Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
GREG Online
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #1171
RE: HUSAREK DSP
Koledzy,
W nawiązaniu do problemu z PCB BPF 10 Pasm ( 1 wersja produkcyjna ) czy jest poprawiona dokumentacja lub LAY ? Muszę wykonać zmiany i potrzebuję graficznej wizualizacji za coz góry dziękuję.

Cytowany problem:
(12-02-2017 13:57)SP6IFN napisał(a):  
(12-02-2017 8:54)SP5BMP napisał(a):  Rysiu.
Jeżeli podłączasz do zasilania płytkę filtrów bez podłączenia sterowania PCF8574 to zachowuje się prawidłowo. Na wszystkich wyjściach tego układu pojawi się logiczna 1.
Działa więc prawidłowo. Jesteś szczęściarzem. Vy73.
Witam!
Odpowiadam na post Janusza, ale dotyczy Wszystkich budujących Husarka.
Tak Janusz, masz rację, ale dotyczy to jedynie filtrów wersji 4-pasmowej, zbudowanej przez Ciebie. Dla wersji 10-pasm jest inaczej. Już wyjaśniam o co chodzi.
Dla Kol.SP3020L......ja ma płytkę nazwijmy to "fabryczną", nie prasowankę.
Moja metoda pracy to montaż i uruchamianie etapami. Dlatego NIE MAM wlutowanych PCF8574A, ani tez dekodera CD4028. Wmontowane mam jedynie wszystkie kondensatory filtrów i przekaźniki. Jeśli Ktoś wmontował wszystkie elementy to problem Nr.1 (może, ale nie musi) wystąpić przy uruchamianiu całości.
Natomiast problem Nr.2 obnaży się zdecydowanie, a radio nie będzie nic odbierało na pasmach 30-40m, 17-20m, 12-15m.
I tak jak napisałem w poście wcześniejszym, po załączeniu zasilania uruchomiły mi się wszystkie 21 (tak,tak) przekaźniki, a nie powinien załączyć się żaden z nich.
To problem Nr.1.......i jest to sprawa projektowania płytki BPF. Za długie są ścieżki doprowadzające sygnał z dekodera CD4028 do bramek tranzystora klucza BSS138, działają więc jak anteny zbierające śmieci z powietrza. Użyte FETy mają symbol produkcyjny 1-SSd.
Proszę zobaczyć projekt BPF wersji 4 pasma Janusza, tam BSS138 umieszczone są tuż przy wyjściach sygnału z dekodera i problemu NIE MA.
Po usunięciu wszystkich BSS138, byłem już ostrożniejszy i montowałem uruchamiając kolejne pasma pojedyńczo, używając już innych FETów, o symbolu produkcyjnym J-1u i z tym tranzystorem jedno pasmo pracuje już prawidłowo, ale drugie pasmo już nie, problem więc pozostał. Rozwiązaniem okazał się montaż dławila ferrytowego smd 0805 bezpośrednio przy bramce FETa.
Przy takim uruchamianiu układu "na piechotę" odkryłem Problem Nr2.....dlatego poprosiłem o pomiar napięć na złączach J4 i J5. Okazuje się, że na J4pin3, oraz J5pin1,2 NIE MOŻE występować napięcie 13,8V, bo nie załączy się LPF dla obsługi pasm podwójnych, 30-40m, 17-20m i 12-15m. Owszem, ono tam będzie, ale dopiero wtedy gdy podłączymy do tych złączek wtyki z LPF. Przypominam że uruchamiam BPF jako moduł pojedyńczo, na stole montażowym.
Rozwiązanie problemu jest bardzo proste........należy wszystkie diody BAT85 obrócić odwrotnie. Teraz BPF i LPF będą pracowały zgodnie z założeniami.
Jest jeszcze jedna niezgodność na schemacie, ale nie wpływa ona na działanie układu, odwrotnie zaznaczono przy magistrali sygnały sterujące z diod BAT85 dla pasm 15-12 i 40-30m.
I to tyle na temat BPF dla wersji 1o-cio pasmowej.
Uwaga montażowa.......użyty laminat dla wersji "fabrycznej" płytki ma bardzo cieniutką warstwę miedzi, i po zeskrobaniu farby i lutowaniu dławików FB łatwo odpalić go lutownicą od podłoża. Zalecam ostrożność przy tej czynności. Ja musiałem naprawiać odpaloną ścieżkę.
Rysio!
15-07-2018 12:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RH Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 75
Dołączył: 03-05-2010
Post: #1172
RE: HUSAREK DSP
(13-07-2018 16:46)SP8GPQ napisał(a):  
(26-06-2018 0:17)SQ2RH napisał(a):  Dobry wieczór Koledzy,

Kosztorys na sitodruk grafiki na front panel i back panel dla HDSP, to 90 zł koszt przygotowania samej matrycy + koszt samego nadruku kolor biały na obu płytach 10 zł, metoda opłacalna przy dużej ilości. Ja w końcu zdecydowałem się na wykonanie nadruku na płytach HDSP metodą grawerską laserem CO2, koszt 25 zł za obie płyty czas oczekiwania z dnia na dzień.
W załączeniu zdjęcie (wykonane komórką, słaba jakość) oraz spakowany projekt front panelu i back panelu HSDP w Corelu X13, można z tym iść do jakiegoś zakładu usługowego świadczącego usługi grawerskie metodą laserową CO2 i tam złożyć zamówienie. Sprawdziłem i polecam.

73
Roman

Zamierzam zrobić podobnie . U mnie lokalnie koszt 30zł komplet . Czy te litery nie mają poszarpanych krawędzi ?

Witaj,
Nie ma żadnych poszarpanych krawędzi, pod warunkiem ze to zrobią laserem CO2.
73/ Roman
15-07-2018 13:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 348
Dołączył: 26-01-2013
Post: #1173
RE: HUSAREK DSP
(15-07-2018 13:06)SQ2RH napisał(a):  
(13-07-2018 16:46)SP8GPQ napisał(a):  
(26-06-2018 0:17)SQ2RH napisał(a):  Dobry wieczór Koledzy,

Kosztorys na sitodruk grafiki na front panel i back panel dla HDSP, to 90 zł koszt przygotowania samej matrycy + koszt samego nadruku kolor biały na obu płytach 10 zł, metoda opłacalna przy dużej ilości. Ja w końcu zdecydowałem się na wykonanie nadruku na płytach HDSP metodą grawerską laserem CO2, koszt 25 zł za obie płyty czas oczekiwania z dnia na dzień.
W załączeniu zdjęcie (wykonane komórką, słaba jakość) oraz spakowany projekt front panelu i back panelu HSDP w Corelu X13, można z tym iść do jakiegoś zakładu usługowego świadczącego usługi grawerskie metodą laserową CO2 i tam złożyć zamówienie. Sprawdziłem i polecam.

73
Roman

Zamierzam zrobić podobnie . U mnie lokalnie koszt 30zł komplet . Czy te litery nie mają poszarpanych krawędzi ?

Witaj,
Nie ma żadnych poszarpanych krawędzi, pod warunkiem ze to zrobią laserem CO2.
73/ Roman
Dzięki za odpowiedź . Tak zrobię.
15-07-2018 14:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1174
RE: HUSAREK DSP
Informacja dla spóźnialskich czekających na obudowy. Byłem dziś w firmie. Wszystko wypalone i czeka na malowanie, ale do wygładzenia po paleniu laserem pozostały krawędzie cięcia płyt przednich i tylnych. Jest w dalszym ciągu kłopot z jakimś dziwnym działaniem lasera. Okazuje się, że serwis miał przyjechać na miejsce, ale finalnie naprawiali laser zdalnie i chyba te zabiegi nie do końca przyniosły pożądany efekt. Te zadry trzeba oszlifować, bo wspomniane płyty idą do malowania. Ludzie porozłazili się na urlopy, a szef działu usług płacze, że nie ma komu tego zrobić. Jak zaproponowałem, że ja mogę wziąć to do domu i zrobić to powiedział, że to śmieszne, że ja zlecam robotę i sam przy tym będę dłubał. Ostatecznie dziś lub jutro ma kogoś znaleźć z chłopaków, aby się z tym rozprawili. Podobne zadziory są na krawędziach wewnętrznych płyt (grodzi) nośnych, ale myślę, że aby przyspieszyć odebranie obudów nie wymagałem od nich szlifowania tych elementów. Tego nie widać, nie jest malowane, a poza tym każdy weźmie w rękę pilnik i obleci to w 10 minut. Po raz kolejny starałem się wymóc odebranie obudów w tym tygodniu i wstępnie uzyskałem takie zapewnienie, ale co z tego wyniknie zobaczymy.

Edit - 21.07.2018 - Jednak dotrzymali słowa i dziś odebrałem obudowy. W poniedziałek pakowanie i wysyłka.
Edit - 23.07.2018 - Nie wyślę dziś wszystkich paczek, za co przepraszam kolegów, ale 2 pokrywy i 1 płyta dolna poszły na powrót do firmy do poprawki. Spaprali malowanie i jakieś bąble powychodziły. Pan mówi, że to nadmiar farby, a problem polega na tym, że te usterki są na zewnętrznej stronie blach.

Jeśli są jeszcze jacyś chętni ,,spóźnialscy" to ja zapisuję na listę, na której musi się uzbierać 8 osób. Z arkusza blachy aluminiowej 1x2 m wychodzi 8 kompletów obudowy i taka jest ilość minimalna do zamówienia w firmie. W tej chwili na liście na następną produkcję już 6 osób, więc można się dopisywać. Nie mam jeszcze pewności co z belkami aluminiowymi, bo na razie mają tyle produkcji własnej, że jest obawa , że nie dopuszczą nas z nimi do centrum obróbki. To powoduje konieczność wiercenia i gwintowania ręcznego i bardzo absorbuje ludzi do tych zajęć, a nam wydłuża czas oczekiwania na kompletne obudowy. Od tego, czy będą belki, czy nie będzie również zależała cena końcowa - o czym powiadomię. Możliwe również (bo taki wariant też rozważamy), że będą pocięte, ale nie powiercone i nie pogwintowane.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2018 1:09 przez SP4LVC.)
23-07-2018 20:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1175
RE: HUSAREK DSP
Czy możecie panowie wrzucić tu kilka plików audio z odsłuchu odbiornika Husarka w SSB oraz CW na filtrze 200Hz. Chciałbym porównać to ze swoim odsłuchem.
24-07-2018 14:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1176
RE: HUSAREK DSP
Heniu SSB na 200Hz, czy tylko CW?

Bogdan
24-07-2018 18:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HA3HZ Offline
Gyula
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 14-04-2018
Post: #1177
RE: HUSAREK DSP
(24-07-2018 14:29)SP2JQR napisał(a):  Czy możecie panowie wrzucić tu kilka plików audio z odsłuchu odbiornika Husarka w SSB oraz CW na filtrze 200Hz. Chciałbym porównać to ze swoim odsłuchem.
cześć Henryk
znajdziesz to na Youtube. np.
https://www.youtube.com/watch?v=lS3R59L_R2w
https://www.youtube.com/watch?v=MNDwgvrF...e=youtu.be
25-07-2018 9:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1178
RE: HUSAREK DSP
Te pliki już odsłuchiwałem, ale chodzi mi bardziej o nagrania audio z wersji z nowym softem zawierającym analizator widma.

filtr 200Hz - interesuje mnie tylko CW (SSB na 200Hz nie widzę sensu)
SSB z filtrem 2,5kHz; 2,8kHz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-07-2018 17:22 przez SP2JQR.)
25-07-2018 17:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #1179
RE: HUSAREK DSP
Jeśli pominąć filtr 2.8kHz to czy jakość pozostałych filtrów do 2.5kHz jest ta sama na ssb dla softu A z forum i nowego dostępnego u Autorów projektu Husarek DSP?

Wojc!o
27-07-2018 17:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3AUP Offline
Darek
**

Liczba postów: 57
Dołączył: 31-08-2010
Post: #1180
RE: HUSAREK DSP
Witam.
Krótkie pytanie. Czy będą dostępne płytki do filtrów pasmowych (BPF) o których pisał Janusz w poście nr 1121? Oczywiście jeżeli autor Maciek sp5cgi wyrazi zgodę na powielanie.
Darek
31-07-2018 11:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości