Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,362
Dołączył: 29-01-2010
Post: #1131
RE: HUSAREK DSP
Powodem dla, którego podana jest minimalna częstotliwość pracy dla układów kluczy GaAs są szumy migotania. Dla krzemu są one najsilniejsze do częstotliwości do kilkudziesięciu Hz dla GaAs do paru MHz.
04-06-2018 3:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 774
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1132
RE: HUSAREK DSP
O, a tego nie wiedziałem. Dzięki.

73 Sławek
04-06-2018 11:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1133
RE: HUSAREK DSP
Ja też dziękuję Rafale. Spróbuję, czy uda mi się to wychwycić.
Pozdrawiam, Janusz.
04-06-2018 11:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 348
Dołączył: 26-01-2013
Post: #1134
RE: HUSAREK DSP
Bogdan, może nie trzeba gwintować wystarczy wywiercić otwory w belkach pod odpowiedni gwintownik 2,4 pod fi3 lub 3,2mm pod fi4.
Gwintowałem w swojej obudowie gwintownikiem 3mm przy pomocy wkrętarki . Oczywiście spirytus był konieczny . Mam nadzieję , że przy maszynowym wierceniu nie zapomnieli o tym .
(07-06-2018 21:47)SP8GPQ napisał(a):  Bogdan, może nie trzeba gwintować wystarczy wywiercić otwory w belkach pod odpowiedni gwintownik 2,4 pod fi3 lub 3,2mm pod fi4.
Gwintowałem w swojej obudowie gwintownikiem 3mm przy pomocy wkrętarki . Oczywiście spirytus był konieczny . Mam nadzieję , że przy maszynowym wierceniu nie zapomnieli o tym .
Każdy może to sam zrobić . Nie wyobrażam sobie , że będziesz to robił sam w tylu egzemplarzach .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2018 21:48 przez SP8GPQ.)
07-06-2018 21:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1135
RE: HUSAREK DSP
Tadziu nie znam się na tym. Ja muzyk i elektronik, a nie mechanik. Ta firma istnieje w naszym mieście ,,od zarania dziejów" i nie chce mi się wierzyć, że nie wiedzą co robią. Coś mi pan z firmy tłumaczył o jakiś luzach maszyny, czy jakoś tak. W każdym razie Ty, jak i reszta kolegów zapłaciłeś za gotowy wyrób i taki dostaniesz. Ja nie będę tego gwintował - zrobi to firma. Ja i tak nie dam rady wysłać wszystkich paczek jednego dnia. Niech to robią parę dni, a ja będę wpadał po zrobione komplety belek i sukcesywnie wysyłał paczki.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2018 23:06 przez SP4LVC.)
07-06-2018 23:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RCL Offline


Liczba postów: 1
Dołączył: 29-06-2011
Post: #1136
RE: HUSAREK DSP
(16-04-2018 18:56)SP9HVW napisał(a):  Zrobiłem w moim DSP Husarku 2 - porty USB wykorzystując układ FTDI 2232. z izolacją na ADUM 1200. Programy takie jak np. Logger 32 - do emisji cyfrowych wymaga 1 port CAT- a 2 do sterowania PTT, CW . Mam to w formie nakładki na płytkę adaptera. Do odizolowania Discovery dałem trafo 1: 1, a w mcz. zastosowałem układ LM4950 ( schemat zgodny z aplikacją firmy TI) - 2 tory 1- głośnikowy a 2 słuchawki. Będzie możliwość zrobienia płytek PCB - jeżeli koledzy będą zainteresowani. Płytki będą dostępne u Przemka SP9KN.

Witajcie
Na płytce m.cz. jest błąd. Uzwojenie pierwotne (to od strony Discovery) jest połączone z masą. Należy je odciąć od masy. Porównajcie płytkę ze schematem.
Po tym zabiegu wszystko działa poprawnie.
Piotr SP9RCL
09-06-2018 11:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1137
RE: HUSAREK DSP
Dzięki Piotr za info...
09-06-2018 12:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1138
RE: HUSAREK DSP
A to nasze upragnione.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2018 14:08 przez SP4LVC.)
11-06-2018 14:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 26-05-2013
Post: #1139
RE: HUSAREK DSP
Fiu fiu

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
11-06-2018 19:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2NIH Offline
Bartek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 02-01-2018
Post: #1140
Smile RE: HUSAREK DSP
To super Bogdan, bo 3/4 trx-a działa ale na biurku, gdzie się dość mocno kurzy. Niech zadziała lepiej mając ekrany i krótsze linie sygnałowe Rolleyes
11-06-2018 21:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości