Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #721
RE: HUSAREK DSP
(14-05-2017 17:19)SQ3SKN napisał(a):  Witam koledzy nadszedł czas abym i ja pochwalił się swoim Husarkiem
TRX przeszedł już test bojowy zrobiłem na nim już kilka fajnych łącznosci
a tak wygląda wewnątrz

Witam kolego SQ3SKN.Słyszałem Cię chyba na 80m.Nie wiem jaki mikrofon stosujesz ale modulacja była bardzo ładna.
Gratuluję wykonania,fajnie wygląda wewnątrz Twój Husarek DSP.
Napisz proszę coś na temat wymiarów radia oraz tego jaki wzmacniacz TX umieściłeś wewnątrz obudowy.

Wojc!o
15-05-2017 21:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #722
RE: HUSAREK DSP
(15-05-2017 15:39)SP4LVC napisał(a):  Ja w ogóle nie wiem, czy jest sens walczyć o 15 kHz częstotliwości.
Warto, nie warto....rzecz gustu. Ale już odpuściłem, za dużo się robi zbędnych kombinacji. Natomiast zmartwiła mnie inna sprawa. Progi przełączania przekaźników. U mnie przy częstotliwości 50.100 MHz "klepie" przekaźnik, pewnie załączający to pasmo. Chyba tak nie powinno się dziać?
Rysio!
15-05-2017 22:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #723
RE: HUSAREK DSP
Oczywiście, że nie powinno się tak dziać. Napisz nam proszę jakie zastosowałeś mosfety do załączania przekaźników ?
16-05-2017 6:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #724
RE: HUSAREK DSP
(16-05-2017 6:20)SP5BMP napisał(a):  Napisz nam proszę jakie zastosowałeś mosfety do załączania przekaźników ?
O problemach z Mosfetami pisałem już tutaj i z tego też powodu wymieniłem wszystkie Mosfety na 2N7002.
Rysio!
16-05-2017 12:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #725
RE: HUSAREK DSP
Pamiętam. Miałeś kłopoty z BSS138 kiedy ich bramki wisiały w powietrzu. Popatrz na charakterystykę 2N7002 zależności prądu drenu w od napięcia bramki. Te tranzystory są słabo sterowane z napięcia 3V. powodzenia Rysiu!.
16-05-2017 12:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SGA Offline
Adam
***

Liczba postów: 110
Dołączył: 10-02-2014
Post: #726
RE: HUSAREK DSP
Mam te 2N7002 i nic złego się nie dzieje.
Załączają poprawnie.
A przypadkiem nie masz na płycie wstawioną
jakąś diodę odwrotnie albo zwartą ?
Wtedy cuda się dzieją

Pozdrawiam
Adam
SP2SGA
16-05-2017 12:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #727
RE: HUSAREK DSP
(16-05-2017 12:21)SP5BMP napisał(a):  Popatrz na charakterystykę 2N7002 zależności prądu drenu w od napięcia bramki.
Przekaźnik jest załączany, ale nie przed pasmem 50MHz, a 100 kHz dalej. Uważam więc że problem tkwi gdzie indziej. Moim zdaniem załączanie powinno się odbyć przynajmniej 500kHz przed początkiem pasma. Tak jak jest to zaimplementowane programowo dla pasm niższych. Tam zapas jest co najmniej 1 MHz. Mam wgraną wersję programu z 18 stycznia 2017r.
Rysio!
16-05-2017 13:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CTK Offline
Grzegorz
***

Liczba postów: 139
Dołączył: 13-07-2009
Post: #728
RE: HUSAREK DSP
Rysiu - program się wykrzaczył a Ty szukasz problemu w hardware Smile
16-05-2017 15:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #729
RE: HUSAREK DSP
(16-05-2017 15:08)SQ4CTK napisał(a):  Rysiu - program się wykrzaczył a Ty szukasz problemu w hardware Smile
Istotnie! W dwóch Husarkach się "wykrzaczył" i ma te same objawy. Ja "głupot" nie wypisuję. Jak piszę że jest problem, to JEST. Przekaźniki inne (jeszcze ich nie zlokalizowałem) też klepią na różnych pasmach podczas kręcenia encoderem, i to w niespodziewanych momentach w pasmach amatorskich.. Moim zdaniem jest to problem zakłóceń "biegających" po liniach sterujących. I ja ten problem zlokalizuję i usunę. A w "zgaduj-zgadulę" proszę się ze mną nie bawić, w ten sposób do niczego technicznie nie dojdziemy. Zamykam ten "problem" do czasu jego zlokalizowania.
Rysio!
16-05-2017 15:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #730
RE: HUSAREK DSP
Grzegorzu, SP4CTK, czy Ty sprawdziłeś to co napisałeś , że program się "wykrzaczył". Że Filtr dla 50 MHz nie załącza się od 50 MHz ? Proszę napisz to nam tu na Forum. Janusz.
16-05-2017 16:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości