone przewody mogą podnieść poziom szumów własnych nawet do poziomu S3.
15-08-2019 11:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #1372
RE: HUSAREK DSP
(15-08-2019 11:40)SP2JQR napisał(a):  .............
Na zakłócenia ma też wpływ sposób ułożenia przewodów wewnątrz obudowy. Źle ułożone przewody mogą podnieść poziom szumów własnych nawet do poziomu S3.

Do wypowiedzi Henryka dodam że długo walczyłem w swoim HUSARKU z zakłóceniami, które to uruchamiały mi wszystkie przekaźniki naraz w filtrach pasmowych. Pisałem o tym we wcześniejszych swoich postach. Pomogło dopiero wstawienie w bramkach tranzystorów ferrytów SMD tuż przed wejściem na bramką, a na wszystkich przewodach sterujących wstawiłem pierścionki ferrytowe. Pomogło zdecydowanie, są też fotki tych zabiegów w moich postach. Warto te zabiegi realizować. Mój HUSAREK pracuje bezawaryjnie już ponad dwa lata. Poziom sygnałów bez anteny jest zdecydowanie poniżej S1.
15-08-2019 12:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RH Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 75
Dołączył: 03-05-2010
Post: #1373
RE: HUSAREK DSP
Husarek DSP słyszany w Chicago, USA.
Dzisiaj o 11:39 UTC zakończyłem 3 minutowe QSO/SSB/20m z K9BHP op. Ben, pracowałem z Husarka DSP antena GP7dx i mocą tylko 15W.
Ben pracował mocą 200W i antena 6 pasmowy HexBeam.
73 Roman
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2019 14:16 przez SQ2RH.)
16-08-2019 14:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #1374
RE: HUSAREK DSP
(15-08-2019 11:40)SP2JQR napisał(a):  Na zakłócenia ma też wpływ sposób ułożenia przewodów wewnątrz obudowy. Źle ułożone przewody mogą podnieść poziom szumów własnych nawet do poziomu S3.
Henryku,
Czy moglibyśmy liczyć na zdjęcia z Twojego Husarka DSP, aby przeanalizować jak masz ułożone przewody? Byłaby to bardzo pomocna rzecz dla budujących radio.

Pozdrawiam
Grzegorz
16-08-2019 14:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1PSB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 09-09-2010
Post: #1375
RE: HUSAREK DSP
Dziękuję za wyjaśnienia w kwestii zakłóceń.
Uruchomiłem pcb przetwornicy i dds na si570. Wszystko przebiegło bez niespodzianek. Podłączyłem enkoder. Częstotliwość się zmienia i jak dotąd bez niespodzianek. Zrobiłem odsłuchy na różnych pasmach. Podoba mi się Smile. Bez sygnału na s-metrze występuje poziom poniżej 1s, ale ja testowałem w innej konfiguracji. Jako pcb radiowe użyłem AVALĘ Tasy. Sterownik robił tylko za dsp i był podłączony do wyjścia m.cz. AVALI. AVALA przestrajana była syntezą qrp2000 poprzez port usb komputera, a na komputerze uruchomiony program PowerSDR w celu możliwości zmiany częstotliwości. W związku z powyższym na wyświetlaczu sterownika do husarka jest pasmo 20m i tym nie należy się sugerować, ponieważ słuchałem na 80m. Testy były wykonane bez przetwornicy izolacyjnej i nie było żadnych zakłóceń, ale część radiowa i dds były zasilane z komputera, a sterownik z innego zasilacza impulsowego.
Zamieszczam zdjęcie sterownika podczas pracy i mam takie pytanie do SP2JQR. Nagrałem kawałek qso pomiędzy SP2JQR i SQ2LYZ na pasmie 80m. Czy mogę je tutaj zamieścić ? Co prawda wielokrotnie były wstawiane na forum krótkie nagrania z różnych qso, ale wolę zapytać.


Załączone pliki Miniatury
İmage
19-08-2019 9:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1376
RE: HUSAREK DSP
Widać na obrazku S-metra, że sygnały są na poziomie około 30uV. Zakłóceń nie będzie słychać. Włącz pomiędzy antenę a radio potencjometr 200om-1k i ustaw poziomy odbieranych stacji na około S2, wtedy zobaczysz czy rzeczywiście nie ma zakłóceń. Posłuchaj z włączonym dodatkowym wzmacniaczem w.cz. przy czułości radia 0,3uV.

Nagranie możesz wstawić
19-08-2019 21:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1PSB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 09-09-2010
Post: #1377
RE: HUSAREK DSP
Dziękuję koledze za wskazówki.
Postaram się przeprowadzić odpowiednie próby. W tygodniu nie zawsze jest czas. Zrobię jeszcze jakieś zrzuty ekranu bez anteny. Nie mniej jednak duże brawa dla konstruktorów za udaną konstrukcję. Urządzenie jest super. Kiedyś jakiś czas temu przerabiałem temat Tulipana na oryginalnych płytkach (wersja analogowa), to nie mogłem ogarnąć zakłóceń cyfrowych słyszanych w głośniku. Tutaj tego efektu nie ma. Husarek poddał mi myśl, że może właśnie odpowiednia separacja galwaniczna rozwiąże problem. Wrócę do tego, ale to n ie temat o Tulipanie. Uruchamiam moduły etapami w miarę wolnego czasu, ale już widzę, że warto. Załączam qso z pasma 80m.

https://www.youtube.com/watch?v=cqNwjkct...e=youtu.be

Tutaj efekt, którego nie posiada Husarek Smile

https://www.youtube.com/watch?v=BSDForaH...e=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=NyDJza_D...e=youtu.be
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2019 7:45 przez SQ1PSB.)
20-08-2019 7:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2NIH Offline
Bartek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 02-01-2018
Post: #1378
RE: HUSAREK DSP
Witam Kolegów, pewna uwaga, jeśli Ktoś posiłkuje się schematem Kolegi SP7ROH składając BPF-10 to zakradł się błąd dla diód D12-D17 (BAT85) tzn. należy je wlutować odwrotnie ponieważ nie załączycie w LPF-10 odpowiednich sekcji (filtrów).
Jeśli Ktoś już o tym napisał wcześniej, to tak w ramach przypomnienia. Tak nawiasem schematy sporządzone super.
Pzdr.
27-08-2019 14:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #1379
RE: HUSAREK DSP
(27-08-2019 14:59)SQ2NIH napisał(a):  Witam Kolegów, pewna uwaga, jeśli Ktoś posiłkuje się schematem Kolegi SP7ROH składając BPF-10 to zakradł się błąd dla diód D12-D17 (BAT85) tzn. należy je wlutować odwrotnie ponieważ nie załączycie w LPF-10 odpowiednich sekcji (filtrów).
Jeśli Ktoś już o tym napisał wcześniej, to tak w ramach przypomnienia. Tak nawiasem schematy sporządzone super.
Pzdr.
Tutaj zostało to już wyjaśnione. Widocznie dysponujesz starymi schematami.
Rysio!
27-08-2019 20:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2NIH Offline
Bartek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 02-01-2018
Post: #1380
RE: HUSAREK DSP
OK dziękuję, wątek czytałem ale widocznie nie dotarłem do BAT85. Poza tym, BPF z LPF pracują bez zarzutu. Nie zauważyłem jakiegoś nie kontrolowanego, samoczynnego klepania przekaźników.
27-08-2019 21:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 17 gości