Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #551
RE: HUSAREK DSP
(12-03-2017 9:14)SP7GPQ napisał(a):  Uruchomiłem panel STM32 . Czy brak reakcji na dotyk to normalne działanie ? Zmienia się tylko kolor przycisku volume . Aktualnie nie mam podłączonego enkodera ani żadnych zewnętrznych elementów .



Tak,to normalne i prawidłowe działanie modułu STM32 z softem jaki masz wgrany.
Chodzi o zabezpieczenie procesora przed ładunkami elektrostatycznymi.
Autor pisał o tym na stronie 33

Mam ogromną prośbę.Jeśli nie sprawi to problemu
proszę serdecznie o naniesienie na schemat modułu radiowego
napięć pracy kondensatorów elektrolitycznych.

Wojc!o
12-03-2017 13:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 348
Dołączył: 26-01-2013
Post: #552
RE: HUSAREK DSP
Adapter już się robi , nie będę robił mostków bo nie ma pospiechu . Dzięki za info.

Jednak zrobiłem mostek 2 x 1k w szereg . Wszystko działa dobrze .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2017 21:41 przez SP8GPQ.)
12-03-2017 14:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SGA Offline
Adam
***

Liczba postów: 110
Dołączył: 10-02-2014
Post: #553
RE: HUSAREK DSP
Dane są w poście 94 dość wystarczające a napięcia zasilające są znane.

Pozdrawiam
Adam
SP2SGA
12-03-2017 14:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 21-09-2009
Post: #554
RE: HUSAREK DSP
Witam dziś przy Husarku zauważalnym jedną przypadłość co 40KHz jest pik mocni i kurzący czy kolegi w swoim Husarka macie z takim czym do czynienia :
.jpg  h2.jpg (Rozmiar: 107 KB / Pobrań: 2483)
.jpg  h3.jpg (Rozmiar: 108.4 KB / Pobrań: 2352)
.jpg  h4.jpg (Rozmiar: 140.86 KB / Pobrań: 2323)
.jpg  h5.jpg (Rozmiar: 130.61 KB / Pobrań: 2338)
.jpg  h6.jpg (Rozmiar: 121.54 KB / Pobrań: 2299)
.jpg  h7.jpg (Rozmiar: 131.88 KB / Pobrań: 679) a poza tym signalem pasmo jest racze czyste
.jpg  h1.jpg (Rozmiar: 117.75 KB / Pobrań: 710) co wyżej to mniej sluchac zakłócenie czy to wina przetwornice lub Si570

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
12-03-2017 14:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #555
RE: HUSAREK DSP
Witam.Michał,jeśli wcześniej nie było złośliwych pików a teraz tak to może odbiornik zakłóca zupełnie coś innego.
Czy jak nie ma wkręconej anteny i zasilasz z akumulatora to też to wystepuje?

Wojc!o
12-03-2017 15:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 21-09-2009
Post: #556
RE: HUSAREK DSP
Witam Wojtek dzięki za odpowiedz i dobrom chęć .
Ad.1 Zasilanie akumulatorowe : nie pomaga
Ad.2 Dom jedno rodzimi odcięty od sieci na tablicy : nie pomaga
Ad.3 Brak antenę brak pika ,krotka antena 20-30 cm jest pik
no i tu się zaczynam zastanawiać: sąsiad zakuca może ale nie obetnę mu prądu (za wisoko druty i nie blisko mnie Angry ).
No i tu Idea kilka dni temu załączyłem panele słoneczne po konserwacji. 250W + przetwornica ( 96v na 24v) oświetlenie i awaryjne zasilanie domu . 30m od domu . 2-3 metra pod antenom delta i jest winni: przetwornica ...Dziękuję za zainteresowanie winna nie Husarka Angel

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
12-03-2017 17:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #557
RE: HUSAREK DSP
Witam budowniczych Husarka DSP.
Na schematach modułów radiowych #9 jak i #94 napięć elektrolitów nie znalazłem.
Dlatego była uprzejma prośba w #551.
Radio składam w/g schematu i numeracji z #9 oraz pcb fabrycznych z aukcji.
Dwa pytania do wiedzących 100%:
1.Czy zamiast 1u/50V można stosować kondzie 1u/16V?
2.Czy trzy tantale o większym rozmiarze,widoczne na zdjęciu w #167 przy stabilizatorze S3
mają typ obudowy D?Pytanie dotyczy pcb.

Wojc!o
14-03-2017 1:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #558
RE: HUSAREK DSP
1. Można
2. Są to tantale 100 uF na 6,3 V. Literka J o tym świadczy. Stosuj takie jakie wchodzą na druk, ale w miarę o wymaganej pojemności i napięciu pracy ciut wyższym od napięcia jakie panuje na ścieżce, gdzie ma być dolutowany (+) kondensatora.


Załączone pliki
.png  kod na napięcie pracy kondensatorów tantalowych SMD.png (Rozmiar: 47.18 KB / Pobrań: 845)

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2017 2:11 przez SP4LVC.)
14-03-2017 2:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #559
RE: HUSAREK DSP
Witam Bogdan.Napięcia na ścieżkach zasilających znam,
to widać bardzo dobrze na schemacie.
Chodziło tylko o typ obudowy tych większych kondensatorów.
Mam 100uF ale nie wchodzą na pcb,muszę dokupić właściwe wymiarami.
W przypadku pytania pierwszego nie wiem jakie maks napięcia są na ścieżkach.Dlatego nie wiedziałem jak dobrać.
Trochę myliło mnie to 50V/1u na foto Janusza i spisie elemenentów Maćka,ale pewnie takie kondensatory Koledzy mieli do wykorzystania.
Wszystko jasne.Dziękuję Bogdan za pomoc.

Wojc!o
14-03-2017 8:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #560
RE: HUSAREK DSP
Wojtek przepraszam, ale odpowiadając na Twoje pytanie zapatrzyłem się na środkowe zdjęcie z postu #167 i o tych kondensatorach była moja odpowiedź. Jeśli chodzi o kondensatory z okolic S3 to tam sprawy są w miarę jasne. W miejscu gdzie masz 12 lub 13,8 V musi siedzieć kondensator na napięcie pracy min. 16V. Tam gdzie masz w układzie 5V kondensatory na U= 6 lub 6,3V. Jeżeli masz kondensatory o poj. 47 uF, ale w mniejszej obudowie ,,C" i na odpowiednie napięcie to również możesz wstawić. Różnica pojemności w tym miejscu układu nie jest drastyczna dla jego działania, a czasem człowiek nie ma sumienia polować na kondensator za 50 groszy, którego wysyłka kosztuje 8 zł.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2017 9:22 przez SP4LVC.)
14-03-2017 9:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości