Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #561
RE: HUSAREK DSP
Bogdan,nie masz za co przepraszać.Napięcia przy S3 nie sprawiają problemu,tu schemat jest czytelny.
Pomogłeś mi bardzo z tymi 1u/50V.Naprawdę bardzo.Sam nie wpadłem na to wcześniej,że te kondki mogą być na 16V.
Dziekuję jeszcze raz Bogdan,jesteś wielki.
Z przesyłkami racja 100%.Gdybym wiedział kilka tygodni wstecz,że 1u/50V mogą być na 16V to nie musiałbym
teraz wydawać na następną przesyłkę.Moja wina i dobrze mi tak skoro nie potrafię czytać schematów.


Chciałbym w weekend uruchomić moduł VFO i sprawdzić sygnał za Tr na FT37-43.
1.Czy poprawnie zmontowana płytka VFO zadziała bez podłączonej płyty radiowej i DISCO?
2.Jeśli tak to czy przy próbie uruchomienia VFO jak wyżej powinienem obciążyć wyjście SI570 jakimś rezystorem?

Wojc!o
15-03-2017 0:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #562
RE: HUSAREK DSP
Koledzy,
Czy przekaźniki Goodsky ST-SH-112L dadzą radę w BPF i LPF?

Z góry dziękuję za odpowiedź
15-03-2017 0:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #563
RE: HUSAREK DSP
(15-03-2017 0:53)GREG napisał(a):  Koledzy,
Czy przekaźniki Goodsky ST-SH-112L dadzą radę w BPF i LPF?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Spokojnie. Od 2 lat używam takich przekaźników w poprzedniej wersji Husarka, który daje 25 W outputu. Jak do tej pory wszytko gra i buczy.

Wyjście najlepiej dać przez transformator w.cz. i obciążyć rezystorem 50 Ohm. Jeżeli TR to jest to o czym piszę to ten temat masz już z głowy.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2017 13:35 przez SP4LVC.)
15-03-2017 2:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #564
RE: HUSAREK DSP
Dziękuję serdecznie Bogdan.

Wojc!o
15-03-2017 8:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #565
RE: HUSAREK DSP
Wojtku przepraszam. Jednak w nocy trzeba spać, a nie pisać posty. Głupot nawypisywałem bez patrzenia na schematy, dlatego skasowałem moje poprzednie wypociny, aby ludzi w błąd nie wprowadzać. VFO ruszy normalnie pod warunkiem podłączenia modułu Disco z adapterem i enkodera. Przecież sygnały I2C idą z modułu (adaptera), a PCF8574AT na płytce radiowej nie ma tu nic do rzeczy.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2017 18:20 przez SP4LVC.)
15-03-2017 13:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5DPD Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 13-03-2011
Post: #566
RE: HUSAREK DSP
re:Wojtek
(Czy poprawnie zmontowana płytka VFO zadziała bez podłączonej płyty radiowej i DISCO?)

NIE

to tak jak byś chciał pojechać samochodem bez silnika
Z modułu przecież sygnały idą sterujace sygnały SDA i SCL
a to nie jest generatorek na jednym tranzystorku

ps.
Nie obraź się.
Ale czy to jest pierwsze urządzenie o podobnym stopniu komplikacji jakie montujesz?
bo niektóre Twoje pytania swiadczą o braku dośc podstawowej wiedzy
15-03-2017 15:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8IMG Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 22-08-2010
Post: #567
RE: HUSAREK DSP
Wojtek
Na Twoje pytanie odnośnie VFO odpowiem tak. Działanie płytki VFO możesz sprawdzić podłącz napięcie 5V, na wyjściu transformatorka 1/4 postaw częstotliwościomierz jeżeli płytka jest zmontowana prawidłowo i jest dobry SI570 powinna być na wyjściu generowana przez SI 570 stabilna częstotliwość. Takie sprawdzenie powie Ci o poprawności działaniu płytki VFO , natomiast aby zobaczyć jak działa VFO to jak koledzy pisali potrzebny jest Discavery , adapter i enkoder . Połaczenie tych elementów w całość
dopiero pokaże CI poprawną pracę VFO
VY73 Andrzej
15-03-2017 17:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #568
RE: HUSAREK DSP
(15-03-2017 15:23)SP5DPD napisał(a):  re:Wojtek
(Czy poprawnie zmontowana płytka VFO zadziała bez podłączonej płyty radiowej i DISCO?)

NIE

to tak jak byś chciał pojechać samochodem bez silnika
Z modułu przecież sygnały idą sterujace sygnały SDA i SCL
a to nie jest generatorek na jednym tranzystorku

ps.
Nie obraź się.
Ale czy to jest pierwsze urządzenie o podobnym stopniu komplikacji jakie montujesz?
bo niektóre Twoje pytania swiadczą o braku dośc podstawowej wiedzy

Nie obrażam się za pisanie na forum.

Tak,jest to moje pierwsze urządzenie radiowe z DSP.
Pierwsza konstrukcja homodynowa na układach cyfrowych.
Pierwsza konstrukcja na kluczach przełączających.
Pierwsza konstrukcja z SDA SCL.
Pierwsza konstrukcja z modułem Discovery.
Pierwsza konstrukcja z przetwornicą napięcia DC/DC.
Pierwsza konstrukcja z generatorem na si570.
Każdą wiedzę można zgłębić np. poprzez koleżeńskie rady.

Dziękuję kolego SP5DPD za udzieloną odpowiedź.



Bogdan SP4LVC,nie ma sprawy.Rano tylko przeczytałem na szybko i praca.
O rezystor pytałem tylko z obawy czy aby drogi układ si570 nie uszkodzi się bez obciążenia.
Pomyślałem,że zastosuję zamiast modułu radiowego jakiś opornik.
Uruchamiam poszczególne płytki osobno i wolę się upewnić jak czegoś nie wiem 100%.
Dziękuję serdecznie za pomoc.


Andrzej SP8IMG.Chcę na razie sprawdzić tylko płytkę VFO bez sterowania.Zrobię jak napisałeś.Zasilę VFO w/g schematu,zastosuję rezystor 50R po wyjściu z transformatorka za si570 oraz podłączę jakieś urządzenie mierzące wcz.Dam znać co wyszło.
Dziękuję Andrzej serdecznie za podpowiedź.

Wojc!o
15-03-2017 19:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5DPD Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 13-03-2011
Post: #569
RE: HUSAREK DSP
Wojtku

Nie podłączaj tego generatora bez sterowania,bo nie uzyskasz żadnej informacji czy "to" działa czy nie.
a z poboru pradu nic nie wywnioskujesz chyba że jest jakieś zwarcie.
Stracisz tylko czas
tym bardziej że chcesz podłączyć jakies urzadzenie mierzące w.cz a nie oscyloskop
Wprawdzie niektóre wersje mają wstępnie zaprogramowaną tzw. częstotliwośc startową (które ,znajdziesz na stonie SL)
ale to są wersje robione pod konkretnego klienta masowego

ps
napisałeś czego nie robiłeś
A co robiłeś?

Też
Wojtek
15-03-2017 21:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #570
RE: HUSAREK DSP
Oscyloskop to przecież też urządzenie mierzące Smile
Robiłem różne dość proste rzeczy,ale to nie dotyczy tematu Husarek DSP.
Dziękuję za info o braku generacji częstotliwości startowej w niektórych
egzemplarzach układów si570.To bardzo ciekawa i ważna informacja.Nikt o tym nie pisał do tej pory.
Z chęcią sprawdzę jak będzie u mnie.Nie uważam,że to będzie stracony czas.
To raczej będzie kolejne doświadczenie przy budowie Husarka DSP.
Dziękuję serdecznie Wojtek.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2017 0:31 przez SPO3O2OL.)
16-03-2017 0:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości