Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1191
RE: HUSAREK DSP
Tak wczoraj było słychać na moim Husarku stację 7J4AAL z Japonii na częstotliwości 3799 kHz. Wychodził na s-metrze powyżej S9 bez załączonego jakiegokolwiek wzmacniacza RX. Zawołałem kilka minut potem i dostałem 57 - oczywiście do Husarka był podpięty wzmacniacz 300W. Zerknąłem na profil korespondenta na QRZ.COM i nastąpił opad szczęki. Facet ma 5 el. YAGI na 80 m. Jakby nie patrzeć na Husarku można DX-ować. Nagranie z filtrem o szer. 2,2 kHz


Załączone pliki
.mp3  80m. 3799 kHz -22.08.2018 godz. 20.30 UTC.mp3 (Rozmiar: 895.27 KB / Pobrań: 583)

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-08-2018 20:25 przez SP4LVC.)
23-08-2018 16:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1192
RE: HUSAREK DSP
(23-08-2018 5:04)SP2JQR napisał(a):  Separacja przy pomocy izolowanej przetwornicy jest konieczna. Inaczej radio nie będzie miało czułości. Cała istota tej separacji polega na tym, że masa modułu DSP ma prawo być połączona tylko w jednym punkcie. Tym punktem jest masa kabelka wprowadzającego sygnał audio z modułu radiowego. Cały moduł cyfrowy musi być zatem odizolowany od masy, również ujemny przewód zasilania. Na kabelki sterujące muszą być nałożone tuleje ferrytowe. Jeśli nie będzie to tak zrobione to po masie cyfrowe zakłócenia dostaną się do wejścia odbiornika i jego czułość wyniesie 1uV zamiast 0,1uV. Oczywiście tak też bedzie to działać i może nawet po podłączeniu do anteny szczęśliwi budowniczowie nie zauważą mniejszej czułości odbiornika...

Henryk dziękuję za odpowiedź.
Henryk spójrz na płytkę adaptera. Zasilanie z przetwornicy niezależnie czy wchodzi na moduł DISCO czy też na moduł adaptera to i tak masa adaptera jest masą całego układu disco poprzez portu GPIO w których jest masa galwanicznie połączona z całą resztą. Zatem nie jest zachowana zasada jednego punktu. Chyba że moduł DISCO z adapterem rozpatrujemy jako całość ale wtedy GND i tak mamy na wszystkich złączach modułu adaptera.
Czy dobrze to rozumuje?
23-08-2018 18:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1193
RE: HUSAREK DSP
Moduł adaptera stanowi jedną całość ze sterownikiem DSP.
Zastanów się do czego służą na płytce adaptera układy ADUM... Co to są za układy? Przyjrzyj się obwodom masy na płytce adaptera.


Załączone pliki
.pdf  ADuM1200_1201.pdf (Rozmiar: 571.64 KB / Pobrań: 546)
.pdf  ADUM1250_1251.pdf (Rozmiar: 336.73 KB / Pobrań: 496)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2018 19:30 przez SP2JQR.)
23-08-2018 19:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1194
RE: HUSAREK DSP
Moja sugestia odnośnie radiatora PA dla kolegów budujących radio w obudowach, które otrzymali ode mnie. Radiator o wys. żeber 15 mm. Niby niewysokie, ale zapewniam, że temperaturowo nie ma tragedii. Taka wysokość żeberek daje natomiast niezaprzeczalną zaletę w przypadku prac serwisowych. Płytkę PA wraz z radiatorem możemy wyjąć z radia bez demontażu tylnej płyty.
https://allegro.pl/radiator-p3698-70x150...37998.html
Edit -14.09.2018 - Obudowy odebrane. Przez weekend pakuję i od wtorku ruszają wysyłki. Niestety poniedziałek mam cały zawalony i nie będę miał czasu na te kwestie.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2018 11:30 przez SP4LVC.)
26-08-2018 18:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RPK Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 13-11-2016
Post: #1195
RE: HUSAREK DSP
Przepraszam, jeśli nie na temat, ale mam pytanie: czy ktoś z kolegów posiada może schemat podłączenia BPF z DW RADIO do Husarka DSP? Kupiłem tą płytkę lecz nie dostałem żadnej dokumentacji. Opis ma być "wkrótce", ale to wkrótce już trochę trwa.
Andrzej
20-09-2018 9:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1196
RE: HUSAREK DSP
Witaj,

Schemat tych filtrów jest zamieszczony w temacie Piligrim z DW Radio.

Schemat filtrów

73 Paweł
20-09-2018 10:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RPK Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 13-11-2016
Post: #1197
RE: HUSAREK DSP
DW RADIO oferuje BPF dedykowany do Husarka DSP. Ten do PILIGRIMA mam.
20-09-2018 12:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #1198
RE: HUSAREK DSP
Witaj,
Możesz polecić jakiś zakład który to może wygrawerować lub malować?

Pozdrawiam
Grzegorz


(26-06-2018 0:17)SQ2RH napisał(a):  Dobry wieczór Koledzy,

Kosztorys na sitodruk grafiki na front panel i back panel dla HDSP, to 90 zł koszt przygotowania samej matrycy + koszt samego nadruku kolor biały na obu płytach 10 zł, metoda opłacalna przy dużej ilości. Ja w końcu zdecydowałem się na wykonanie nadruku na płytach HDSP metodą grawerską laserem CO2, koszt 25 zł za obie płyty czas oczekiwania z dnia na dzień.
W załączeniu zdjęcie (wykonane komórką, słaba jakość) oraz spakowany projekt front panelu i back panelu HSDP w Corelu X13, można z tym iść do jakiegoś zakładu usługowego świadczącego usługi grawerskie metodą laserową CO2 i tam złożyć zamówienie. Sprawdziłem i polecam.

73
Roman
20-09-2018 13:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1199
RE: HUSAREK DSP
(20-09-2018 12:53)SQ2RPK napisał(a):  DW RADIO oferuje BPF dedykowany do Husarka DSP. Ten do PILIGRIMA mam.

Ok, nie wiedziałem, że mają w ofercie dedykowane filtry BPF do Husarka DSP.

73 Paweł
20-09-2018 13:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #1200
RE: HUSAREK DSP
Witam!
Gdzieś było napisane , że układ SI570 NIE MOŻE być typu CML. Postanowiłem to sprawdzić.
W/g mnie NIE MA problemu z SI570 z wyj. CML. Zastowałem połączenie wyjścia przez trafo WB 1:4 jak dla układu LVDS.
W załączeniu oscylogramy. Dodatkowo tranzystor Q5 BFP196 musi mieć w kolektorze dławik 220nH - 330nH aby pracował do pasma 50 MHz, SI570 wtedy generuje prostokąt 200MHz.
Oscylogramy:
F1 to wyj. SI570 CML na rez.R14 51R,
F2 - n.9CP 74AC175,
F3 - Q1 74AC175
Przepraszam, ale zamienione jest F1 z F2.
F2 to wyj. SI570 CML na rez.R14 51R


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage

Ryszard 73
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2018 18:00 przez HMAMATOR.)
25-09-2018 17:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości