Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1001
RE: HUSAREK DSP
No tak, GND z 3v3 zamieniłem ale opisów już nie.... Poprawione.
04-01-2018 14:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3AUP Offline
Darek
**

Liczba postów: 57
Dołączył: 31-08-2010
Post: #1002
RE: HUSAREK DSP
Witam.
Jak już są poprawiane płytki HUSARKA DSP to można poprawić płytkę antenową - zamiast złącz CRIMP 2 pin dla sygnałów w.cz. zastosować złącza SMA. Dla mocy 20W wystarczą a jak ktoś będzie lutował koncentryk bezpośrednio to i tak zalutuje. CRIMP dla w.cz. trochę niefachowo.
Darek
04-01-2018 17:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8UFT Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 18-04-2017
Post: #1003
RE: HUSAREK DSP
..... i jeszcze jak by dołożyć do tej płytki przekaźnik żeby było dwa gniazda antenowe...

Vy 73 Tomek
http://sp8uft.bloog.pl/?smoybbtticaid=61946e
04-01-2018 18:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #1004
RE: HUSAREK DSP
Przemek
Ja rowniez pisze sie na plytke PA i plytke sterownania zewnetrznego PA. Po jednej sztuce.

Dzieki
Arek
K2KP
04-01-2018 18:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1005
RE: HUSAREK DSP
Nie mogę ingerować w płytkę autora. Mam tylko zgodę na wykonanie płytek.
Jeśli będzie udostępniona płytka z dodatkowymi elementami oczywiście taką zamówię.
PANOWIE!! Zamówienia na priv, proszę żadnej komercji co zamulamy wątek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2018 23:51 przez SP9KN.)
04-01-2018 23:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1006
RE: HUSAREK DSP
(04-01-2018 18:25)SP8UFT napisał(a):  ..... i jeszcze jak by dołożyć do tej płytki przekaźnik żeby było dwa gniazda antenowe...

Tomku za chwilę się okaże, że nie skończymy tego radia, bo po wprowadzeniu 2 przekaźników będzie potrzebna kolejna modyfikacja softu - w obecnym nie ma możliwości sterowania dwoma przekaźnikami. Ja specjalnie wyrzuciłem przekaźnik, aby dostosować płytkę do aktualnego oprogramowania.
(04-01-2018 17:39)SQ3AUP napisał(a):  Witam.
Jak już są poprawiane płytki HUSARKA DSP to można poprawić płytkę antenową - zamiast złącz CRIMP 2 pin dla sygnałów w.cz. zastosować złącza SMA. Dla mocy 20W wystarczą a jak ktoś będzie lutował koncentryk bezpośrednio to i tak zalutuje. CRIMP dla w.cz. trochę niefachowo.
Darek

Darku to moje 3 radio, w którym zamiast gniazd i wtyków SMA stosuję CRIMP lub Goldpin (kiedyś pokazałem to na fotce w wątku Husarka analogowego). Wiem, że to może nie do końca profesjonalne, ale przy tych częstotliwościach i mocach naprawdę nic się nie dzieje złego, a mnie chodziło o to, że istotnie maleje koszt wykonania radia. W Husarku DSP może nie ma tak wielkiego problemu, ale budując Husarka analogowego stwierdziłem, że na złącza SMA + zaciskarka wydam ok. 200 zł. Trzeba przyznać, że jest to kawałek grosza - dlatego podjąłem decyzję o innym rozwiązaniu. Na płytkach fabrycznych było już miejsce na gniazda SMA, ale w tych miejscach zastosowałem dla sygnałów w.cz (oprócz sygnału z generatora SI-570) złącza goldpinowe. Projekt płytki antenowej jest dostępny - jeśli ktoś uzna, że musi mieć w tym miejscu SMA to nic nie stoi na przeszkodzie, aby to uwzględnić.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2018 12:27 przez SP4LVC.)
05-01-2018 11:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8UFT Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 18-04-2017
Post: #1007
RE: HUSAREK DSP
Bogdan.... chodzi mi o to żeby ta płytka była podobna do tej z analogowego Husarka. Przecież nie trzeba tego sterować z softu wystarczy wstawić "guzik" na płycie czołowej i po sprawie. Przynajmniej tak to widzę.

Vy 73 Tomek
http://sp8uft.bloog.pl/?smoybbtticaid=61946e
05-01-2018 13:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1008
RE: HUSAREK DSP
Tomek jest wyjście z sytuacji. Robisz płytkę z analogowej wersji Husarka i już. Moim zdaniem nie ma sensu ,,ukwiecać" przełącznikami płyty czołowej radia.

Bogdan
05-01-2018 16:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RPK Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 13-11-2016
Post: #1009
RE: HUSAREK DSP
Mam pytanie odnośnie PA ze sterowaniem mocą za pomocą diod PIN. Który to projekt, bo już się pogubiłem?
06-01-2018 13:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1010
RE: HUSAREK DSP
W poprzednim analogowym Husarku na płytce PA była regulacja mocy wyjściowej za pomocą diod PIN. Proponuję wykorzystać tą płytkę ale z pominięciem w/w regulacji.
Pozdrawiam,, Janusz.
06-01-2018 14:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 51 gości