Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
HA3HZ Offline
Gyula
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 14-04-2018
Post: #1261
RE: HUSAREK DSP
Wytnij pierścień z gumy silikonowej lub kawałka silikonowej rurki i umieść go między wałkiem enkodera a pokrętłem. To się zahamuje, Pokrętło obciera gumę silikonową.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2019 18:49 przez HA3HZ.)
25-01-2019 18:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1262
RE: HUSAREK DSP
Przyszły nowe tranzystory. Miałem jeden błąd montażowy w okolicy bramki Q2. Wymieniłem Q2 na nowy, posprawdzałem wszystko i jest nieco lepiej, ale nadal nie tak jak powinno być. Na bazie Q3 mogę ustawić napięcie stałe PR-kiem w zakresie 3,66 - 6,20 V. Przy najmniejszym ustawionym napięciu (3,66V) prąd drenu wychodzi ok. 1,5A. Zgodnie z opisem powinno tam być 300mA. Napięcie stałe na bramce Q3 ustalają rezystory R14, R15, P1 i R17. Od strony Q2 składową stałą filtruje C16. Sprzężenie zwrotne DL4, R16, C19 jest także zaporą dla napięcia stałego. Wychodzi więc, że najmniej 3,5V tam nie będzie. LM317 (U2) daje 8,34V. Nie wiem też, czy tak powinno być, ale na bazie Q2 mam napięcie 3,25V. Bez załączonego stopnia na tranzystorze Q3 i oczywiście bez załączonego stopnia końcowego Q4-Q5 układ pobiera 80 mA.
Edit:
Spojrzałem w datasheet RD15HVF1 i okazuje się, że napięcie 3,5V na bramce powino dopiero załączać tranzystor. Prąd drenu 1,5A występuje, gdy na bramce napięcie wzrośnie do ok. 5,5 V. Wychodzi na to, że trafił mi się uwalony tranzystor.
Edit:
Zamiast rezystora R15 680 Ohm dałem 3k3 i udało się. Prąd spoczynkowy 300mA dla napięcia na bazie 2,70V. Widocznie mój tranzystor nieco odbiegał parametrami od idealnego. Dziękuję, Boguś SP4LVC.

Grzegorz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2019 16:48 przez SP5MI.)
01-02-2019 16:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,035
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1263
RE: HUSAREK DSP
Moje RD15, zaczynają się otwierać przy 2V.Rd100 też zaczynają się otwierać przy 2V.Przy nastawie 2.39V płynie
0.5 A.Może coś pomoże ta informacja.
RD16 otwierają się od 3,5V.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2019 6:46 przez SP6AUO.)
01-02-2019 17:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1264
RE: HUSAREK DSP
(01-02-2019 16:48)SP5MI napisał(a):  Przyszły nowe tranzystory...

Nie trafiły Ci się malowanki ?

73 Paweł
01-02-2019 20:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1265
RE: HUSAREK DSP
Panowie ja trochę z innej beczki. Bagatelizowałem dotąd ten problem, bo nie wydawało to się jakoś mocno dokuczliwe, ale chciałbym wreszcie zrobić z tym porządek. Chodzi mianowicie o bardzo chimeryczne zachowanie interfejsu CAT przy współpracy z radiem i komputerem. Płytka CAT konstrukcji Józka SP9HVW nakładana na adapter, oprogramowanie w Husarku 14112017_D. Niby jest dobrze, łączy się z kompem w logger32, ale przy próbie zmiany pasma myszką (z mapy pasm) radio bardzo często zamiast zmienić pasmo wskakuje mi na częstotliwość 1 MHz, pojawia się komunikat ,,Band plan nie zawiera wpisów zgodnych z częstotliwością 1 MHz. Pasmo i emisja nie zostały zmienione". Klikam ok, komunikat znika i znowu klikam w mapę pasma, na które chcę wejść. Za 2-3 razem się udaje, ale to chyba nie powinno tak być. Z programem HRD radio w zasadzie w ogóle nie chce się łączyć (dostaję komunikat, że program nie mozże zczytać częstotliwości z radia), co jest bardzo dziwne, bo moja dotychczasowa zabawa w te klocki pozwalała wysnuć wnioski, że HRD jest programem, który najpewniej łączy się z radiami. Czy ktoś z kolegów ma podobne pierepałki z tymi sprawami w przypadku naszego ulubionego radia?

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2022 18:18 przez SP4LVC.)
03-02-2019 14:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 31-05-2011
Post: #1266
RE: HUSAREK DSP
Z logger-em nie próbowałem ale z HRD pracuje czysto i szybko. Interface typowy na FT232, na osobnej płytce podpięty do złącza na adapterze.
03-02-2019 16:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1267
RE: HUSAREK DSP
Maćku podobna konfiguracja na pojedynczym FT232 u mnie również pracowała ,,bez pudła'. Sęk w tym, że Józkowy interfejs zrobiłem na układzie FT2232D, aby mieć dwa wirtualne porty COM. Wygląda mi to na jakieś niedopasowanie poziomów i zaczynam się zastanawiać, czy nie lepiej byloby na płytce adaptera zamiast układu AduM1201 zastosować dwa transoptory darligtonowe.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2019 11:56 przez SP4LVC.)
03-02-2019 17:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1268
RE: HUSAREK DSP
(01-02-2019 20:46)SQ8MVY napisał(a):  
(01-02-2019 16:48)SP5MI napisał(a):  Przyszły nowe tranzystory...

Nie trafiły Ci się malowanki ?

Bardzo to możliwe. Kupiłem niby w polskim sklepie, ostatnie 4 sztuki. Gdzieś czytałem, że RD15HVF1 nie są już produkowane - więc albo jakieś leżaki magazynowe albo malowanki. Ważne, że ruszyło. Wartości napięć zgadzałyby się u mnie z tym co pisze Andrzej SP6AUO. Jeszcze raz dzięki.

Grzegorz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2019 18:45 przez SP5MI.)
03-02-2019 18:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1269
RE: HUSAREK DSP
No to nie pozostaje nic innego jak podłączyć napięcie oraz sterowanie w.cz. i zobaczyć co się dzieje.

Bogdan
04-02-2019 14:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1270
RE: HUSAREK DSP
Ustawiłem prądy spoczynkowe zgodnie z instrukcją. Wymieniłem rezystory R15, R20 i R21 na takie, które umożliwiały ustawienie prądów spoczynkowych 300 mA i 2x 450 mA. TxBIAS podłączyłem do masy, ALC do 13V8 przez opornik 100 Ohm. Wyjście pod sztuczne obciążenie, na wejście sygnał z Husarka. Na wyjściu równolegle do obciążenia sonda oscyloskopu. Na wyjściu nie pojawiły się żadne przebiegi. Odłączyłem Husarka, na wejście podałem sygnał 1MHz 0,5V p-p z generatora funkcyjnego - na wyjściu brak napięcia. Następnie sygnał 1MHz 0,5V p-p podałem bezpośrednio na bazę Q2 - brak napięcia na obciążeniu. Sygnał podany na bramkę Q3 - jw., brak reakcji. Sygnał podany na dren Q3 - jw. brak reakcji. Czyli moim zdaniem coś te tranzystory nie bardzo chcą ze mną współpracować. Zaznaczam, że używałem dotychczas tranzystorów RD15HVF1. Zamierzam je teraz zmienić na RD16HHF1, które zdaje się nadal są produkowane i łatwiej dostępne.

Grzegorz
10-02-2019 20:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości