Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #781
RE: HUSAREK DSP
Nie będę dalej rozwarstwiał tematu, aż sam nie zbuduję Husarka DSP. Proponuję kolegom również mieć więcej wyrozumienia dla kolegów konstruktorów, którzy są bardzo dobrymi fachowcami, z którego to powodu są prawie bezgranicznie umoczeni w pracę zawodową. W związku z tym nie są w stanie każdemu odpowiadać na poszczególne pytania, szczególnie jeśli pytania nie są merytoryczne i nic nie wnoszą do wiedzy konstruktorów na temat konstrukcji. Dopiero jakieś pomiarowe dane, zauważone konkretne błędy mogą tą wiedzę powiększyć, i tu spodziewam się, że konstruktorzy zaczną się wypowiadać.
Czy wiedza zapodana na forum jest wystarczająca do zbudowania Husarka DSP dowiem się niebawem praktycznie, bo go dopiero zaczynam budować, mam odpalony soft na module DSP i komplet nieobsadzonych płytek.
Zacząłem od końcówki mocy, do wakacji może uda się uruchomić Husarka DSP w wersji biurkowej.
Do usłyszenia na Husarku DSP
27-05-2017 11:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #782
RE: HUSAREK DSP
(27-05-2017 10:33)SP3OSJ napisał(a):  Mam wrażenie że ostatni temat jest przez niektóre osoby niezrozumiały, nie chodzi o wiarygodne wyskalowanie s-metra w tym radiu (są konstrukcje w których skaluje się to w menu), a o to, by przeliczał i uwzględniał to co jest załączane w danym momencie przy antenie. Bo jak wiarygodnie podać raport jeżeli przy załączonym przedwzmacniaczu +10dB odbieramy stację z siłą na S-7? Nikt przecież nie powie: odbieram kolegę na es siedem plus 10decybeli proszę sobie to przeliczyć.

Tak przy okazji konstrukcji tego TRX-a, czy Waszym zdaniem tylko jedno pokrętło to dobry pomysł? Jestem ciekawy czy "operatorsko" sprawdza się to i czy jest wygodne?


Raport podaję bez włączonego ATT i wzmacniacza dodatkowego.Można to wyłączyć na chwilę,nie ma problemu.Taki sposób to moje przyzwyczjenie od lat.Mam też wrażenie,że radia fabryczne miały tak od zawsze.Włączenie ATT zmniejszało wskazania S-metra.Dopiero konstrukcje przywołane przez Kolegów podobno zmieniają to.
Nie widziałem,nie używałem więc nie oceniam.Czy to dobrze,czy źle każdy sam wybierze.
Mnie podoba się stary sposób,gdy po włączeniu ATT sygnał na S-metrze spada a po włączeniu AMP rośnie.
Przypuszczam,że radia nie mierzą sygnału odbieranego bezpośrednio na wejściu anteny.Zgoda,że sygnał na tym wejściu jest stały(pomijając qsb czy cuś innego)ale już za załączonym tłumikiem napięcie wcz maleje.Maleje za ATT a nie na gnieżdzie antenowym dla jasności.Tak przynajmniej myślę.
S-metr mierzy chyba napięcie z układu arw a nie napięcie bezpośrednio na wejściu odbiornika.Przyajmniej tak wynika ze schematów różnych konstrukcji.Załączając ATT czy AMP powodujemy zmiany napięcia wcz docierającego do mieszacza i elektroniki arw więc przysłowiowa wskazówka S-metra powinna chyba zmienić swoje położenie w tym przypadku.Jakoś dziwnie to widzę jakby stała w tej samej pozycji po włączeniu tłumienia 20dB.To akurat w Husarku DSP działa tak jak lubię.W Husarku jest jeszcze AMP2,który działa nie przed mieszaczem a za ale jego załączenia na S-metr wpływają chyba w podobny sposób.
Teraz można zadać pytanie czy S-metr przelicza czy nie?To zależy jak na to spojrzeć.Mamy 50uV na wejściu,ATT wyłączone i S-metr pokazuje S9.Załączamy ATT,za tłumikiem zmniejszył się poziom wcz docierający do elektroniki i arw powoduje,że S-metr spada.Czy układ przeliczył czy nie przeliczył pozostawiam już Kolegom pod ocenę.

Co do komfortowej pracy to mogę o tym pisać szczerze,gdyż po pierwsze nie siedzę u nikogo w kieszeni czy też nie stoi nikt z lufą karabinu przy mej głowie.
Testuję urządzenie,które sam skleiłem(choć jeszcze nie do końca)jako amator radia w/g podanych schemtów Autora na #9 i wskazówek Kolegów na forum.
Opisuję moje wrażenia montażowe,uruchomieniowe,odsłuchowe.Dotyczą mojego egzemplarza Husarka DSP na płytkach z aukcji ale bez napisów SP5CGI-SP5BMP.
Moje płytki mają napisy DW-ELEKTRONICS i jest to inna wersja płytek,są zmiany w ścieżkach.Czy ma to znaczenie,nie wiem.

To radio jest bardzo fajne.Jeszcze raz:HUSAREK DSP TO BARDZO FAJNE RADIO-to dla tych Kolegów co zaraz inaczej zinterpretują to co napiszę dalej Tongue
Brakuje mi regulacji VOL potencjometrem.Dlaczego?Dlatego,że potencjometrem robi to się dużo wygodniej.Brakuje układu RIT jaki znam z fabrycznych konstrukcji.
Nie musi być na potencjometrze czy drugim enkoderze.Gałka wspólnego enkodera oraz dodatkowe okno RIT na wyświetlaczu byłoby ok.Taki RIT powinien po wyłączeniu pamiętać ustawioną odchyłkę od częstotliwości głównej aż do zmiany jej przez użytkownika.Dopiero wyłączenie radia robi reset.To,że powinien działać tylko przy odbiorze chyba nie muszę dodawać.
Układ RIT na osobnym ON/OFF przydaje się przy wywołaniach CQ oraz słuchaniu grupy stacji pracujących niby na tej samej częstotliwości.Niby,użyłem celowo aby słowo RIT miało właściwe w hierarchi operatorskiej znaczenie.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2017 14:07 przez SPO3O2OL.)
27-05-2017 13:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #783
RE: HUSAREK DSP
Witam,

Mam dwa szybkie pytania:
1. co w zamian za NE46134 w module radio,
2. jakie diody PIN w PA,
jakoś nie mogę znaleźć... Sorry, jeśli już o to pytałem...

73 Staszek SP2GNB
27-05-2017 20:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #784
RE: HUSAREK DSP
BFQ19S. https://ce-partner.pl/tranzystor-szeroko...2835,55353
Jeśli chodzi o diody PIN to rozmiar taki, aby pasowały gabarytem do wyprowadzeń na płytce. W poprzedniej wersji Husarka upchałem nawet S1M (chociaż to nie są diody PIN) i też tłumik działa, ale były one gabarytowo sporo większe niż miejsce na nie na PCB.

Bogdan
27-05-2017 20:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #785
RE: HUSAREK DSP
Dzięki, takie tranzystory to mam, rozejrzę się za diodami PIN..

73 Staszek SP2GNB
27-05-2017 21:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #786
RE: HUSAREK DSP
Przerobiłem połączenie VFO z płytą radiową.Mam teraz tak jak ma pokazane Jarek SQ3SKN na fotkach.
Wskazania S-metra spadły i bez 50R jest S3 a jak zapnę 50R jest nawet mniej jak S1.
W zakresie 3.5-3.8MHz sygnał waha sie od 3/4 działki S1 do 1.5S/50R.

İmage İmage

Wojc!o
28-05-2017 0:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3GTG Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 21-08-2009
Post: #787
RE: HUSAREK DSP
Witam
SP2GNB napisał(a):
BTW: Jakie diody PIN sugerujesz zastosować?
Każda dioda PIN powinna spełnić tutaj swoje zadanie. Ja zastosowałem BAR65-03W bo takie miałem,
maciupkie, ale spokojnie do zamontowania, na PCB są odpowiednie pady.
Pozdrawiam
Maciek

Pozdrawiam Andrzej
28-05-2017 11:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #788
RE: HUSAREK DSP
Udało mi się nabyć na All... 1SV271 SMD SOD-323, zobaczymy jak zadziałają...

Edit: W module radiowym znajdują się cztery rezystory R33-R36 o wartości 0 ohm.
Na moje oko nie służą jako mostki, tylko są zamontowane w jakimś celu. Jakim?

Edit: Czy ktoś działa w zakresie wyprodukowania krótkiej serii obudów? na priv?

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2017 17:57 przez SP2GNB.)
28-05-2017 11:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #789
RE: HUSAREK DSP
Będąc na ŁOSIu dokonałem wymiany softu na najnowszy. Przed chwilą zainstalowałem ponownie DISCOvery w HUSARKU DSP i przerzyłem SZOK!
Pan Tomasz czyta nasze posty i przychylił się do mojej prośby zawartej w poście wcześniejszym, a dotyczącym pasma 60m. Zaimplementował więc i to pasmo. Mamy więc w najnowszej wersji programowej czynne pasmo 60M.
SERDECZNE DZIĘKI TOMKU! JESTEŚ WIELKI!
Dzięki również za osobiste poznanie się!
Rysio!
28-05-2017 23:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #790
RE: HUSAREK DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:58 przez SP3OSJ.)
29-05-2017 3:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości