Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 21-09-2009
Post: #521
RE: HUSAREK DSP
Mikrofon elektretowy

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
05-03-2017 20:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #522
RE: HUSAREK DSP
Jednak działa - te złącza CRIMP są niesamowite! Uwaga, uwaga i jeszcze raz uwaga. Jednak radość była przedwczesna. Ruszyło VFO i rejestry, jednak odbiornik nie chodzi. Jest jakby głuchy jeden tor. Wymieniłem T9 (BSS 138) - miał zwarcie na złączu S-D. Wstępnie wygląda na to, że któreś z kluczy 3157 będą do wymiany. Jakie jeszcze niespodzianki wylezą tego nie wiem. Na dzisiaj dość.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2017 7:56 przez SP4LVC.)
06-03-2017 0:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #523
RE: HUSAREK DSP
(05-03-2017 20:04)SQ6IYY napisał(a):  Mikrofon elektretowy

Dziękuję Michał.Może dla dynamic wzmocnienie MPC6022 będzie ok.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2017 7:45 przez SPO3O2OL.)
06-03-2017 0:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8IMG Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 22-08-2010
Post: #524
RE: HUSAREK DSP
Witaj Bogdanie SP4LVC nie wiem czy uporałeś się ze wzmacniaczem mocy, przeglądając internet znalazłem stronę K5BCQ z opracowanym bardzo dokładnie i opisanym wzmacniaczu na 2 x RD16 pracującym od 1.6 do50 MHZ zajrzyj bo warto .
Mam jeszcze pytanie , oglądając Twoje ostatnie zdjęcie widzę , iż założyłeś pierścionki na przewody magistrali I2C i enkodera pewnie na minimalizację zakłóceń powiedz czy masz w tym temacie jakieś doświadczenie
VY 73 Andrzej
06-03-2017 19:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #525
RE: HUSAREK DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:54 przez SP3OSJ.)
06-03-2017 23:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #526
RE: HUSAREK DSP
Andrzeju schematy, które znalazłem (być może niewłaściwie szukałem) to wariacje na temat stopnia mocy na 2 tranzystorach. Nie da się on raczej wysterować z BPF Husarka tak , aby zapewnić odpowiednią moc wyjściową. Ja uruchamiam swój wzmacniacz na płytce ,,Maćkowej", ale ze zmianami, które przynajmniej zbliżą mnie do większej mocy na 6 m. i zapewnią wyrównaną charakterystykę przenoszenia i wzmacniania sygnału. Jeszcze eksperymentuję, ale koniec już chyba bliski. Jeśli chodzi o pierścionki to zakładam je dla ,,świętego spokoju". Bez nich te zakłócenia również słychać w stopniu minimalnym lub wręcz nie słychać ich w ogóle i nie rzutuje to raczej na komfort odsłuchu. Płytka bazowa jednak ruszyła. Zwarłem lutownicą do masy linię napięcia, które steruje kluczami FSA3157 i siłą rzeczy radio było na nadawaniu, a nie na odbiorze, więc nic nie słyszałem w odbiorniku. Dziś zasnę w prawie dobrym humorze. Prawie, bo moja płytka bazowa nie produkuje sygnału w paśmie 6 m. Pewnie trzeba dobierać układ 74AC175. Wzmacniacz ma ochotę działać, ale na razie tylko próby z NWT-7 pozostają w tym paśmie do dyspozycji. Zaliczone pierwsze QSO ze Stanisławem SP7BYG na 80 m. Bardzo chwalił sygnał nadajnika!

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2017 13:56 przez SP4LVC.)
07-03-2017 12:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #527
RE: HUSAREK DSP
Witam,
Może 74ACT175 będzie pracował dobrze w paśmie 6m. A jak nie, to może coś się znajdzie w POTATO.

Pozdrawiam
G
07-03-2017 13:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #528
RE: HUSAREK DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:54 przez SP3OSJ.)
07-03-2017 16:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 348
Dołączył: 26-01-2013
Post: #529
RE: HUSAREK DSP
(28-02-2017 21:16)SPO3O2OL napisał(a):  
(28-02-2017 21:09)SP9SNC napisał(a):  Przetwornica ma zakres zasilania 9 do 18V. Na wyjściu daje w tym zakresie zawsze 5V. Moduł bez wzgledu na napiecie zasilania przetwornicy pobierze tą sama wartosc prądu.
END.
73 Piotr

Czyli jaką konkretnie?
W sumie pobór po stronie wtórnej zależy od obciążenia a skoro napięcie 5V jest stale utrzymywane to i pobór będzie taki sam bo obciążenie mamy to samo w postaci modułu i adaptera.Zmieniać się może jedynie pobór prądu na wejściu przetwornicy w zależności od podanego napięcia z zakresu 9-18V.Zastanawiam się nadal nad przyczyną usterki SCW05A-05 u kolegi SP5CGI oraz nad ostrzeżeniem Henryka przed innymi typami przetwornic.Czy tylko prąd,zakres napięć wejściowych czyli pośrednio moc ma znaczenie czy jednak jest jeszcze jakiś haczyk.Czy może wiesz coś więcej w temacie przetwornic Piotrze?

Nie wiem czy dobrze odczytałem , ale kolega popełnia chyba jakiś błąd . Pobór prądu radia jest 0,44A ale przy napięciu 12V , Czyli w uproszczeniu około 6W . Discovery jest zasilany napięciem 5 V gdyby pobierał moc 4W to pobierany prąd będzie około 0,8A . Chyba nie błądzę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2017 20:57 przez SP8GPQ.)
07-03-2017 18:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #530
RE: HUSAREK DSP
Bardzo dobrze przeczytałeś,pomyliłem się 100% ale proszę przeczytaj dalszą część z tym związaną a później możesz usunąć post Smile
Dodam tylko,że wybrałeś raczej nie ten cytat,w tym nic nie ma o 0,44A Smile
Są "lepsze" zdania na forum aby pokazać moją złą teorię w sprawie poboru prądu z przetwornicy.Dałem ciała niestety.Moja wina,moja wina,moja bardzo wielka wina.
Twój cytat bardziej dotyczy chęci poznania przeze mnie przyczyny usterki SCW05A-05,ale to już zostało 100% wyjaśnione przez Maćka.Co prawda w tym temacie już tego nie ma ale na forum jeszcze jest.
W Twoim cytacie z prądem w/g mnie wszystko gra.Disco zawsze pobiera tyle samo z 5V ale nie jest to 0,44A tylko więcej.
Tzn. nie zawsze tyle samo,bo są zmiany w poborze np. przy włączaniu funkcji na LCD,ale o tym też już było.Robiłem testy na 5V stabilizatorze.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2017 19:18 przez SPO3O2OL.)
07-03-2017 18:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości