Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1291
RE: HUSAREK DSP
Przy podłączonym zewnętrznym PA do Husarka wejście „ stroj” czyli strojenie może być wykorzystane w celu zmniejszenia mocy wyjściowej podczas strojenia skrzynką antenową.

Dziękuję Włodku za znalezienie następnego błędu. Kto będzie zainteresowany to go poprawi.
Pozdrawiam, Janusz.
27-02-2019 9:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2NIH Offline
Bartek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 02-01-2018
Post: #1292
RE: HUSAREK DSP
Panowie co myślicie o tych tranzystorach, malowanki, czy nie ?


Załączone pliki Miniatury
İmage
05-03-2019 12:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1293
RE: HUSAREK DSP
Witaj,

Malowanki na 100%

Oryginały mają między nóżkami takie trójkątne wypustki oraz bardzo małe wcięcia po bokach metalowej części.

İmage

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2019 13:40 przez SQ8MVY.)
05-03-2019 13:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1294
RE: HUSAREK DSP
Witaj Bartek.
Myślę,że to podróby.
To już było gdzieś wyjaśniane.
Na zrzucie
1.Na górnej części czarnego plastiku w dołku po lewej stronie jest literka P.
2.Po prawej stronie jest liczba u mnie 5.
3.Między nóżkami są dwie małe plastikowe wypustki.
To podobno są oryginały.
İmage

Andrzej
05-03-2019 13:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2NIH Offline
Bartek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 02-01-2018
Post: #1295
RE: HUSAREK DSP
Dziękuję za odpowiedź, tez tak wywnioskowałem ale z przeprowadzonych wcześniej pomiarów. Efekt jest taki, że w chwili podania napięcia już od 3V na dren (dren-źródło) złącze to dostaje zwarcia (Rds=0 ohm) pomimo, iż Vgs=0 (zwarta bramka ze źródłem). Natomiast pomiar rezystancji (miernikiem) dren-źródło wykazuje wysoka rezystancję, czyli wstępnie jest dobrze.
Czy Ktoś z Kolegów ma podobny objaw w swoich tranzystorach, zakupionych w firmie Gxxxxxa w Poznaniu, czy tylko ja miałem takiego pecha ?

Prośbę mam jeszcze jedna, jeśli macie pewne źródło zakupów, jak można to poproszę o info.

Pozdrawiam.
05-03-2019 19:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO8FM Offline
Paweł
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 19-07-2015
Post: #1296
RE: HUSAREK DSP
(05-03-2019 19:14)SQ2NIH napisał(a):  Dziękuję za odpowiedź, tez tak wywnioskowałem ale z przeprowadzonych wcześniej pomiarów. Efekt jest taki, że w chwili podania napięcia już od 3V na dren (dren-źródło) złącze to dostaje zwarcia (Rds=0 ohm) pomimo, iż Vgs=0 (zwarta bramka ze źródłem). Natomiast pomiar rezystancji (miernikiem) dren-źródło wykazuje wysoka rezystancję, czyli wstępnie jest dobrze.
Czy Ktoś z Kolegów ma podobny objaw w swoich tranzystorach, zakupionych w firmie Gxxxxxa w Poznaniu, czy tylko ja miałem takiego pecha ?

Prośbę mam jeszcze jedna, jeśli macie pewne źródło zakupów, jak można to poproszę o info.

Pozdrawiam.

Bywają takie malowanki, że nawet wyprowadzenia mają pomieszane.

Ja kupowałem w sklepie sdr-kits. Nie za tanio, ale pewnie.

Pozdrawiam,
Paweł
05-03-2019 19:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 354
Dołączył: 26-01-2013
Post: #1297
RE: HUSAREK DSP
(05-03-2019 12:07)SQ2NIH napisał(a):  Panowie co myślicie o tych tranzystorach, malowanki, czy nie ?
Witam
Moje tranzystory wyglądają tak samo ale miernik pokazuje to: İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2019 21:53 przez SP8GPQ.)
05-03-2019 21:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2NIH Offline
Bartek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 02-01-2018
Post: #1298
RE: HUSAREK DSP
Ok, Tadeusz dzięki za ten pomiar. Te tranzystory mają zamieniony dren ze źródłem i dodatkowo zabezpieczyli to złącze diodą. U mnie prawdopodobnie w wyniku odwrotnego spolaryzowania mogłem uwalić właśnie tę diodę, choć nie chce mi się w to wierzyć bo tranzystor leciał na ograniczeniu prądowym = 100mA.
Powiedz Tadeusz, jak z pracą tych tranzystorów w układzie, pracujesz na nich, wzmacniają sygnał ?

Pzdr.
05-03-2019 22:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1299
RE: HUSAREK DSP
Mój RD16
İmage
Wartość C=63pF
S to pin2 czyli środkowa noga i jest masą tranzystora.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2019 9:01 przez SP6AUO.)
06-03-2019 6:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 354
Dołączył: 26-01-2013
Post: #1300
RE: HUSAREK DSP
(05-03-2019 22:43)SQ2NIH napisał(a):  Ok, Tadeusz dzięki za ten pomiar. Te tranzystory mają zamieniony dren ze źródłem i dodatkowo zabezpieczyli to złącze diodą. U mnie prawdopodobnie w wyniku odwrotnego spolaryzowania mogłem uwalić właśnie tę diodę, choć nie chce mi się w to wierzyć bo tranzystor leciał na ograniczeniu prądowym = 100mA.
Powiedz Tadeusz, jak z pracą tych tranzystorów w układzie, pracujesz na nich, wzmacniają sygnał ?

Pzdr.
Witam
Niestety nie uruchomiłem mojego wzmacniacza . Wydaje mi się , że mamy odwrócony dren ze źródłem . Patrząc na post poniżej . Zmierzyłem omomierzen i nóżka "D" jest na masie zamiast "S" i to chyba jest cały problem . W tym przypadku obudowa musi być przez podkładkę a nogi S i D zamienione .Numery wyprowadzeń pokazane przez miernik wprowadzają w błąd bo pokazują tylko kolejność na podstawce testera .

Sprawdziłem jeszcze raz na Aliexpress . Wychodzi na to , że mamy malowanki . Te właściwe kosztują dużo więcej i nie mają tyć wcięć na obudowie . Żeby nie kombinować zamawiam nowe .
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2019 8:48 przez SP8GPQ.)
06-03-2019 8:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 10 gości