Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #761
RE: HUSAREK DSP
(25-05-2017 22:26)SQ8MVY napisał(a):  Przy doprowadzonej mocy z generatora o poziomie -109dBm na wejście antenowe TRX-a, S-metr ma wskazywać S3, bez względu na włączony/wyłączony tłumik/przedwzmacniacz. Przecież moc doprowadzona do wejścia antenowego nie zmienia się - bez względu jakie ulepszacze w TRX są włączone/wyłączone.


Przyjmuję więc,że się myliłem w oczach twoich Pawle choć nie zgadzam się jednak z teorią Twą.Co mi tam,postawię się Koledze bez Husarka DSP Smile

Wojc!o
26-05-2017 0:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #762
RE: HUSAREK DSP
Mam pytanie do kolegów. W jakim znanym Wam fabrycznym transceiverze po załączeniu np. tłumika następuje przeliczenie wskazań smetru ? Dla przykładu: podajemy na wejście sygnał 50uV, smetr wskazuje nam S9, następnie załączamy tłumik wejściowy a wskazania smetru pozostają bez zmian. Znacie taki transceiver ?
26-05-2017 7:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8UFT Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 18-04-2017
Post: #763
RE: HUSAREK DSP
Na pewno w moim tak nie jest, a mam porządny, bo trzydziestoletni.......zresztą co za różnica co pokazuje s-metr grunt, że słychać. I jeszcze jedno ile osób przy podawaniu raportu faktycznie spogląda na wskaźnik.......osobiście przejawiam zainteresowanie s-metrem tylko wtedy jak zbuduję jakąś nową antenę i kręcąc nią "zdejmuję" sobie charakterystykę. P.S. Płytki już w domu teraz gromadzenie gratów i bliżej zimy do dzieła.

Vy 73 Tomek
http://sp8uft.bloog.pl/?smoybbtticaid=61946e
26-05-2017 7:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CTK Offline
Grzegorz
***

Liczba postów: 139
Dołączył: 13-07-2009
Post: #764
RE: HUSAREK DSP
(26-05-2017 7:25)SP5BMP napisał(a):  Mam pytanie do kolegów. W jakim znanym Wam fabrycznym transceiverze po załączeniu np. tłumika następuje przeliczenie wskazań smetru ? Dla przykładu: podajemy na wejście sygnał 50uV, smetr wskazuje nam S9, następnie załączamy tłumik wejściowy a wskazania smetru pozostają bez zmian. Znacie taki transceiver ?

Flex tak ma , załączając preamp czy tłumiki wskazania pozostają bez zmian i ta idea mi odpowiada . Jest analogiczna do analizatorów widma .
26-05-2017 9:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #765
RE: HUSAREK DSP
Uzupełniam pytanie. Proszę o przykład transceivera fabrycznego pracującej samodzielnie bez komputera zewnętrznego.
26-05-2017 9:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 282
Dołączył: 24-03-2009
Post: #766
RE: HUSAREK DSP
(26-05-2017 7:25)SP5BMP napisał(a):  Mam pytanie do kolegów. W jakim znanym Wam fabrycznym transceiverze po załączeniu np. tłumika następuje przeliczenie wskazań smetru ? Dla przykładu: podajemy na wejście sygnał 50uV, smetr wskazuje nam S9, następnie załączamy tłumik wejściowy a wskazania smetru pozostają bez zmian. Znacie taki transceiver ?


Cześć,
tak jest w Tulip DDC, VisAir SDR niezależnie czy włączysz tłumik czy wzmacniacz wskazanie S-metra nie zmienia się....
Fabrycznych nie znam więc nie wiem jak jest z nimi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-05-2017 13:57 przez SP5TAA.)
26-05-2017 13:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8IMG Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 22-08-2010
Post: #767
RE: HUSAREK DSP
Witam
To powiedzcie mi jak podajecie raporty opierając się o wskazania s-merta odbieram 59 z tłumikiem 20db i 59 z załączonym wzmacniaczem wcz 10db przecież to nonsens.
Miałem wiele trx fabrycznych i we wszystkich s-metry były wyskalowane bez załączonych tłumikow i wzmacniaczy, jeżeli odbierałem stację na 59 i załączylem wzmacniacz + 10db to s-metr pokazywał 59+ 10 db i to wszystko ma sens tak jak pisze Janusz sp5bmp
Pozdrawiam Andrzej
26-05-2017 14:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 30-06-2009
Post: #768
RE: HUSAREK DSP
Nie wiem, czy K3 jest fabryczny, ale również ma tak jak Husarek DSP.
Przykłady Witka można rozszerzyć: tam gdzie powstały podawane przez niego przykładowe radia, diody mają pasek na anodzie...
Vy 73 Piotr
26-05-2017 14:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #769
RE: HUSAREK DSP
Skala S jak napisał Janusz dotyczy wyłącznie sygnału na wejściu. W urządzeniach fabrycznych prawie 100% tychże ma wykalibrowane S-metry bez załączonych wzmacniaczy i tłumików. To oznacza tylko tyle, że tylko w pozycji podstawowej wskazania S-metra są prawidłowe. Po załączeniu tłumika są błędne i zaniżone o wartość tłumienia, a po załączeniu wzmacniacza są również błędne i zawyżone o wartość wzmocnienia.
To oznacza jeszcze tyle, że jeśli ktoś podaje raport to powinien w głowie sobie przeliczyć rzeczywistą wartość S z załączonym tłumikiem lub wzmacniaczem.
Husarek tą niedogodność ma wyeliminowaną softwerowo i z automatu dokonuje sam przeliczenia podając zawsze prawidłową wartość wskazania S, bo przecież czy załączymy tłumik czy też wzmacniacz to sygnał dostarczany z anteny do radia ma tą samą wartość, a zmienia się jedynie stosunek sygnału do szumu oraz odporność na intermodulację.
P.S.
A tak nawiasem, to mało który TRX fabryczny ma prawidłowo wyskalowany S-mertr. Poniżej S=5 najczęściej w prawie wszystkich fabrycznych radiach są pokazywane bzdury. Z tego co sobie przypominam to jedynie FT7B po moich drobnych przeróbkach pokazywał dobrze, ale jego czułość wynosiła 0,08uV... Nawet FT1000 i FT990 przegrały tą konkurencję, w Kenwoodach i IC-omach podobnie źle...
Nic więc dziwnego, że często słyszałem na paśmie taki tekst: "S-metr na jedynce, ale słyszę bardzo dobrze, na ucho 59"...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-05-2017 15:01 przez SP2JQR.)
26-05-2017 14:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #770
RE: HUSAREK DSP
Zgadza się Andrzeju. Ja myślę, że przez niektóre osoby zawiść przemawia bo jak to inaczej nazwać? Skoro piszą , że : " W tym projekcie jest MiszMasz z tym Smetrem". Przecież każdy może zrobić lepszy i tu na Forum opublikować.
26-05-2017 14:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości